Çağın Hastalığı Diş Sıkma! Bruksizme Dikkat! Birçok Hasara Yol Açıyor…
Son yıllarda sıkça görülen hastalıklardan biri olan bruksizm (diş sıkma hastalığı) kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Diş Hekimi Ali Ayrancı diş sıkmanın diş sağlığı açısından oldukça zararlı olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Diş sıkmanın çocuklarda, gençlerde, yetişkinlerde olmak üzere her yaşta görülebildiğine dikkat çeken Dt. Ali Ayrancı şunları kaydetti; aslında diş sıkma veya diş gıcırdatmanın net bir nedeni yoktur ancak genellikle strese bağlı oluşan bir durumdur. Stres yanı sıra nörolojik rahatsızlıkların, depresyonun, kaygı bozukluklarının ve bazı ilaçların kullanımının sonucu olarak da ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda da genelde dişlerin büyümesinden kaynaklı görülebilir. Diş sıkmanın sadece uyurken meydana geldiği de düşünülmesin uyanıkken de karşılaşılan bir durumdur. Bu arada uyurken diş sıkma en çok çocuklarda ve gençlerde görülmektedir. Ayrıca diş sıkma her yaşta kendini farklı belirtilerle göstermektedir.
DİŞ SIKMA BİR ÇOK HASARA YOL AÇIYOR!
Diş sıkmanın belirtilerine değinen Ayrancı; en sık görülen belirtilerin başında dişlerde hasar oluşması ( kırılma, aşınma), diş eti hastalıkları gelmektedir. Bu belirtilerin yanında sıcak-soğuk hassasiyeti, çene ağrısı, kulaklarda hissedilen ağrı, şakaklarda hafif ağrı, uyku bozuklukları da meydana gelebilmektedir. Kişiler bu belirtilerin sebebinin diş sıkma/gıcırdatma olduğunu çoğu zaman anlayamaz veya farklı rahatsızlıklarla karıştırabilirler. Tabi hekim muayenesinde asıl sebep ortaya çıkmaktadır. Tekrar vurgulamak isterim diş sıkma veya gıcırdatma tedavi edilmezse kişi diş sağlığı açısından oldukça fazla zarar görebilir. Çünkü tedavi edilmediği takdirde genel ağız bölgesinde de sorunlara yol açmaktadır. Örneğin; kişinin yüz profilinde estetik sorunlar ortaya çıkabilir, yüz hatlarında istenmeyen daha keskin bir görüntü oluşabilir, çene boyun kasları zarar görebilir, diş kayıpları yaşanabilir vs. şeklinde konuştu.
BRUKSİZM TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Bruksizm tedavisine de değinen Dt Ali Ayrancı mutlaka hekim önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak; bu sebepten dolayı diş hekimine başvurulduğunda hekim dişlerde oluşan hasara göre bir tedavi planlar ve hastaların da bu tedaviye uyması beklenir. Tedavi sürecinde, diş hasarı onarımı, eğer varsa uykuda solunum durumunun değerlendirilmesi ve diş sıkma aparatı kullanılması önerilen seçenekler arasındadır. Bir kez daha belirtmek isterim hekim dişlerde oluşan hasara göre tedaviyi belirler yani kişiden kişiye değişebilen bir süreçtir. Diş sıkmanın/gıcırdatmanın altında yatan asıl sebeplerin giderilmesi de önem arz etmektedir.
Diş sıkmanın ertelenmemesi, ötelenmemesi gereken bir durum olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Ayrancı bu konudan muzdarip kişilerin kulaktan dolma bilgilerle değil hekim desteğiyle sorununa çözüm bulmasının sağlık açısından önemli olduğunu belirtti. •Buse Aşcı