Tülay Gizem Başar

Tülay Gizem Başar

Sosyal Bir İnsan Yalan Söylemek Zorunda Mı?

Geçtiğimiz günlerde bir yazıya denk geldim. Bu yazıda sosyal ve aktif insanların yalan söylemesi sosyal olmayan daha pasif insanlara göre daha olasılığı yüksekmiş. Gerçekliğin kaçınılmaz olması sebebi ile yalan söylemenin normal olduğunu düşünürmüş insanlar.

Bu yazıyı okuduktan sonra sosyal bir insan olup olmadığımı sorgularken buldum kendimi. Genel bir cevap verecek olursam iş ve özel hayatımda sosyal bir insanım. Peki, bu yalan söylemek zorunda kalıp kalmadığımı ve diğer insanların söyleyip söylemediğini ortaya nasıl koyacak?

Düşünüldüğü zaman sosyal insanların yalan söylemesi sebeplerine bakıldığında aşağı yukarı aynı şeyler ile karşılaşıyoruz. Peki, insanlar neden yalan söylüyorlar;

Herkes yalan söylüyor olabilir. Fakat sebeplerinde değişiklikler oluyor olabilir.

Yalan söylemenin sebeplerinin başlıcası iyi hissetmek, başkalarının üzerinde güç kurmak, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı, gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak, ortamını kaybetmemek olabilir.

Çevreme baktığımda ise evet sosyal insanlar sanki daha çok yalan söylüyor hissine kapıldım. Bunun sebebi ise sosyal medya. Sosyal medya fenomenlerine ve sosyal medya kullanımını gün içerisinde hayatına indirgemiş kişiler hep bir harika hayat yaşıyor ve en mükemmel onlar. Ama antisosyal insanlar da durum elbette ki kesin olmamakla birlikte farklı olabilir. Yalan insanların artık en büyük gücü…

Mesleğimiz gereği iletişim ve sosyallik bizlerin kimliği gibidir. Artık karşımızdaki insanın konuşurken yalan söyleyip söylemediğini anlıyoruz. Bu nasıl mı derseniz, yalan söyleyen insan genellikle konuşma sırasında duraksar, göz temasından kaçınır, abartılı beden dili ile hareketlerde bulunmaya başlar ve el kol hakimiyetinde bulunamaz.

Bu konuyu dile getirmek neden önemli diye soracak olursanız yalan konusunun artık bir araştırma serüvenine girmiş olması, çevremizdeki insanlarla sağlıklı iletişim kurmak yerine yalanlar ile karşı karşıya kalıyor olmamız biraz can sıkıcı olmaya başladı.

Bu tarz araştırmalara dayanak sağlayarak sosyal bir insanım bu sebeple yalan söylemek durumunda kalıyorum diyecek insanlar olacaktır. Bu konuda tek bir şey söylemek istiyorum. Bir insan yalan söylemeye başladığı takdirde devamı elbette gelecektir. Bunun aslında sosyal olup olmamakla birlikte bir kesinlik kazandığını söylemek güçtür. Her insan yalan söylemeye meyillidir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tülay Gizem Başar Arşivi