Kalp hastaları sıcak havalarda sıvı ve mineral dengesine dikkat etmeli

Kalp hastaları sıcak havalarda sıvı ve mineral dengesine dikkat etmeli
Sıcak çarpmasından böbrek yetmezliğine kadar bir dizi sağlık problemi ile karşılaşabiliyorlar. Bu noktada sıvı ve mineral dengesine dikkat etmek kadar günün en sıcak saatlerinde dışarıda bulunmamak da önemli

Yaz sıcakları bastırdı. Buna bir de nem eklenince hava sıcaklığı daha fazla hissediliyor. Sıcak hava sadece bunaltmakla kalmıyor; risk grubundaki insanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Özellikle de kalp hastalarında…

Kalp ve damar hastalıkları başlı başına önemli bir sorun. Bu rahatsızlığa sahip olanların günlük yaşamlarında dikkatli olması gerekiyor. Üstüne bir de sıcak hava eklenince daha da ihtiyatlı davranmaları kaçınılmaz oluyor.

Termometre değerlerindeki yüksek dereceler kalp hastalarında sıcak çarpmasından tansiyon düşüklüğüne kadar pek çok soruna yol açabiliyor. Ancak alınacak basit önlemlerle olası ciddi problemlerin önüne geçmek mümkün. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, sıcak havaların kalp hastalarında sebep olduğu rahatsızlıkları ve korunma yollarını anlattı.

Sıcaklara bağlı olarak sıvı ve tuz kayıpları çok oluyor. Buna bağlı olarak da sağlıklı bir insanda ani tansiyon düşüklükleri, elektrolit düşüklükleri, hipopotasemi dediğimiz sodyumun düşmesi gibi birtakım problemler yaşanıyor. Bir de sıcak çarpması var… Gerçekten çok önemli ve çabuk tedavi edilmezse hayatı bile tehdit edebilecek bir durum.

SAĞLIKLI İNSANLAR DA ETKİLENİYOR

Yaz sıcaklarının vücut üzerinde birçok etkisi olduğunu ve bundan sağlıklı insanların da etkilendiğini ifade eden Prof. Dr. Okuyan, “Sıcaklara bağlı olarak sıvı ve tuz kayıpları çok oluyor. Buna bağlı olarak da sağlıklı bir insanda ani tansiyon, elektrolit düşüklükleri, hipopotasemi dediğimiz sodyumun düşmesi gibi birtakım problemler yaşanıyor. Bir de sıcak çarpması var… Gerçekten çok önemli ve çabuk tedavi edilmezse hayatı bile tehdit edebilecek bir durum” diyor.

UZUN SÜRE GÜNEŞE MARUZ KALINMAMALI

Tüm bu ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmek için birtakım önlemler alınması gerekiyor. Öncelikle kalp hastalarının, yüksek tansiyonu olanların, yaşlı ve kırılgan hastaların sıcak havalarda uzun süre güneşe maruz kalmamaları şart. Sıcakların bastırdığı dönemlerde beslenmelerine dikkat etmelerinin de önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Okuyan’ın tavsiyeleri şu şekilde:

“Sıvı alımına çok dikkat etmeleri, yeteri kadar su ve tuz almaları lazım. Kalp yetersizliği ve yüksek tansiyonu bulunan hastalarda rutin olarak tuz kısıtlaması yaparız. Bu tuz kısıtlamasına da dikkat etmek lazım. Fazla tuz kaybı da iyi bir şey değil. Tüm kardiyak fonksiyonları ve vücudun birçok işlevini bozduğu için hasta yeteri kadar sıvı ve mineral almalı ve dengeli beslenmeli.”

Güneşin tepede olduğu, yani havanın en sıcak olduğu saatlerde kalp hastalarının gerekmedikçe dışarı çıkmaması da alınması gereken bir başka önlem. Eğer dışarı çıkmaları gerekiyorsa pamuklu ve ince kıyafetler tercih etmeleri ve mutlaka şapka takmaları tavsiye ediliyor.