Tülay Gizem Başar

Tülay Gizem Başar

Bir Story Bir Hayat!

Son yıllarda dünyamız ‘Kitlesizleştirme’ adı altında küçülerek ceplerimize girdi. Evet, ceplerimize girdiğini söyleyebilirim. Çünkü artık telefonsuz yaşanamıyor.

Artık telefon sayesinde başka kişilerin hayatlarına da erişiyoruz. Bu nasıl mı oluyor derseniz ‘Bir Sağa Kaydırmak’ ile mümkün. ‘Story’ gerçeği bu duruma hepimizi mahkum etti.

Hem kendi hayatlarımız elimizden kayıp giderken hem de başka kişilerin hayatları elimizde. Artık sosyal medyada olaylar konuşulmaktan ziyade başka kişilerin hayatlarını da konuşuyor olduk.

Ünlüler artık sadece bir karenin içerisinde oyunculuk yapan kişiler olmaktan çıktı. Bizler ünlülerin ev yaşamlarına da dâhil olduk. Artık onların nasıl yemek yaptığını evde koltukta nasıl oturduğunu tabiri caizse ev rahatlıklarını öğrenmiş olduk.

İşte şu an yaşadığımız gerçek hayat, dinlediğimiz şarkılar, izlediğimiz klipler, izlediğimiz haberler de tıpkı böyle su gibi akıp gidiyor gözümüzün önünden.

Artık tüketim çağında olduğumuz bir gerçek. Teknolojiyi, iletişimi, ilişkileri, dostlukları, evlilikleri ve en önemlisi sevgimizi çok çabuk tüketiyoruz.

Sosyal medyanın hayatımıza kazandırdığı Story gerçeği ile hayatlarımız birer dakikalık videolara sığdı ve tükendi.

Sosyal medyayı işim ve sosyal yaşantım gereği sık kullanan bir insan olarak bile yetişemediğim onlarca şey oluyor.

İş-arkadaş ortamında ‘Aaaa böyle bir şey olmuş. Gördünüz mü?’ sorusunu dile getirirken buluyorum kendimi. Aldığım cevaplar ise genellikle ‘Yeni mi gördün? Dün gerçekleşti ve bitti o olay.’

Daha düne kadar ‘Dilan-Engin Polat’ çiftini konuşurken bugün ‘Sinem-Kenan İmirzalıoğlu’ çiftini konuşur olduk. Peki, birileri de bizim hayatlarımızı konuşmuyor mu sanıyorsunuz. Elbette sosyal medya paylaşımlarımız sayesinde bizlerin hayatı da birilerinin elinde.

Duygusal bir paylaşım yaptığınız takdirde hemen depresyonda olduğunuzu düşünecek, eğlenceli paylaşım yaptığınızda ise ‘Bu da hayatı yaşıyor’ ifadelerini kullanacak birçok insan çevremizde ne yazık ki.

Haber okuma, gündemi takip etme konusunda kendimin başarılı biri olduğunu düşünürken artık ‘Story’ gerçeği ile bu huyumun gerilediğini düşünmeye başladım. Çünkü tek bir kaydırma ile alınan habere yetişmek mümkün olamayabiliyor.

O kadar hızlı geçiyoruz ki, nerede yakalayacağız durumu onu da bilmiyorum. Bilen biri varsa bi’ haber etsin.

Nitekim ben bunları yazarken bile birileri benim, sizin ve birçok kişinin hayatına bir kaydırma ile hakim oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tülay Gizem Başar Arşivi