Aile   

 

 

Aile aralarında evlilik ve kan bağı bulunan kişilerden oluşan toplum içindeki en küçük birlikteliktir.

A- Anne, baba v e çocuklar dan oluşan aileye çekirdek aile denir.

B- Anne, baba, kızlar, oğullar, damatlar gelinler ve torunların birlikte yaşadığı aliye geniş aile denir.

Allah (CC) ‘Kur’an-ı Ker’im’de; İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp,  aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi O’nun varlığının belgelerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır’.(er -Rum 30/21)

Ve Peygamberimiz ;’ Evleniniz, ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ederim’.  (İbni  Mace- nikah); buyuruyorlar.

İnsanlar; ‘aile kurmak, yalnız kalmamak ve neslin devamı ‘için, evlenirler.

Aile; neslin sağlıklı, düzgün bir şekilde sürmesi için en uygun yapıdır. Aile ortamında, menfaat beklemeden,  birliktelik sürdürülür. Bizim inanç sistemimizde, karşılıklı sevgi, saygı, çerçevesinde ilişkiler devam eder.

Aile, Türk toplumunu en iyi şekilde ayakta tutan kurumdur. Aile, bir milletin bekası için, hayati derecede önem arzeder.

Batı toplumları tamamen materyalist düşündükleri için, onlarda aile yok olmaktadır.

İnsanlar batıda yalnız ölmektedir.

Avrupa’da insan yaşlanınca kimse kapısını çalmıyor.

İlginç bir örnek olarak Avrupa’da şöyle bir hadise meydana geliyor.

 Yaşlı bir hanım, Belediyeye telefon ediyor; ‘Aylardır kimse kapımı çalmadı. Konuşacak insan yok birisini gönderin de muhabbet edeyim’,  diyor.

Görüldüğü gibi, Avrupalı yalnızlık çekiyor! Buna karşın Türkiye’ye oyun oynuyorlar.

Ülkemizde, çok önemli olan aile müessesesinin yıkmak istiyorlar. Şimdi, ekonomik şartlar dolayısıyla evlenmek zorlaşıyor. Gençler, kariyer yapacağım diyerek, evliliği erteliyor.

Sonunda zaman geçmiş oluyor.. Günümüz de sosyal medya ve diğer iletişim araçlarının propagandaları neticesinde; ‘evlilik kötü bir şey’ gibi, lanse ediliyor.

Gençler ekonomik bağımsızlık kazanacak, ayakları üzerinde duracak ,diyerek; ’bekar yaşamaya’ özendiriliyor. Eskiden imkanlar kısıtlı olmasına rağmen, insanlar daha iyi geçinir, birbirlerine tahammül ederlerdi. Şimdi hayat standardı daha yüksek ,ancak, evlenen çiftler birbirleriyle geçinemiyor..

Mutluluk için çare; evlenen kişiler birbirlerinin hakkına riayet etmeli, saygılı olmalıdır.

Böylece, evlilik  daha rahat devam eder. Şimdi boşanmalar artıyor.

Ayrıca, kadın hakları diyen ‘feminist yaklaşımlar’ ,aile düzenini dinamitliyor.

Elbette kadının da hakkı vardır, erkeğin de hakkı vardır. Tek başına, kadında erkekte yarımdır. Evlenince, yarımlar tamam olur ve güzelce birlik olurlar. Devletimiz aile meselesini ile ilgili olarak acil tedbirler almalıdır.

Gençlere evlilik dersleri verilmelidir. Gençler bu hususta yetişmelidir. Evliliğin kutsallığı, anlatılmalıdır. Son zamanlarda, bu hususlarda sivil toplum kuruluşları tarafından önemli çalışmalar yapılıyor.

Bendeniz bu konuda iki önemli çalışmaya katıldım.

1- Birlik Vakfı İstanbul şubesinin düzenlediği 7 Mayıs  2022 tarihinde, Araştırmacı Yazar Mustafa Topaloğlu  tarafından verilen ‘İnsan  Ne için Evlenir, Ne için Yaşar’ konulu konferansı izledim.

Konferansa,  bir çok akademisyen yönetici ve dinleyici olarak her yaştan insan katıldı.

2- İstanbul Aile Vakfının düzenlediği,14 ve 15 Mayıs 2022 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezinde yapılan ‘Dijital Çağda Aile’ konulu, Uluslararası Aile Sempozyumu, takip ettim.

Sempozyuma, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş Bey,  akademisyenler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, gençler, hanımlar, beyler katıldı.

Sempozyumda önce Vakıf başkanı Sami Yıldız Bey açılış konuşması yaptı.

Sonra , Numan bey bir selamlama konuşması yaparak; Ailenin önemi ,dinimizin aileye verdiği değer, günümüzde ailenin yok edilmeye çalışılması, ancak bizim manevi değerlerimize bağlılığımız  sayesinde,  çok şükür ayakta kalışımızı ‘ anlattı.

Açılış oturumu Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Prof. Dr. Ergün Yıldırım tarafından yapıldı.

1. Oturum; Aile politikaları hakkında Ayşe Gürcan hanım başkanlığında ,

2. Oturum; Göç ve Aile hakkında Dr. Ayşen Boydak Güngör başkanlığında,

3. Oturum; Medya ve Aile hakkında Dr. Halime Gökçe başkanlığında,

4. Oturum; Cinsiyet Tartışmaları ve Aile hakkında Prof . Dr. Musa Taşdelen başkanlığında,

5. Oturum;  Din ve Aile hakkında, Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz başkanlığında,  yapıldı.

Konferansı dinlerken arka sıralarda oturan iki genç hanımefendinin, aralarında yüksek sesle yaptığı bir konuşmaya, kulak misafiri oldum .

Hanımlar; birbirine ‘Allah sevgisi ve korkusundan’ bahsediyorlardı.

Bir hanımefendi; ‘Allah’ tan öyle korkulur ki, nasıl çok sevdiğimiz birini incitmemek üzmemek için dikkat ederiz, Allah’ı da günahlar dolayısıyla üzmemek için dikkat etmeliyiz’ diye, arkadaşına izahta bulundu.

Ben, yarının annelerinin böyle hassas olmasına,  çok sevindim ve mutlu oldum. Elbette, aile konusunda sıkıntılar var. Ama, İslam’ı referans alarak ve daha çok gayret ederek, güzel ailelerin kurulmasını ve  devamını sağlayacağız  inşaallah.

Bu vesile ile, Birlik Vakfı ve Aile Vakfı yöneticilerini, sunum yapan, emek verenleri  tebrik eder, böyle çalışmaların hayırlara vesile olmasını niyaz ederim.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Berat Eren Arşivi