Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Millet Mesajı Net Verdi!

AK Parti 22 yıl sonra Türkiye haritasındaki renklerde geriye düştü. İster yıpranmışlık deyin, ister emeklilerin tepkisi deyin, isterseniz ekonomik sıkıntılar deyin…

Türkiye 31 Mart gecesinde yeni bir gerçeklik ile yüz yüze geldi. Artık Türkiye’de genel iktidar AK Parti ise yerel iktidar CHP’dir.

Önümüzdeki 3-4 yıl bu bağlamda çok önemli görünüyor.

Kabul etmemiz gereken bazı gerçekler var. Kamuoyunun kahir ekseriyeti muhalefetin aldığı oyları; ne adaylara ne de lidere verilen oylar olarak görmüyor. Tamamen AK Parti’ye karşı tepki oyları sonucu belirledi. Bir de Cumhur İttifakı seçmenlerinin ciddi bir kısmı sandığa gitmedi. Diğer seçimlere göre %10’unun üzerinde katılım daha az gerçekleşti. Nihayetinde bu tablo önümüze çıktı.

Cumhur İttifakı kuşkusuz bu seçimleri enine boyuna değerlendirecektir. Şapka öne koyulacak ve çok ciddi dersler alınacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllar boyunca bu tür durumları en iyi şekilde yönettiği için 22 yıldır ülkenin başında 30 yıldır Türkiye’nin gündeminde…

Aslında bu dönem yerel seçimleri genel seçim havasında geçirmememiz gerektiğini öğrenmiş olduk. Fazla politize olmak topluma iyi gelen bir şey değil.

Seçmen bu ölçekte net bir mesaj vermiş oldu. Genel seçimlerde ülke bekasını öne alarak ekonomik sıkıntılara göğüs gerse de; yerel seçimlerde tencere ile ilgili sıkıntı olduğunu bariz şekilde ifade etmiş oldu.

Mesajı alıp gerekeni yapmak gerekiyor. Seçmene kızmak, daha evvel muhalefetin yaptığı türden tepkiler vermek AK Parti ve MHP yöneticilerine asla yakışmaz.

Çünkü önce ülkem diyen insanlar, seçmene bana oy vermedi diye tepki koyamaz, böyle bir hakları yok.

KONYA BİZİ YANILTMADI

Uğur İbrahim Altay Konya’nın yarısını oyunu alarak yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Merkez ilçelerde bir değişiklik olmadı. 2019’a göre 20 puanlık bir düşüş gerçekleşti. Bu kayıp oyun büyük kısmını YRP aldı.

Konya merkez seçmeni, AK Parti adaylarının kazanacağını bildiği için bir miktar ders vermek istedi. Ve bu sonuçlar ortaya çıkmış oldu.

Seçimlerden yaklaşık 1 ay önce yaptığımız kamuoyu yoklamalarında Konya’da bazı taşra ilçelerin el değiştirebileceğini, merkezde 20 puanlık bir düşüşün olacağını ilgililere söylemiştik. Elbette onlar da ellerinden geleni yaptı. Çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bakanlar getirildi, ilçe mitingleri yapıldı, milletvekilleri teşkilat üyeleri çırpındı.

Lakin ülke gündemini ilgilendiren yukarıda saydığımız nedenlerle; seçmen bu defa bazı taşra ilçelerde Cumhur İttifakı adaylarını tercih etmedi.

Sonuçları gördükten sonra ‘biz demiştik’ demek en kolayıdır. Gösterilen adayları yanlış bulmak en kolayıdır. Yerel dinamikleri suçlu bulmak en kolayıdır.

Önümüzdeki günlerde seçimlerin muhasebesi en ince ayrıntısına kadar yapılacaktır. Puslu havada mermi atan çok olur. Sabırlı kalmak itidalli olmak gerekiyor.

Zira bugün bardağın hep boş tarafı konuşuluyor. Hala %40’a yakın oy oranı ve üye sayısı ile ülkenin en büyük partisinden bahsediyoruz. İşe biraz da bu taraftan bakmak gerekmez mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi