Kaya Koruğu Nedir?

Kaya Koruğu Nedir?
Kaya koruğu, doğada kendiliğinden yetişen şifalı bitki türleri arasında yer alır. Ekşi severlere hitap eden bu lezzet ile birbirinden farklı tarifler yapılabilir

Kaya koruğu, doğada kendiliğinden yetişen şifalı bitki türleri arasında yer alır. Ekşi severlere hitap eden bu lezzet ile birbirinden farklı tarifler yapılabilir. Baharatlı aroması, bulunduğu yiyeceklere tat katarken turşu veya salata olarak da tüketilebilir. Ana yemeğin yanında garnitür olarak tercih edilen kaya koruğu, alternatif tıp tekniklerinde de öne çıkar.

KAYA KORUĞU NEDİR?

Damkoruğugiller familyasından olan kaya koruğu bitkisi, yöresel olarak naserotu, saksıgüzeli veya kulak otu gibi isimler ile de anılır. Etli ve uzun yapraklara, salkım çiçeklere sahip olan bu bitkinin odunsu bir gövdesi bulunur. Genellikle, dört mevsim Ege ve Akdeniz kayalıklarında yetişir. Haziran ile Eylül aylarında toplanarak turşusu yapılabilir.

KAYA KORUĞU NEYE İYİ GELİR?

Kaya koruğu tiroid, sindirim sistemi ve cilt gibi vücudun birçok bölümüne faydası bulunan bir bitki türüdür. Metabolizmanın normal fonksiyonlarında çalışmasını sağladığı için güçlü bir sisteme sahip olabilirsiniz. Bu bitki, iç organların görevlerini düzenli bir şekilde yerine getirir. Mide ve bağırsak sendromlarının etkisini minimum seviyeye indirir. Koruğu faydaları kulak için de önemlidir. orta kulak ağrısı için kullanılabilir.

KAYA KORUĞU FAYDALARI NELERDİR? NE İŞE YARAR?

Deniz rezenesi olarak da adlandırılan bitki, sağlıklı bir tarif olarak diyet programlarında rol oynar. Kaya koruğu bitkisinin içerisinde; yüksek oranda C, E ve K vitaminleri, iyot, sülfat, pektin, karoteniod ve flavonoidler, antioksidanlar ve Omega-3 yağ asitleri yer alır.

Yüksek C vitamini ve mineral içeriği sayesinde birçok rahatsızlığın olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olan kaya koruğu faydaları şunlardır:

Kaya koruğu doğal bir lif kaynağı olarak sindirime yardımcı olur

Yapraklarının idrar söktürücü olarak kullanılabilir

Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri ile cilt sağlığına etkilidir

Kemik gücü ve dayanıklılığı arttırır

Antioksidan içeriğinin serbest radikallerin yarattığı oksidatif stresi azaltır

Magnezyum ile uyku düzeninizi iyileştirir

Bağışıklık sistemini güçlendirir

İştah açıcı özelliği vardır

Diş eti rahatsızlıklarına karşı etkilidir

Tiroid hormonunun üretilmesini destekler

Hücrelerin yenilenmesinde rol alır

Kas zayıflığının etkilerini azaltır

Yıpranan dokuların onarımına yardım eder

Vücudu patojenlerden korur,

Kan dolaşımına destek olur

Kaya Koruğu Zararları

Kalori miktarı oldukça düşük olan kaya koruğu, enerji vermesi ile doyurucu ve besleyici bir gıda alternatifidir. Vücudun hemen her yerine faydaları bulunsa da, fazla tüketildiği zaman zarar verme olasılığı yüksektir. Fazla yenildiği taktirde, karaciğere hasar verebilir. Risk grubundaki kişilerin doktora danışmadan yememesi gerekir. Sorun yaşama ihtimalinize karşı dikkatli ve kontrollü bir şekilde yemeniz tavsiye edilir.

KAYA KORUĞU NASIL KULLANILIR?

Kaya koruğu, birbirinden farklı tariflere lezzet katmak amacıyla kullanılabildiği gibi tek başına da tüketilebilir. Yapraklarından salata yapılarak sofralara renk katar. Krem olarak hazırlanan bu ürün, cilt üzerindeki leke ve yaralara da sürülür. Bu otun içerisinde bulunan yağ asitleri ve uçucu yağlar gibi aromatik bileşenler sayesinde kozmetik sektöründe sıklıkla karşılaşılır. Aynı zamanda, yapraklarından çay yapılıp kontrollü bir şekilde tüketilebilir.

KAYA KORUĞU NASIL TÜKETİLİR?

Kaya Koruğu salata, meze, turşu veya sos olarak tüketilebildiği gibi krem yapılarak da cilt üzerine sürülebilir. Ekşi ve tuzlu bir lezzete sahip olan bu bitki türü, balık yemeklerinin yanında meze olarak sofralara lezzet katar. Salamurası yapılan kaya koruğu turşusu, özellikle Anamur ve Silifke'de yerel halkın sofralarında önemli bir rol oynar. Turşu ile benzerlik gösteren salamura, lezzetli bir tarif olarak tüketilir. Zeytinyağlı ve sarımsak ile harmanlanan salata, tadı sayesinde kendisine hayran bırakır. Dereotu, maydanoz ve limon ile birlikte karıştırılır. Baharatlı bir tadı olan bu bitki, hemen her yemeğin yanına yakışır.

KAYA KORUĞU NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken kaya koruğu bitkisi, tuz oranı yüksek bir üründür. Tansiyon hastalarının dikkat etmesi önemli bir detaydır. İçerisindekilere alerjisi olanların yememesi ya da doktora sorması gerekir. Demlenerek yapılan çay, uzmana sorularak günde ortalama 2 kere içilebilir. Herhangi bir sorun ile karşılaştığınız zaman profesyonel birinden yardım alabilirsiniz.

KİMLER KAYA KORUĞU KULLANMAMALIDIR?

Kayalık ve denizlerde bulunan vitamin ve mineraller ile yetişen kaya koruğu, doğal bir üründür. Vücudunda magnezyum, sodyum, kalsiyum ve C vitamini gibi bileşenlerin yüksek olduğu kişilerin tüketmemesi önerilir. İçindeki herhangi bir maddeye alerjik reaksiyon gösteren kişilerin doktora başvurması gerekir.

KAYA KORUĞU KULLANIMIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ UYARILAR VE RİSKLER

Kaya koruğu zararlarının görülmemesi için risk grubundaki kişilerin tüketmemesi ve titizlikle kullanması gerekir. Taze ya da turşu olarak güvenilir yerlerden satın alarak kullanabilirsiniz. Doğal ve katkısız ürünleri tercih ederek sofralarınızda yer verebilirsiniz.

KAYA KORUĞU TURŞUSU FAYDALARI NELERDİR?

Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için turşusu da faydalıdır. Bağışıklık sistemini destekler. Sağlıklı beslenme düzeninde yer verilen bir üründür.

KAYA KORUĞU ZEHİRLİ Mİ?

Yenilebilir bitki olmakla birlikte fazla tüketilmemesi önerilir. Dikkatli bir şekilde yemek gerekir.

KAYA KORUĞU NASIL YENİR?

Kaya koruğu salata veya meze olarak yenebildiği gibi tek başına turşu olarak da tüketilebilir. Baharatlı lezzeti ile yemeklere farklı hava katar.

KAYA KORUĞU KAÇ KALORİ?

Düşük kalorili olan bu gıda, az yağlıdır. 100 gramlık bir porsiyonda 100 kalori bulunur.