Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Muhalefet Konya'yı Alabilir Mi?

Geçtiğimiz gün CHP sözcüsü Faik Öztrak iddialı bir çıkış yaptı. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerinin üzerinden çok zaman geçmedi. Muhalefet cephesinde o zamandan beri lider arayışı veya yarışı devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Sayın Kılıçdaroğlu'na karşı güç yetiremeyeceğini anlaması üzerine bu yarış şimdilik son buldu.

Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin başında yeni bir yerel seçim sürecine giriyor. CHP kurduğu ittifaklar ile 2019 Yerel Seçimleri’nde önemli başarılar elde etmişti. 11 önemli büyükşehir belediyesini alması bunun en büyük kanıtı.

Cumhur İttifakı yerel seçimlerde en çok kazanan ve oy oranı en yüksek olarak görünse de İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirleri kaybetmeleri aslında kısmi bir tramvaya neden oldu.

Belki de tam şimdi hesap görme zamanı derken…

Muhalefetin aşırı dağınık göründüğü bu süreçte Faik Bey'den ilginç bir çıkış geldi.

Öztrak tam olarak şunları söyledi:

“Seçimleri kazanamadık. 'Biz kaybetmedik' dediğimiz zaman kızıyorlar. Yere düşüp kalkamıyorsanız kaybetmişsinizdir. Kongrelerimizle ayağa kalkıyoruz. Yerel seçimlerde tarihi başarıya imza atacağımıza inanıyoruz. Bu sefer Bursa, Balıkesir ve hatta Konya'yı bile alacağız. Göreceksiniz!”

Evet söylem çok iddialı ama Konya kelimesinden önce ‘hatta’ ibaresini kullanması aslında baştan bir sonucu kabul etmenin işaretini veriyor bize…

Konya yıllardır ‘Kale’ oldu. Bu ‘Kale’ en sağlam şekilde durmaya devam ediyor. Bunu en son seçimlerde tekrar gördük. Konya halkının neredeyse 3/4'ü yani %75'i Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyor ve ona oy veriyor.

Yerel Seçimlerde de çok yanlış bir aday gösterilmez ise buna yakın bir oran ortaya çıkıyor.

Bugün AK Parti için İzmir'i almak ne demek ise CHP veya diğer muhalefet için Konya'yı almak o anlama gelir.

Zor yani çok farklı şeyler olması gerekir.

Bu yüzden Faik Bey hatta ibaresini kullanıyor.

Lakin seçmen kitlesini konsolide etmek ve yeni bir sinerji oluşturmak adına bu illeri almaktan bahsediyor.

Muhalefet Konya'yı alamaz almasına da AK Parti ne yapar gelin biraz da onu irdeleyelim

PEKİ, KONYA ÇANTADA KEKLİK Mİ?

Son seçimlerde görüldüğü üzere genelde Cumhur İttifakı AK Parti çatısı altında Konya'da seçimlere giriyor.

2019'da bu anlamda il genelinde ciddi bir başarı elde edilmişti. Lakin Ereğli gibi Beyşehir gibi stratejik öneme sahip ilçeler kaybedildi. Üstelik bağımsız adaylara…

AK Parti Eylül ayında çok sıkı bir anket çalışması yapacak ülke genelinde. 7 Ekim'de büyük kongrenin yapılacağı açıklandığına göre ondan çok kısa süre sonra büyükşehir belediye başkanlarının açıklanması ile ilgili bir lansman yapılacağından bahsediliyor. Sonrasında kasım ayı içinde sırasıyla il ilçe belediye başkan adayları ortaya çıkacak.

Kuşkusuz Konya'da bir parti yarışı olmasını beklemek çok gerçekçi bir söylem değil. Lakin AK Parti'nin kendi içerisinde aday belirlerken girişeceği yarış Mart 2023 seçimlerinden çok daha heyecanlı bence. Bazı ilçelerde geçtiğimiz seçimlerde Konya'da vekil çıkarma başarısı gösteren Yeniden Refah Partisi'nin önemli başkan adayları çıkaracağı söylemi ortalarda dolaşıyor. Yeniden Refah ittifaka dahil olmazsa Konya'daki bazı ilçelerde AK Parti'yi zorlayabilir. Milliyetçi Hareket Partisi'nin de alacağı bazı ilçeler olduğunu biliyoruz.

AK Parti Konya'da önemli bir strateji çevresinde hareket etmeli. Bu yüzden adımları sağlam atmakta fayda var. Bence AK Parti Konya'yı hiçbir zaman çantada keklik olarak görmedi o yüzden 20 yıldır bu başarı devam ediyor. Devam etmesi için de rehavete girmemek gerekir.

AK Parti Genel Merkezi yerelin sesini dinleyerek doğru isimlerle seçimlere girerse başarı katlanır bizden söylemesi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi