Ramazan Çınar

Ramazan Çınar

Yeni Kabine sonrası Piyasalar

Merakla beklenen yeni kabine yönetimi belirlendi. Ülkemiz için hayırlı olsun. Umarım enflasyon ile mücadele edildiği, alım gücümüzün artığı ve piyasa beklentileri ile uyumlu programların yapılacağı bir dönem yaşarız. İnsanlar kendinin güven duyduğu isimlerin yetkili olmasını ister. Bu durumlar sizin karar almanızı, güvenle bakmanızı ve olumlu düşünmenizi sağlar. Kişilerin hemen tek başına sorunlarımızı çözmesini beklemek lazım ama en azından beklentilerin değiştiğini bize gösteriyor. Ani keskin dönüşler beklemiyorum. Yani hızlı fazla faiz artışları değil ama farklı faizler ile piyasa faizi ile MB faizini bir noktada birleşmesini bekliyorum.

Yatırımcıların daha güvenle bakması, finansman ihtiyacının sağlanması ve yerel seçimlere kadar normalleştirmeye çalışılacağını düşünüyorum. Tüketici kredileri ve ticari kredilerde büyümelerde düşüşler var. Finansmana erişimde ciddi sorunlar var. Bu dönemde yazılan çeklerin oranında da ciddi artışlar mevcut.

Döviz kurlarında geri çekilmeler beklemiyorum aksine kademeli olarak yukarıya doğru hareketlerinin devam edeceğini düşünüyorum. Mehmet Şimşek gelince kur düşer mi diye soruyorsunuz düşmez. Zaten piyasa Bakan beyin geleceğini ve bundan dolayı da kura müdahale olmayacağı için kademli olarak yükselişe geçti. Merkez Bankası ile piyasa kurları arasındaki makas biraz olsun daralmış oldu. Dolar 20 TL üzerinde kaldıkça yönü yukarıdır. Ciddi anlamda bir yabancı yatırımcı gelecekse eğer geçmiş dönemlerde olduğu gibi kurun devalüasyonu gerçekleşecektir. Önümüzdeki 10 gün içinde yapılan atamalar ve açıklamalar ile kurun nereye kadar gideceğini yorumlayabiliriz. Teknik olarak seviyeler, 23.50 ve 26 seviyeleridir.

Borsa İstanbul tarafında ise belirsizlikler ortadan kalktığı için endeksin 5200 puan üzerinde kalması durumunda yeni zirveye doğru hareketler başlayacaktır. Bu hafta eğer bu seviyenin üzerinde kalırsak hareketler yukarı olur. 5200 seviyesinin geçilmemesi durumunda ise 4900/4700 seviyelerine doğru geri çekilmeler olabilir. Bu seviyeler alımlar için uygun yer olacaktır.

Dış ticaret açığımız 2023 yılı ilk 5 ayda 56,1 milyar $ oldu. Bu durum ciddi bir sorundur. KKM ise bekleyen bir diğer önemli sorunumuzdur. Bunların hepsine uygun modeller geliştirerek çözümler üretilmeye çalışılacaktır. Önemli olan bu çözümlerin kalıcı mı geçici mi olacağıdır. Günü kurtaracak çözümler ilerleyen dönemlerde tekrar karşımıza ve daha büyük bir sorun olarak çıkacaktır. Cari açığın finansmanını nasıl sağlayacağımız önemlidir. Kimsenin elinde sihirli değnek yok bir günde tüm sorunlarımızın düzelmesini beklemeyiniz. Ekonomi tarafında en azında daha liyakatli kadroların olacağından dolayı daha iyimser bakıyorum.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Çınar Arşivi