Osman Avanoğlu

Osman Avanoğlu

Nurettin Topçu

       Bütün ömrünü İslam’a ve ahlâk davasına adamış olan Nurettin Topçu; “Hakk’a doğru yürüyüşte Hak’tan başkasına bakılmaz” der.

       Nurettin Topçu, eserleriyle hayatını birleştiren adamdır. Yani ne yazıyorsa, düşünceleri ne ise muhakkak onu bizzat yaşıyordur.

       Topçu; devirlere, zaruretlere, cemiyetlere göre değişmez, muhitine uymaz, muhiti kendine uydurur, uydurmazsa bu amaç uğruna mücadele eder.

       Kendisinden önce başlayan Anadolucu milliyetçiliğini İslâm merkezli bir yoruma taşımıştır. Dolayısıyla Nurettin Topçu, Türk İslam sentezinin fikir babalarındandır.

       Ziya Gökalp ve Nihal Atsız’ın Turancı fikirlerinin etkisinde olan Türk Milliyetçiliğinin, İslam ile daha sıkı fıkı hale gelmesinin yolunu açan insanlardan biridir Nurettin Topçu.

       Fikrî ve siyasî faaliyetlerini Türk Kültür Ocağı ve Milliyetçiler Derneği’nde sürdüren Topçu Millî Türk Talebe Birliği, Aydınlar Ocağı ve Türkiye Millî Kültür Vakfı’nın bazı faaliyetlerine katılmış, seminer ve konferanslar vermiş; fetih-Fâtih, Mehmed Akif ve Çanakkale anma toplantılarının yapılmasına öncülük etmiştir.

       İlk orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlayan Nurettin Topçu Fransa'da psikoloji ve estetik, genel felsefe ve mantık, çağdaş sanat tarihi, sosyoloji ve ahlâk, eski çağlar sanat ve arkeolojisi dallarından lisans aldı. Ardından Strazburg'da doktorasını hazırlayan Topçu, Sorbonne'a giderek doktorasını verdi. Bu üniversitede felsefe doktorası veren ilk Türk öğrenci oldu; tezi 1934 yılında Paris'te kitap halinde yayımlandı. 1990 yılında da tıpkı baskısı Kültür Bakanlığı'nca Ankara'da yapıldı. "Bergson" konusunda doçentlik tezi hazırladı.

       Nurettin Topçu’nun coğrafya olarak Anadolu’yu, tarih ve kültür olarak Selçuklu-Osmanlı tecrübesini merkeze alan, buradan en geniş ve belirleyici daire olarak İslâm’a ve özellikle tasavvufa intikal eden, Batı dünyasına ve insanlık tecrübesine uzanan bütüncül bir düşünce dünyası vardır. Meselelere ahlâk üzerinden yaklaşır. Cumhuriyet devri Türk felsefecileri ve aydınları arasında ahlâk konusunda en çok yazı kaleme alan ve bu alandaki vurgularını bütün hayatı boyunca sürdüren kişi Nurettin Topçu olmalıdır.

       Ardında pek çok eser bırakan Topçu, fikrî hayatımızda da kalıcı izler bırakmıştır.

       Türkiye'nin Maarif Davası, İsyan Ahlâkı, Yarınki Türkiye, İslam ve İnsan, Ahlak Nizamı, İradenin Davası, Mehmed Akif, Felsefe, Büyük Fetih, Bergson, Amerikan Mektupları Düşünen Adam Aranızda, Ahlak, Devlet ve Demokrasi, Sosyoloji, Millet Mistikleri, Psikoloji, Mantık, Mevlâna ve Tasavvuf, Reha, Kültür ve Medeniyet, Taşralı, Varoluş Felsefesi Hareket Felsefesi, Var Olmak eserlerinden bazılarıdır.

       Doğrularından asla taviz vermeyen yazar, akademisyen ve fikir adamı Nurettin Topçu aslen Erzurumlu bir ailenin çocuğu olup 20 Kasım 1909’da İstanbul Süleymaniye’de doğdu.

       Hakkında onlarca makale ve kitap yayınlanan Topçu, kırk yedi yıl önce 10 Temmuz’da vefat etti. Kendisine Allah’tan gani gani rahmet dileriz.

       

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Avanoğlu Arşivi