Sorumluluklarımız

İnsanoğlu yaşamı boyunca daima sorumlulukları olan bir varlıktır. Ödevleri, işleri, görevleri bitmek bilmeyen bir döngünün içerisinde savrulur gider. Kafasının içinde yaptıkları, kaçırdıkları, tuttukları, koştukları döner durur.

***

Kimi zaman yerine getirilmemiş bir görev kimi zaman ise yapılmış bir iş hayatını bambaşka noktalara taşır. Yaptıkları kadar yapmadıkları, konuştukları kadar sustukları, elinde tuttukları kadar kaçırdıkları da sorumluluğudur.

Bahsettiğim tüm bu sorumluluklar çoğu kez davranışsaldır ancak bir de sözümüz ile olan sorumluluklarımız vardır ki çoğu kez onlar davranışlarımızı etkiler ve hatta onların önüne geçer.

Örneğin verilen söz teminattır ve yerine getirilmesi gereken bir sorumluluk taşır. Vaktini uzatmak değerini azaltır. Yapılacak olanın büyüsünü bozar.

Bir diğeri ise ağzımızdan çıkan sözlerdir. Her kelime karşı tarafa daima olumsuzluk yükleyip onu aşağı çekmek üzerine kurgulanmışsa söz bu kez kalp kırma vebalini üstüne giyer. Bu nedenle ağır bir sorumluluk taşır. Kişiden ziyade kalbin sahibini üzer. Gayretullaha dokunur.

Bir başkası doğrunun yanında yer almak varken susarak kendi konumuna zeval geleceğini düşünmektir. Bu tercih esasında yanlışı savunmaktır. Hâl böyle olunca söz, susmanın sorumluluğunu üstlenir. Söylenmemiş her kelime yerine getirilmemiş bir sorumluluk olup dikiliverir yanıbaşımıza. Zamanı geldiğinde dillenmek üzere beklerler.

Ya da tam tersini düşünelim. Herhangi bir olayda söyleyeceğiniz kelimeler karşıdakini incitecek ise bu sefer suskunluk evlâdır sözden. Verilecek cevabı yutmak, tutabilmek erdemdir. Ve suskunluğun yüklediği sorumluluk, konuşmaktan ağırdır çoğu kez. Sınırlarını bilen incitmekten çekinenlere has bir özelliktir. Maalesef çoğu kez acizlikle bağdaşlaştırılır.

***

En başta da bahsettiğim üzere konuşarak, susarak veya davranışlarımızla daima sorumluluklar taşırız. Her biri doğru zaman ve yerde kullanıldığında bizi bize yaklaştırır. Kendini bildirir. Hâd bildirir. Hâddini bilen değil mi ki Rabbini bilir.

Sorumluluklarımızın hiç bir zaman yük olmaması temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi

Kavuk

15 Ağustos 2024 Perşembe 00:00