Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

İkinci Tur Garanti Değil!

Gelecek hafta bugün Türkiye neredeyse 2 yıldır kapıldığı girdaptan kurtulacak. 6’lı masa söylemi başka bir noktaya evrilecek. Türkiye seçtiği Cumhurbaşkanı ile yoluna devam edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçmen kitlesini konsolide etmek için var gücüyle uğraşıyor.

Zaten normal şartlarda mevcut oy sayısını alsa %52 gibi bir oranla seçimleri kazanmış olacak.

Lakin kitlesini rehavete karşı sürekli uyarıyor. Haklı da!

Zira zaten meclis alındı ikinci tur garanti gibi görmek; Uhud’ta Okçular Tepesi’ni terk etmekle aynı şey olur. Henüz mücadele tamamlanmadı.

Kazandık diye atılacak her adımın sonu hüsran olacaktır.

Cumhur İttifakı seçmeni küsmeden kırılmadan ikinci tur seçimlerine gitmeli. Ve topun çizgiden geçtiğine emin olana kadar zafer şarkılarını bir yana bırakmalı.

Özellikle vekil çıkaramayan Cumhur İttifakı bileşenleri muhafaza edilmeli.

Türkiye’nin istikbali ve muhafazakârların kazanımlarını korumaları buna bağlı…

28 Mayıs seçimleri tarihi anlamda bambaşka bir şekilde hatırlanacak.

KILIÇDAROĞLU BÜTÜN TUŞLARA BASIYOR

Yeni nesil için bütün tuşlara basmak tabiri yabancı değil.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu geride kaldığı yarışı çevirebilmek için tabiri caizse bütün tuşlara birden basıyor. Daha evvel ekonomi üzerinden vurmaya çalıştığı Erdoğan’ı bu kez milliyetçilik damarı ile yenmek istiyor.

Hem Kandil’in desteğini almak hem de milliyetçi oylara talip olmak nasıl bir akıl tutulması ben anlamış değilim.

Bence Kemal Bey yenildiğini kampanya ekibini değiştirerek zaten kabul etti. Bu saatten sonra yaptıkları ile topu kale çizgisinden çıkarması çok zor. Masaya attığı yumrukları aslında Erdoğan’a falan değil. Yerine sulanan birileri varsa onlara gözdağı veriyor. İşin aslı yenilirse bu saatten sonra siyaset sahnesinde kalması çok zor.

Geçen pazartesi günü ikinci turu beklemeden ipini çekenlerin yorumlarını gördük. İfadelerini erteleyenler kendisini koltuğundan indirmek için sabırsızlıkla bekliyor. En başta da oğlum dedikleri ve ekibi…

OĞAN ÇARE OLMAZ!

Muhalefet dört elle Sinan Oğan’a sarıldı. Bu dakikalarda bir açıklama yok ama Sinan Oğan muhtemelen kendisine somut şeyler teklif eden Kılıçdaroğlu ile hareket edecek. Bu yüzden milliyetçilik söylemi ve Muharrem İnce’den aldığı emanet oyları daha mühürleri kurumadan kaybedebilir.

Yaptığımız birçok çalışmada Oğan’ın %1’lik oy kitlesinin reel olabileceği ortaya çıkmıştı. Diğer oylar tamamen tepkili seçmenden geldi. Bunu kendisi de biliyor. Derin bir çıkmazın içinde. Kaybeden taraf ile hareket eder, Bakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı sevdasına kapılırsa siyasi geleceğini bitirebilir.

Eğer Millet İttifakı kendi oylarının üstüne Ata İttifakı’nın oylarını ekleyerek seçim kazanacağını düşünüyorsa koca bir hayal baloncuğunu iğneyle patlatsınlar. Zira Sinan Oğan kazanmalarına yetmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi