Evliya Çelebi’nin Sırrına Çinliler Sahip Çıktı! Yaşlanmama Sebepleri Belli Oldu!
Geleneksel Çin tıbbında kullanılan meyan kökünün anti-enflamatuar ve anti-viral özellikleri de bilimsel çalışmalarla destekleniyor. Evliya Çelebi'nin de 70 çeşit faydası olduğunu vurguladığı meyan kökü birçok hastalığın önüne geçiyor.
MEYAN KÖKÜ NASIL TÜKETİLMELİ?
Meyan kökü insanların ihtiyacına göre farklı şekillerde tüketilebilir. Öncelikle 150 ml kaynar suda 2-4 gr kurutulmuş köklerle hazırlanan, günde 3 defa bitki çayları şeklinde hazırlanabilir. Günde 12 gr'ı geçmemesi tavsiye edilir. Günde 2-3 defa bir bardak su ile seyreltilmiş yaklaşık on beş damla ana tentür olarak da tüketilebilir. Ayrıca gargara ve gargaralar şeklinde veya kompreslerle kaynatma olarak da kullanılabilir. Meyan kökü bazlı bir bitkisel tedavi dört ila altı haftayı geçemez. Ayrıca meyan kökü de sakız şeklinde, günde 5-6, hatta gerekirse daha fazla tüketilebilir.
MEYAN KÖKÜ FAYDALARI NELERDİR?
- Yoğun stres altında olanlar da meyan köküne başvurabilir. Meyan kökü vücudun stresle baş etmesini kolaylaştırır. Stresi yatıştırıp ve vücut direncini yükseltir.
- Kadın sağlığı açısından da meyan köküne başvurulabilir. Özellikle menopoz dönemine giren kadınlar ile PMS semptomlarıyla uğraşan kadınlar rahatlamak için meyan köküne başvurabilir. Meyan kökü, fitoöstrojenik özellikleri sayesinde östrojen benzeri bir etkiyle donatılmıştır. Menopoz dönemi sıcak basmaları ve regl dönemi şişkinliği meyan kökü ile engellenebilir.
- Meyan kökü özellikle kış aylarında kâbusumuz olan solunum sistemi hastalıklarına iyi gelir. Solunum sistemini temizleyip balgamdan kurtulmamızı sağlar.
- Bronşit gibi grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde meyan kökü işe yarar.
- Meyan kökü aynı zamanda mide ve bağırsak sendromlarına da iyi gelmesiyle ünlüdür. Mide ekşimesi, yanması, bulantı ve besin zehirlenmesi ve hazımsızlık nedeniyle oluşacak mide ağrıları için meyan kökü önerilebilir.