Prof.Dr. Mustafa Topkafa

Prof.Dr. Mustafa Topkafa

Konyaspor'da neler oluyor?


Konyaspor son dört haftadır galibiyete hasret kalmış durumda. Oynanan oyun, sahadaki istek, arzu ve performanslar ne hocayı ne de taraftarı mutlu etmiyor. Son dört haftadır evimizde 5 puan kaybettik. Geçen sezon iç sahada puan kaybetmeyen takımımız galibiyet alamamaya başladı. Bu durumun birçok etkeni var. Haftalardır bu gidişin bizi zor duruma sokacağını bir çözüm üretilmesi gerektiğini yazıyoruz. Ancak halihazırda bu soruna bir çözüm üretilmiş değil.
İç sahada rahat yenebileceğimizi düşündüğümüz Kasımpaşa ile 1-1 berabere kaldık. İlk ve ikinci yarıda oynanan oyununun hakimi gibi görünen takım bizdik. Çünkü deplasmana gelen tüm takımlar topu bize bırakıyor, pas yapmamıza izin veriyor ve kontra ataklarla gol bulmaya çalışıyorlar. Haliyle biz de oyunu biz domine ediyor gibi görünüyoruz. Ancak rakip geri çekiliyor ve bize organize atak şansı vermiyor. Bu durum deplasmanda biraz farklı oluyor. Adana Demirspor maçı ortada. Ev sahibi oyunu istediği gibi oynadı ancak şans mı dersiniz beceriksizlik mi bilmiyorum ama sadece 1 gol atabildiler. Bu olumsuzluklara rağmen kolay gol yemiyoruz. Oynadığımız 12 maçta sadece 6 gol yedik ve bunların 2 si Galatasaray maçında diğerleri 1'er gol şeklinde diğer maçlarda oldu. Bu çok iyi bir istatistik. Bu da defans ve orta saha oyuncularının iyi performanslarından kaynaklı. Bu istatistiğe benzer istatistikler maalesef son 10 maçta atılan gollerde de görülüyor. Son 10 maçtır oynadığımız maçlarda hep tek gol attık. Bu da ister istemez maç kazanma istatistiğimizi düşürmeye başladı.
Peki neden gol atamıyoruz? Son iki yıldır oynadığımız oyunları ezber yapan rakiplerin hem kanat hem de hücum oyuncularına aldığı önlemler en önemli etmenlerin başında geliyor. Daha sonra kanat oyuncularının performans düşüklükleri ve yedeklerinin olmaması geliyor. Muriç kanat oyuncusu ama kadroya dahi giremediği ya da alınmadığını gördük. Bu konuyu daha sonra tartışacağız. Kanat oyuncularının yanında on numara ya da hücumcu orta saha oyuncusu olarak tek Endri`nin olması ve oraya evrilmeye çalışılan orta saha oyuncularının yetersizliği bir diğer etken. Bunların yanısıra golcülerin gol yollarında pozisyon bulamamaları da nedenler arasında. Bu tespitler gol bulamamamızın bana göre temel nedenleri.
Bu olumsuzluklara çözüm bulacak İlhan Hoca neden çözüm üretemiyor yada üretmek için farklı yollar denemiyor?
İlk sorunun en temel cevabı as oyuncu olan kanat oyuncularının yerine girebilecek yeterli sayıda yedeğin olmaması. Yedek olarak oynayan tek oyuncu Muriç. Ancak hoca bu hafta kadroya dahi almadı. Sebebini kulüp ve hocadan başka kimse bilmiyor. Ayrıca Amar`ında gitmesi ve yerine yeni bir orta saha oyuncun alınmaması da hocanın elini zayıflatan diğer en önemli etmenlerden biri diye düşünüyorum. Bu nedenler hocanın elini zayıflatıyor amenna.
İkinci durum, hocanın çözüm üretmek için başvurduğu yollara gelince… En önemli sorum, Hoca neden yeni atak organizasyonları denemiyor? Neden sürekli kanatlardan ezber oyunları oynatıp rakibin önlem almasını sağlıyor? Bu durum geçen sezon Hatay`ın durumuna benzemeye başladı. Hatayspor yeni varyasyonları denemekte geç kaldı ve uzun süre galip gelemedi. Bunların yanında; Muriç`in yokluğunda kendisinden umudunu kesmiş ve takım bulmasını isteyen kulübün ve teknik heyetin kurtarıcı olarak Amilton`u sahaya sürmesi neresinden bakarsanız bakın en büyük tartışma konusu. Bu kulüp gitmesini istediği futbolcudan maçı kurtarmasını bekliyorsa durumun vehameti ortada diye düşünüyorum. İlhan hoca neden gitmesini istediği Amilton`a güvenirken genç Ahmet Karademir`e, Cebrail Karayel`e ve diğer gençlere güvenmiyor? 2 yıldır her platformda Hocanın gençlere şans vermediğini, belli bir ezberi devam ettirdiğini dile getiriyoruz. Ama bu kadar veryansına rağmen bir adım dahi ileri gidemedik, gelişme kaydedemedik. Hocanın artık gençlere güvenmesini bekliyoruz. Bu beklentinin yanı sıra Konyaspor`u takip eden sıradan bir kişiye Pavicic diye bir oyuncumuz olduğunu söylesek muhtemelen bize inanmayacaktır. Çünkü oyuncunun bırakın 11`i yada yedek olmasını, kadroya dahi alınmadığını son haftalarda şahit olduk. İlhan hoca bir açıklamasında “gözden çıkarmadık” dese de gözden çıkarılmış gibi görünüyor. Hırvatistan milli takımına kadar yükselmiş bir oyuncunun neden gözden düştüğünü emin olun Hocadan başka kimse bilmiyor. Hırvat oyuncular Hoca tarafından neden değerlendirilmiyor bunu sorgulayacak olan yönetim diye düşünüyorum.
Son olarak HAKEMLER. Siz MHK başkanını görevden el çektirirseniz bunun da bir diyeti olacaktır. Biz bu diyeti ödemekten korkmuyoruz ve bu konuda sonuna kadar kulübümüzün arkasındayız. Ama bu haftaki puan kaybının en temel sebebi hakemler değildi. Tek neden olarak bunun arkasına sığınırsak kendimizi kandırmış oluruz.
Tabi son haftaları değerlendirince durum pek istediğimiz gibi gitmiyor. Durumumuz kötü mü? Tabi ki kötü durumda değiliz. Her şeyden önce gol yemiyor kolay kolay kaybetmiyoruz. Ama kolay da kazanamıyoruz. Bu da ister istemez mental olarak sıkıntıya sokuyor. Dünya Kupası maçlarından önce oynayacağımız 2 maçtan 4 puan alırsak turnuva sonrası lige rahat devam ederiz diye düşünüyor, takımımıza başarılar diliyorum.
Saygı ve Selamlarımla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof.Dr. Mustafa Topkafa Arşivi