Alternatif Tıbbın Mucizesi! Çin Hurması 'Hünnap'

Alternatif Tıbbın Mucizesi! Çin Hurması 'Hünnap'
Son yıllarda tüketimi artan ve tezgahlarda daha çok gördüğümüz hünnap meyvesi Çin'de pek çok kişi tarafından alternatif tıp yöntemi olarak kullanılıyor. Çin hurması olarak da bilinen hünnap meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. İşte sağlığa faydaları...

Hünnap meyvesi, büyükçe bir zeytin ebatında, içerisinde çekirdeği de olan yeşil bir meyvedir. Olgunlaşma sürecine paralel olarak yeşil rengi mora doğru değişir. Siyaha dönmesinin ardından buruşarak hurmayı andıran bir görüntüye kavuşur. Bahçelerde yetiştirildiği gibi doğada da bulunur. Hünnap hem antioksidan hem C vitamini deposudur. Meyvesi, yaprağı, çiçeği ve çekirdeği ayrı ayrı faydalı olan hünnap, vitamin ve mineral yönünden zengin. Sağlığınıza sağlık katacak hünnabı beslenme programınızdan eksik etmemekte sağlığınız açısından büyük fayda var. Hünnabın yani bilimsel adıyla Ziziphus Jujuba Mill’in anavatanı Çin olup; Rusya, Hindistan, Günay Avrupa, Ortadoğu ve Anadolu’da yetişir. Toplumda Çin hurması adıyla da anılan hünnap ülkemizde Denizli, Isparta, Hatay, İskenderun, Antalya, Kayseri, Bursa, Çanakkale’de yetiştirilir. Dünyaya Çin’den dağılan bu meyve asırlar boyunca alternatif tıpta kendisine yer bulmuştur.

HÜNNAP MEYVESİNİN FAYDALARI

Vitamin deposu hünnap aynı zamanda kalsiyum, potasyum, brom, lantan elementlerini barındırır. Limondan 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnabın, B1 ve B2 vitamini yönünden zengin olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. Başlı başına sağlık deposu olan hünnapta antioksidan miktarı en fazla meyvesinde, fenolik madde miktarı en fazla çiçeğinde, flavonoid madde miktarı en çok çekirdeğinde, C vitaminin de en çoğunun yaprağında olduğu bilinir. Hünnap meyvesinin faydaları şöyle detaylandırılabilir:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

C vitamini açısından ispat edilmiş faydası bu meyveyi bağışıklık sistemi açısından güçlü kılar. Ortalama büyüklükte 1-3 hünnap yemek, erkeklerin günlük ihtiyacı olan 90 miligram ve kadınların günlük ihtiyacı olan 75 miligram C vitaminini karşılar. İçeriğinde barındırdığı B ve C vitaminleri ile kapiller arter kalınlaşmasını azaltabilir. Yine A ve C vitaminleri ile hünnap karaciğer için de koruyucudur. C vitamini kansere karşı de koruyucu özellik gösterir.

ANTİOKSİDAN DEPOSU

Flavonoidler, polisakkaritler ve triterpenik asitler hünnaptaki başlıca antioksidanlardır. Hünnapta yüksek miktarda bulunan C vitamini antioksidan görevi de görür. Yapısında bulunan fenolik bileşikler hünnabın güçlü bir antioksidan olduğunu gösterir. İçerdiği fenolik bileşikler kirazdan 2-4 kat daha fazladır. Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucudur. Yine barındırdığı antioksidan özelliği ile yaşlanma emarelerini azaltır. Antioksidanlar, tip 2 diyabet, kanser ve kalp hastalığına neden olabilecek serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilir.

KALİTELİ UYKU SAĞLAYABİLİR

Geleneksel tıpta uykuyu iyileştirmek için tüketilen hünnap, antioksidan özelliği sayesinde uykuyu kalitesini ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Hünnabın kaygı azaltıcı etkisi olduğu da düşünülür. Ancak tüm bunlar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

SİNDİRİMİ RAHATLATABİLİR

Hünnap, lif zengini bir meyvedir. Yüksek lif içeriği sayesinde besinlerin sindirim ve emilimini yavaşlatıp doygunluk hissi vererek kan şekeri regülasyonuna katkıda bulunur. Hünnapta bulunan saponinler glukagon sentezini azaltır, kan glukoz düzeyinin azalmasına yardımcı olur. Doygunluk hissi vermesi ile obeziteye karşı etkili bir meyvedir. Lif içeriği yüksek olan hünnap sindirimi düzenler, kabızlığa karşı iyi gelir. Lifli beslenmek kolorektal kanser riskini de düşürür. Lifli beslenme ile kalp hastalıkları riskini artıran kolesterole karşı da koruma sağlar.

DİYABETTE DESTEKTİR

Yapılan araştırmalar sonucunda diyabet, sarılık, yara ve ülser tedavisinde kullanılması önerilir. Diyabet sorunu olanlar, kesikler ve yaralar için hünnap meyvesinden yararlanabilirler. Şeker sorunu olanlar özellikle ayak nöropatilerinden muzdariptir. Hünnap bir terapötik anti-inflamatuar ajan olarak kullanılabilir. Öte yandan diyabetik bir diyette kan şekerini düzenlemek için gereken dengeli beslenmeyi aldığınızdan emin olmak için bir diyetisyenle görüşmeniz önem taşır.

HÜNNAP KAÇ KALORİ?

Hünnabın 100 gramı 79 kcal’dir. İçerik olarak 20 gr karbonhidrat içeren hünnabın glisemik indeksi 20 olup düşük glisemik indeksli meyveler arasında yer alır.

Her besinde olduğu gibi hünnap tüketiminde de abartıya kaçılmaması gerekiyor. Hünnap meyvesinin fazla tüketilmesi halinde gaz sorunu yaşanabilir. Karbonhidrat barındırması nedeniyle kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Çok yenmesi halinde ishal ve alerjiye neden olarak rahatsızlık verebilir.

HÜNNAP ÇAYI TARİFİ

Hünnap çayı ateş düşürücü, ağır ve stresi azaltıcı özelliklere sahip. Zihinsel yorgunluk, fiziksel güçsüzlük, uykusuzluk durumlarında kullanılabilir. Tayvan’da kuru tohumları uykusuzluk (insomnia) sorunu için sıkça kullanılır. Hünnabın taze veya kurutulmuş halini zencefil ve çubuk tarçın ile beraber sıcak suyun içerisinde birkaç dakika bekledikten sonra tüketebilirsiniz (200 ml su (1 bardak), 5-6 adet hünnap, 1 dilim taze zencefil, 1 adet çubuk tarçın.)