Kulp İçindekini Sızdırır

من لم يكن عنصره طيبا
لم يخرج الطيب من فيه
كل امرئ يشبهه فعله
ويترشح الكوز بما فيه
Men lem yekün unsuruhu tayyiben,lem yahruc it tayyibu min fîhi, küllümri’in yeşbehuhu fi’luhu, ve yeteraşşah ül kûzu bimê fîyhi.

Aslı,unsuru, mayası temiz olmayanın ağzından temiz, güzel söz çıkmaz, herkesin yaptığı kendine benzer-baksana-her testi içindekini dışarıya sızdırır. Söz öz’ün tercumanıdır, sözü doğru olana sadık, hem sözü hem özü doğru olana sıddîk denir. Allah’a ve Peygamberlerine iman eden( ve aralarında ayırım yapmayan)lar işte onlar sıddıkların ta kendileridir,(bunlar inancın zirvesineler,zira özleri,sözleri ve davranışları ile inandılar. Hadid Suresi:19.Ayet.

Kişinin düşünceleri sözlerine, düşünce ve sözleri duygularına, duyguları alışkanlıklarına, alışkanlıkları değerlerine, değerleri karakterine, karakteri de kaderine etki eder ve dönüşebilir.
Onun için sözlerimize dikkat etmeli ve şaka bile olsa yalana teşebbüs etmemeliyiz.

الناس حوانيت مقفلة فاذا تكلموا تبين العطار من البيطار.
Ennêsu havâniytün mukaffeletün feize tekellemû tebeyyen el attâru min el beytâri

İnsanlar kapalı dükkanlar gibidirler konuştukları zaman kişinin Attar mı, Baytar mı olduğu ortaya çıkar.

Nisbet bereket ve asalet içimizden dışarıya sızma yapmıyorsa, hiç olmazsa dışımızı dilimizi sözümüzü fiziğimizi Kur’an ve sünnete göre uyarlayalım ki dıştan içeriye belki yansıma yapar ve Yüce Allah düzgün halimize bakarak içimizi de düzgün kılar.

Allah’ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi özüyle sözüyle davranışlarıyla samimi olanlardan eyle,
medhettiğin sıddıklardan kıl.Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Özkan Arşivi