‘Ölümsüzlük Bitkisi’ artık Konya’nın çok yakınında!

‘Ölümsüzlük Bitkisi’ artık Konya’nın çok yakınında!
 Muhabir
Sağlık açısından birçok faydası olan ve yağı kozmetik sanayiinde yoğun olarak kullanılan 'Amarant' bitkisi, Türkiye'de ikinci olarak Konya'nın komşu ili Aksaray'da yetiştirilmeye başladı. Peki Amarant bitkisi nedir, nelere faydası vardır? İşte detaylar...

Türkiye'de ilk kez 2020 yılında Afyonkarahisar'da ekilen ve yağı kozmetik sanayiinde yoğun olarak kullanılan, sağlık açısından da birçok faydası olan 'Amarant' bitkisi, Türkiye'de ikinci olarak Aksaray'da yetiştirilmeye başlandı. Amarant'ın Aksaray'da yaygınlaşması beklenirken yüksek gelir elde edilen ürün olması nedeniyle de üreticilerinin yüzünü güldürüyor.

AMARANT BİTKİSİ NEDİR?

Halk arasında horozibiği olarak da tanınan Amarant bitkisi, Yunanca'da "solmayan çiçek" anlamına geliyor.

Amarant bitkisi yetiştiriciliğinin, milattan önce 6700 yıllarına kadar uzandığı; Aztekler, Mayalar, İnkalar ve Amerikan yerlilerinin ana besinini oluşturduğu biliniyor. Tahıllar arasındaki en yüksek lif değerine sahip olması ile bilinen Amarant, bu özelliği ile de diğer tüm tahıllardan ayrışıyor.

İçinde kanserle savaşmaya yardımcı olan Skualen denen bir madde bulunuyor. Özellikle Amarant yağında fazla bulunan bu maddenin kanseri önlemeye yardımcı oluyor.

KİLO VERMEK İSTEYENLERİNDE GÖZDESİ

Çiçekleri süs bitkisi olarak kullanılıp yaprakları yenilebilen Amarant bitkisi, alternatif tıp meraklılarının favorilerinden biri haline geldi.

Demirin işlenmesine, kan damarlarının oluşturulmasına, kas dokusunun onarılmasına ve kolajenin korunmasına yardımcı olduğu için vücudun iyileşme sürecinde hayati önem taşıyan bir C vitamini kaynağı olan Amarant, un haline getirilen tohumlar başta ekmek olmak üzere her türlü hamur işinde kullanılabiliyor. Yüksek protein değeriyle dikkat çeken bu bitki, kilo vermek isteyenlerinde gözdesi.

AMARANT NASIL TÜKETİLİR?

Amarant'ın tohumları haşlanarak salatalara ve yemeklere karıştırılabilir. Ayrıca un haline getirilmiş tohumlar da ekmek dahil tüm hamur işlerinde kullanılabiliyor.

Yemek olarak tüketilmesinin yanında çayı da oldukça faydalıdır. Lifli yapısı sayesinde tok tutmanızı sağlayan bu çay, aynı zamanda bağırsak hareketliliğini de sağlamasıyla biliniyor.

AMARANT'IN FAYDALARI NELERDİR?

İçeriğinde bulunan antioksidanlar vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur. 100 gram Amarant tohumunda günlük protein, B vitamini ve minerallerin %20’si bulunur.

Amarant tohumları kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum ve demir açısından da zengindir. Kan şekerini dengeleme özelliğinden dolayı diyabet hastalarına da önerilir.

Araştırmalar Amarant tohumunun içindeki bir bileşenin, meme kanseri hücrelerindeki tümör büyümesini engelleyebileceğini bulgusuna vardı. C vitamini bakımından zengindir.

Kalp damar hastalıklarını önlemede yardımcı olduğu biliniyor. Kötü kolestrole karşı ciddi bir savunma aracıdır.

Glutensiz olmasıyla bağırsaklar için faydalıdır. Vücudunuzun enerjisinin artmasında yardımcı olur.

Etiketler: Aksaray Haberleri, Aksaray Haber, Amarant Bitkisi, Amarant nedir?, Amarant Faydaları

- Buse Aşçı