Çehri Nas Sağlam

Çehri Nas Sağlam

Concorde Sendromu: Vazgeçememe Durumu

Yaşamınızın belli bir döneminde verdiğiniz kayıplara rağmen kötü yatırımlar yapmaya devam ettiğiniz veya bitmesi gerektiğini düşündüğünüz, mutsuz olduğunuz bir ilişkiyi senelerce emek verdiğiniz için bitiremediğiniz oldu mu?

İlişkinizde iyi gitmeyen durumları görmenize rağmen kendinizi ‘Bu kadar uzun süredir beraberiz.’, ‘Bu ilişkiye çok emek verdim.’, ‘Bizim bir geçmişimiz var.’

Bu gibi sorulara ve söylemlere cevabınız “evet” ise Concorde Sendromu içinde olabilirsiniz.

Vazgeçmek mantıklı olsa bile neden hala devam ediyoruz?

Concorde sendromu, kişinin yoğun enerji, çaba, zaman ya da para harcadığı bir şeyin sonucunda başarısızlıkla, mutsuzlukla veya zararla sonuçlanacağını bildiği halde ondan vazgeçmemesi ve sürdürmekte ısrarcı olması halidir. Bu kişiler gelecekteki kazançlarından çok geçmişteki emeklerine odaklanırlar. Geçmişte verilen emeklerin boşa gideceğini düşünürler. Kısacası kaybetmemek için daha çok kaybetmek de diyebiliriz. Özellikle romantik ilişkilerde çok emek veren tarafın ilişkideki olumsuzluklara rağmen ilişkiyi sürdürme isteğine daha fazla sahip olması bu yanılsamanın bir işaretidir. Böyle bir durum hem kişinin kendini değersizleştirmesine hem de zaman kaybetmesine sebep olur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta umut etmek ile gerçekçi olmayan bir beklenti arasındaki ayrımı iyi yapabilmektir.

Concorde sendromu yaşamın birçok alanında gözlemlenebilir;

  • Sağlıklı olmayan bir ilişkiyi/evliliği bitirememek,
  • Beğenilmeyen dizi/film sonuna kadar seyretmek,
  • Verim alınamayan aktivite veya kurslara devam etmek,
  • Koşulların uygun olmamasına rağmen yapılan plandan vazgeçememek gibi durumlar concorde sendromunun yansımaları olabilir.

Romantik ilişkilerde karşımıza çıkan concorde sendromu kadınlarda daha sık, erkeklerde ise “Parayı Batırma Yanılgısı” olarak da adlandırılan maddiyattan kaynaklı concorde sendromu daha fazla görülür.

Concorde Sendromu nasıl önlenir?

Concorde sendromunu yaşadığınızı fark ettiğiniz zaman ilk yapılması gereken bulunduğunuz süreçte ‘kar–zarar analizi’ yapılmasıdır. Zararı dikkate alıp mantıklı seçimler yapmayı amaçlamak ve kayıpları en aza indirgemektir. İlişkinin faydasından çok zararı var mı?

Verilen kararın gerçekçiliği, geçmişte yapılan yatırımlara ve geçirilen zamana göre değil, gelecekteki mutluluk ve huzur dikkate alınarak yapılırsa yarar sağlar.

Gördüğünüz zararı önemseyip daha mantıklı tercihler doğrultusunda ilerlemeye devam edilmesi olumsuz gidişatı olumluya çevirerek sürecin daha sağlıklı ilerlemesi, concorde sendromunu atlatabilmek için önemli bir adım olacaktır.

Bazı zamanlarda kişinin konfor alanını terk etmesi gerekir. Konfor alanını terk ettikten sonra gelen rahatlama hissi sayesinde aslında yaptığınız davranışların size ne kadar zarar verdiğinin farkına varırsınız.

Concorde sendromu fark edilmediği süre boyunca kişinin hayatını olumsuz olarak etkilemeye devam eder. Verilen emekten vazgeçilemediği ve kayıpların artması durumu kişide suçluluk ve değersizlik hissine, günlük yapılan aktivitelere karşı ilgi ve istekte azalmalara, düşük benlik saygısı ve ilerleyen zamanlarda ise kişinin depresyona girme olasılığı artış gösterebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir uzmandan destek almak gerekir.

Sevgilerimle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Çehri Nas Sağlam Arşivi