Dikkat... Noodle Kansere Yol Açıyor! Uzman Diyetisyen Demet Ural Nikbay Uyardı!

Dikkat... Noodle Kansere Yol Açıyor! Uzman Diyetisyen Demet Ural Nikbay  Uyardı!
 İnternet Editörü
Gıda tüketimi son yıllarda hızla arttı. Son zamanlarda özellikle gençler arasında oldukça popüler olan paket noodle makarnalar dakikalar içinde hazır olan yemek vaad ediyor. Lezzeti ile çok sevilen tatlardan biri olan noodle'ın sağlığa zararlı olduğu...

Gıda tüketimi son yıllarda hızla arttı. Son zamanlarda özellikle gençler arasında oldukça popüler olan paket noodle makarnalar dakikalar içinde hazır olan yemek vaad ediyor. Lezzeti ile çok sevilen tatlardan biri olan noodle'ın sağlığa zararlı olduğu kalp ve mide problemlerinin yanı sıra kadınlarda doğurganlığı da olumsuz yönde etkilediği haberleri gündemde yerini korumaya devam ediyor. Peki, noodle zararlı mı? Noodle yemek kısırlık mı yapıyor? İşte detaylar...

Günümüzde noodle olarak da bilinen hazır gıda makarna tarzı beslenme tüketiminin artmasının çocukların sağlığını tehlikeye attığını vurgulayan Uzman Diyetisyen Demet Ural Nikbay, “Farklı baharat çeşitleri ile hazırlanan noodle, günümüzde en çok tüketilen makarna çeşitleri arasında geliyor. Hatta o kadar yaygınlaştı ki okul kantinlerinde bile mevcut halde satışı mümkün. Bu gıdaların içerisinde bulunan Monodosyum glutamat (çin tuzu), çocuklarda ve gençlerde bağımlılığa sebep oluyor. Noodle, eşittir kanser diyebileceğimiz kadar zararlı bir besindir” ifadelerini kullandı.

‘NOODLE KANSERE YOL AÇIYOR’

Noodle olarak adlandırılan makarna türünün kansere yol açtığını ifade eden Uzman Diyetisyen Demet Ural Nikbay, “Farklı baharat çeşitleri ile hazırlanan noodle, günümüzde en çok tüketilen makarna çeşitleri arasında geliyor. Hatta o kadar yaygınlaştı ki okul kantinlerinde bile mevcut halde satışı mümkün. Bu gıdaların içerisinde bulunan Monodosyum glutamat (çin tuzu), çocuklarda ve gençlerde bağımlılığa sebep oluyor. MSG eklenen besinlerin tadına doyum olmuyor, üstelik tatlı, ekşi, tuzlu ve acının birbirine geçtiği farklı bir tat oluşturuyor. Noodle, eşittir kanser diyebileceğimiz kadar zararlı bir besindir. Yüksek tansiyon, kalp damar rahatsızlıkları, şeker gibi birçok rahatsızlığa sebep olan hazır noodlelardan gençlerimizi uzak tutmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘ÇİN TUZU TÜKETMEK

DOYUMSUZLUĞA SEBEP OLUYOR’

Monodosyum glutamat olarak ifade edilen çin tuzunun doyuruculuk hissini ortadan kaldırdığının altını çizen Dyt. Demet Ural Nikbay, “Bizler gittiğimiz konferanslarda, sempozyumlarda ve eğitimlerde monodosyum glutamat (çin tuzu)ın zararlarını ve bunu maddenin hangi besinlerde olduğunu anlatarak kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Monodosyum glutamat, beyni uyararak lezzet artırıcı ve iştah artırıcı bir etki gösteriyor ve yedikçe yiyen ve doymak bilmeyen biri haline dönüşebiliyoruz. Bu lezzet verici olan katkı maddesini tükettikçe her lokmada sanki ilk kez tüketiyormuş hissini de yarattığından doyma mekanizmasını etkiliyor, besinlerin daha çok tüketilmesine neden oluyor. İşlenmiş ürünlerde biz uzmanlar olarak doyuruculuk beklemiyoruz. Bunun yanı sıra karbonhidratlar kolay parçalandığından kaynaklı çabuk sindirilir. Böylece kişilerde kolayca kilo alımı veya obeziteye yol açabiliyor” açıklamalarında bulundu.

NOODLE KISIRLIK MI YAPIYOR?

Noodleın kısırlık yaptığı iddiasına cevap veren Demet Ural Nikbay, “Son zamanlarda noodle’ın kısırlık yaptığına dair sosyal medyada haberler dolaşıyor. Fakat noodle'ın kısırlık yaptığına dair henüz net bir araştırma yok. Ancak bu tür ürünlerin bu tür rahatsızlıklara neden olabileceği ihtimali her zaman bulunuyor. Bu makarna türrnü tüketen kişilerde özellikle enerji kontrolü sağlanamadığı için farklı farklı hastalıklar ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.

ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME

ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?

Çocukların sağlığı için alternatif yollar olduğunu ifade eden Nikbay, “Çocuklarda paketli gıdaların, fast food tarzı beslenme bağımlılığının artmasını başta gelen sebeplerinden Monosodyum Glutamat, büyüme hormonunun da baskılanmasına neden oluyor. Bu nedenle fast food tarzı beslenmenin, işlenmiş hazır paketli gıdaların çocukların beslenmesinden uzak tutarak çocuklarımız için alternatif yiyecekler hazırlamamız gerekmektedir. Çocuklarımızın sağlığı için onları evde yemek yemeye teşvik etmeli, beslenme uzmanlarından bu konuda destek almalı, çocukların dikkatini çekecek tarifler geliştirilmeli, çocukların tüketebileceği hale getirmemiz gerekmektedir. Bu şekilde çocukların ve gençlerin dışarıda yemek yeme bağımlılığının önüne geçilebilir, sağlıklı besin tüketimi için el birliği ile çalışmalar sağlamış oluruz. Evde yaptığımız bir sandviç çocuğumuzu okul sürecinde tok tutabilir fakat hazır gıdalar da bu pekte mümkün değildir. Burada annelere çok büyük görevler düşmektedir” dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi