Doğanın saklı mucizesi: Zahter!

Doğanın saklı mucizesi: Zahter!
Halk arasında dağ kekiği olarak da bilinen zahter otunun sağlığa faydalarını biliyor musunuz? Yaylalarda yetişen doğanın saklı mucizesi zahterin faydaları nelerdir, zahter nasıl tüketilir? İşte detaylar…

Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe’de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan yabani bir bitki türüdür. Kekikle sıklıkla karıştırılan zahter daha keskin, ferah bir kokuya ve yeşilin capcanlı tonuna sahiptir. Kekikten ayırt edilebilmesi için en belirgin özelliği uzun yapraklı olmasıdır.

Zahter sıcağı ve güneşi çok sevdiğinden kayalık ve dağlık alanlarda hızla yayılmasıyla biliniyor. Çalı gibi olan zahter genel olarak Orta Doğu’da bulunur, ülkemizde ise en çok; Mardin, Hatay, Gaziantep ve Mersin’de rastlanıyor.

İçeriğinde bulunan piridoksin yani B6 vitamini sayesinde kuru olarak tüketildiği takdirde enerji verdiği, yorgunluğu aldığı, stresi azalttığı ve vücudu rahatlattığı söyleniyor.

ZAHTERİN BİLİNEN 10 MUCİZEVİ FAYDASI

1) Vücut Direncini Yükseltir

2) Ağız ve Diş Sağlığını Korur

3) Görme Duyusunu Güçlendirir

4) Solunum Yolu Hastalıklarını İyileştirir

5) Enfeksiyonu Giderir

6) Kanserli Hücre Oluşumunu Önler

7) Cildi Arındırır

8) Mantarı Temizler

9) İştah Açar

10) Metabolizmayı Hızlandırır

Hazımsızlık, ishal, şişkinlik, gastrit, gaz, bağırsak paraziti gibi sindirim sistemi ile alakalı problemlerde kullanılıyor; bu tür problemlerle baş etmek için taze, baharat veya çay olarak tüketiliyor. Aynı zamanda zeytinyağı ile birlikte tüketiminin de insan sağlığı için çok faydalı olduğu söyleniyor.

Kaynak: TEOFARM