Doğal Antibiyotiğinizi Evde Yapın! İşte Tarifi...

Doğal Antibiyotiğinizi Evde Yapın! İşte Tarifi...
En büyük doğal antibiyotik olan turşuların, salataların vazgeçilmezi sirke nasıl yapılır, sirke anası nedir? İşte detayları...

Turşu tariflerinde, salatalarda ve temizlikte sık sık kullandığımız sirkenin birçok çeşidi bulunmaktadır. En çok kullanılan çeşitleri ise elma, üzüm, dut, beyaz sirke ve alıç sirkesidir. Kimi zaman aroma katmak, kimi zaman sos yerine koymak için kullanılan sirkenin insan sağlığı açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Sofralardan eksik edemediğimiz bu lezzeti, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Evde sirke yapmak zor gibi görünse de doğru adımlar uygulandığında aslında oldukça basittir. Hazır olarak satın alınan sirkeler, rafinasyon ürünü olduğu için tüm faydalarından yararlanamıyoruz. Bu nedenle fermantasyon sürecini tamamlayan doğal sirkeler hazırlamak bize düşüyor. Peki, evde sirke nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

FERMANTASYON NEDİR?

Fermantasyon, maddelerin mantar ve bakteriler yardımıyla mayalanmasına verilen isimdir. Fermantasyon işlemini tamamlayan meyve ve sebzeler, insan vücudu için daha sağlıklı bir hale gelir. Sirkenin yanı sıra ekşi maya, yoğurt, kefir gibi maddeler de fermantasyon sürecinden geçer. Fermantasyon süreci, kullanılan malzemeye göre 30-45 gün arasında değişir. Fermente olan maddeleri tükettiğimizde faydalarından daha çok yararlanabiliriz.

SİRKE ANASI NEDİR?

Sirke, mayalı bir madde olarak bilinir. Sirkenin mayalanması için de sirke anasına ihtiyaç duyulur. Sirkeyi ilk kez kurduğunuzda içerisinde jelimsi bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka, sirke anasıdır. Ve saklanarak diğer sirkelerin yapımında kullanılabilir. Sirke anasını oluşturan malzemeler ise şeker oranı yüksek meyveler, içme suyu, bulgur ve nohut gibi bakliyatlardır. Sirke anasının rengi, kullandığınız malzemeye göre değişiklik gösterir.

EVDE SİRKE NASIL YAPILIR?

  • Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın.
  • Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın.
  • Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin.
  • Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
  • Kavanozun üzerine temiz tülbent serin ve kapağını sıkıca kapatın.
  • Kavanozu 20 gün boyunda serin ve kuru bir ortamda muhafaza edin.
  • Bu süreçte 2 günde bir kapağını açarak bir kez karıştırın.
  • Süreç bittikten sonra 20 gün daha bekletin. Üzerinde oluşan sirke anasını alın.
  • Sirke anasını başka bir cam kavanoza koyarak muhafaza edin. Bunu diğer sirkelerin yapımında kullanabilirsiniz.
  • Sirkeyi tülbentten süzerek cam kavanozlara aktarın. Bu aşamada tuz veya bal ekleyebilirsiniz.
  • Sirkenizi buzdolabında saklayarak afiyetle tüketebilirsiniz.

SİRKE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • Sirke yapımında kullanacağınız meyvenin taze ve doğal olmasına dikkat edin.
  • Meyvelerin çürük kısımlarını dahil etmeyin ve en tatlı olanları kullanın.
  • Sirke yapımında çürük meyve kullanırsanız, fermente işlemi engellenir ve sirkenin tadı bozulur.
  • Sirke ananız yoksa, sirkenize eşlik etmesi için doğal pekmez ve bal kullanabilirsiniz.
  • Meyvelerin kabuklarını asla soymayın.
  • Sert meyveleri küçük küçük dilimleyin.
  • Sirke yapımında cam kavanoz kullanın.
  • Sirkeyi karıştırmak için silikon veya plastik kaşık kullanın.
  • Sirke kavanozunu güneş almayan serin bir yerde muhafaza edin.