Tülay Gizem Başar

Tülay Gizem Başar

Türk Dizilerinin Karmaşık Karakterleri…

Dünyada en çok televizyon izlenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Yapılan araştırmalara göre her gün yaklaşık 4-5 saatimizi televizyon karşısında geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıl T.C. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye’deki yapım şirketleri her yıl 100’ün üzerinde yeni yapım üretiyor.

Son dönemlerde televizyon kanallarının reyting rekorları kıran "Kızılcık Şerbeti" ve “Yalı Çapkını” gibi diziler sezona bir başladı, pir başladı diyebiliriz. Bu diziler başladığı günden bu yana gerek güçlü senaryoları ile gerekse güçlü oyuncu kadroları ile dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor.

Peki, bu diziler neden bu kadar izleniyor? Bizi bu kadar bağlamasının asıl sebebi neden? Bu soruların cevabını bulmak aslında kimlerine göre çok kolay ‘Gerçek Hayatlar’. Bu dizilerin yaşamımızdaki gerçekliği yansıttığını elbette tam anlamı ile düşünmüyorum. Son dönemlerde ekranlarda gördüğümüz karakterler muhafazakâr hayat tarzına aykırı ya da seküler yaşama karşıt karakterler. Bu karakterlerin bir ortası olmayacak mı?

Bir örnek verecek olursak Usta yönetmen Derviş Zaim’in filmlerindeki gerçekçi karakterler ile son dönem dizilerdeki karakter arasındaki fark uçurumlara ulaşmış diyebiliriz. Tabutta Rövaşata’nın Mahsun’u ile Kızılcık Şerbeti Fatih dönemsel olarak gerçekliği yansıtıyor ise Türkiye şu an çok farklı noktalarda diyebiliriz.

90’lı yıllarda bir yandan yoksunluk ve yoksulluk karaktere yansıyorken 2023’te bencilliğin vücut bulmuş hali ile karşılaşıyoruz. Ne acı…

Geçtiğimiz dönem dizilerine şöyle dönüp baktığımızda aile birliğini ayakta tutmaya çabalayan babalar, evin huzuru kaçmasın diye dengeleri koruyan anneler ve daha nicesi aile büyükleri…

Peki ya şimdi? Eşlerini aldatan karakterler ve bunu savunan aile bireyleri… Bu durumun ne kadar sağlıklı olduğu elbette uzun uzun tartışılacaktır.

Kızılcık Şerbeti dizisinde Doğukan Güngör'ün canlandırdığı 'Fatih' karakterine olan öfke dinmiyor. İzleyiciler, karakterin Cemre'nin velayetini zorla alıp eşi Doğa'yı aldatması ve Doğa'yı psikolojik sorunlu gibi göstermeye çalışmasıyla rahatsız.

Rahatsız olduğu şeyi insan neden izler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tülay Gizem Başar Arşivi