Aileler, birliktelik sağladığı her üyenin eğitiminden sorumludur. Dini, kültürel ve mesleki anlamda eğitimler aile içerisinde öğrenilerek gerçek hayata aktarılır. Ailenin üstlenmiş olduğu bu misyon hem toplumsal yaşam için hem de bireylerin yaşamlarını daha kaliteli bir biçimde devam ettirmeleri için büyük önem taşımaktadır.
Eğitimin temeli bir bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte ailede atılır ve daha sonrasında diğer kurumlarla sistematik bir biçimde devam eder. Anne babanın çocuğa vereceği eğitim bütün hayatını da etkileyecektir.
Bu durumu toplum bazında değerlendirecek olursak küçük yaşta bireye evde verilen eğitim sağlıklı bir biçimde verilirse eğer, daha çok küçük yaşlarda o çocuğun benliği oturacak, kendisine ve çevresine saygılı bir birey olarak yetişecektir. Aynı zamanda bu bireyler toplumsal düzenin sağlıklı bir biçimde devam ettirilebilmesi içinde önemli bir yere sahiplerdir. Bireyler toplumsal düzen, norm ve kuralları daha çok küçük yaşlarda edindikleri için adaptasyon sıkıntısı yaşamayacak böylelikle bulunduğu her ortama ve sürece rahatlıkla adapte olabileceklerdir.
Aile içerisinde verilen eğitimle birlikte çocuklara dini eğitim başta olmak üzere teorik ve pratik eğitimlerde verilmektedir. Ailenin tutumları üzerine yetişen bu çocuklar ebeveynlerinin onlara aktardıkları kodlamalarla hayatlarını devam ettireceklerdir..
Bu durumu “ağaç yaşken eğilir atasözü’’ ile açıklayabiliriz. Bir çocuk ailesinden ne görürse kendi sosyal çevresine de onu aktarır. Ailesi tarafından ahlaklı, saygılı, kurallara riayet eden birey olarak yetişirse bu davranış onun bilinç altına yerleşeceği için devamlılık kazanacaktır. Ama aksi yönde sağlıksız davranış kalıplarını öğrenirse de bu olumsuz davranışları hayatının bütün evresinde devam ettirecektir. Bu durum ilerleyen zamanlarda çeşitli psikolojik ve aynı zamanda toplumsal sorunları da beraberinde getirebilen durum olarak karşımıza çıkacaktır.
Ailede verilen eğitim okul hayatının da eklenmesiyle farklı bir boyut kazanacaktır. Aile tarafından verilen eğitim sağlıklı bir biçimde gerçekleştiği zaman okul yaşamında da olumlu davranışların eklenmesi nitelikli toplumun meydana gelmesi için önemlidir. Köklü, sağlam ve nitelikli bir eğitiminin temelinin ilk atıldığı yer ailedir. Ailede atılan temel ne kadar sağlam ise daha sonraki uygulamalarda o kadar sağlam temellere oturtulur. Böylelikle bu süreç döngüsellik olarak hep devam eder..