Probiyotik Kaynağı Kefiri İçmeniz İçin 10 Neden!

Probiyotik Kaynağı Kefiri İçmeniz İçin 10 Neden!
Kefir içeriğindeki probiyotikler, vitaminler, mineraller ve amino asitler gibi birçok besin ögesi sayesinde sağlığa faydalarıyla bilinir. Peki, kefir ne işe yarar, faydaları nelerdir? İşte kefiri içmeniz için 10 neden!

Kefir; koyun, keçi ve inek sütünden elde edilen, tadı ayran ile süte benzeyen ama daha ekşi olan fermente bir içecektir. Son yıllarda ülkemizde tüketimi yaygınlaşan kefir, tarihi 5 bin yıl öncesine dayanır. Orta Asya ve Kafkaslarda birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. İçerisinde B1, B12, K2 vitaminleri ile birlikte biotin, folik asit, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve amino asitler bulunur.

Kefirin içindeki vitaminler yapılış aşamasında kullanılan süte göre de değişir. Tavsiye edilen kefirin doğal maya ve doğal sütle yapılmasıdır. Bu sayede daha zengin içerikli ve besleyici olabilir.

Kefir, süt ürünleri arasında yer aldığı için yapılışının ardından kısa bir süre içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Yapmış olduğunuz kefiri veya dışarıdan hazır aldığınız bir kefiri buzdolabında muhafaza ettikten sonra en fazla 3-4 gün içerisinde tüketmeniz gerekir. Peki ya evde doğal bir kefir nasıl yapılır?

Kefirin yapmak için 1 litre süt ve 1 yemek yakışı kefir mayası gerekir. Öncelikle elinizde bulunan süt bir tencerede kaynatılır. Ardından süt soğumaya bırakılır. Süt, 5 ile 20 derece arasında sıcaklığına geldiğinde cam bir kavanoza alınır. Üzerine kefir mayası plastik ya da tahta bir kaşıkla eklenir. Ardından kapağı kapatılan kavanoz, oda sıcaklığında 1 gün bekletilir. Sürenin sonunda kefiri süzerek içebilirsiniz.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Kefirin içince bolca vitamin ve mineral bulunur. Bu yararlı bileşenlerin elbette vücuda birçok yararı var. Gelin, kefirin yararlarına birlikte göz atalım.

İşte kefirin faydaları:

1. Kemik Sağlığını Destekler

Kefir, kalsiyum bakımından zengin bir içecektir. Kalsiyum denince akla kemikle gelir. Kefirdeki kalsiyum kemik sağlığını destekler ve kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur. Özellikle de çocuklar ve menopoza giren kadınlarda kalsiyum çok önemlidir. Sağlıklı ve doğal bir kefir, kemik gelişimini destekler ve kemik erimesini önler.

2. Saç, Cilt ve Tırnaklara Güç Verir

Kefirde biyotin içeren nadir besinlerden biridir. Biyotin, saç ve cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir bileşendir. Bunun nedeni biyotinin doku oluşturucu ve yenileyici etkisidir. Saç, tırnak ve cilt için gereken keratin üretiminde büyük rol oynar. Bol bol kefir tüketerek güzel görünmek mümkün.

3. Kan Yapıcı Özelliği Bulunur

B vitaminlerini içinde barındıran kefir, kan hücrelerinin oluşmasına da destek olur. B12 ve B1 vitamini ile alyuvarların üretimini destekler ve kansızlığı önler. Artış gösteren kırmızı kan hücreleriyle anemi riski azalır. Anemiye sahip kişilere B vitamini tüketmeleri ve kefir içmeleri önerilir.

4. Sindirim Sistemine Katkı Sağlar

Birçok fermente gıdada olduğu gibi kefirde de bolca probiyotik bulunur. Probiyotikler sindirim sisteminin olmazsa olmazıdır. Bağırsak florasını düzene sokan bu yararlı bileşenler, sağlıklı bir bağırsak işlevi sağlar. Bağırsakların düzgün çalışması tüm vücuda olumlu yansır. Kefir, bağırsak ve sindirim sorunları için üretilmesi gereken besinlerin başında gelir.

5. Gerginliği Giderir

Ayran ve yoğurt gibi kefirin de büyük bir rahatlatıcı özelliği bulunur. Tüketildikten sonra sinirler yatışır ve vücut gevşer. İçeriğindeki magnezyum, triptofan ve kalsiyum sayesinde depresyonu azaltıcı etki de gösterir.

6. Kolesterolü Dengeler

Kefirdeki iyi bakteriler bağırsaklara etki ederek vücuda alınan fazla kolesterolün emilimini azaltıyor. Aynı zamanda içeriğindeki farklı bileşenlerle kolesterol üreten enzimleri engeller, kötü kolesterol oranının düşmesine yardımcı olur. Kolesterol dengeleyerek kalp ve damar hastalıkları risklerini azaltır.

7. İltihabı Azaltır

Vücut pek çok sebepten ötürü iltihap geliştirebilir. Anti inflamatuvar özellikli kefir içerisinde yer alan kefiran adlı çok sağlıklı bir bileşikle vücutta oluşan iltihaplanmayı giderir. Bağışıklığı güçlendirerek özellikle de kış aylarında yakalanılabilecek birçok hastalığa karşı vücudu korur.

8. Ülseri Önler

Midede ülsere neden olan bazı bakteriler oluşabilir. Bunların öldürülmesi için kefir güçlü bir silahtır. Mideyi temizleyen kefir, zararlı bakterilerle savaşır. Böylece pek çok mide rahatsızlığı gibi ülser oluşumunun da önüne geçilir.

9. Kan Şekerini Düzenler

Kefir, özellikle insülin direnci bulunan kişilerce rahatça tüketilebilir. Çünkü glisemik indeksi düşüktür ve midede uzun süre kalır. Kan şekerini yükseltmez, aksine dengeler. Tokluk hissi yaratarak kan şekerinin yavaş ve dengeli toparlanmasına yardımcı olur.

10. Metabolizmayı Hızlandırır

Kefir, bağırsak ve mide hareketlerini düzenlediği için metabolizmayı da hızlandırır. Özellikle kilo vermek isteyenler kefir tüketerek kilo veriş hızını artırabilir. Tokluk hissi yaratan kefir kişinin fazla yemek yemesinin de önüne geçer. Diyet programlarında genelde kahvaltıdan önce kefir tüketilmesi önerilir. Güne kefirle başlamak gün içinde az yemek yemeye ve yenilen şeylerin hızlı sindirilmesine yardımcı olur.

Kaynak: Ne oldu