Konyasporluların Dünya Kupası'nda destekleyeceği Kosta Rika'yı yakından tanıyalım

Konyasporluların Dünya Kupası'nda destekleyeceği Kosta Rika'yı yakından tanıyalım
Konyaspor'u Dünya Kupası'nda temsil edecek tek isim olan Francisco Calvo'nun memleketi Kosta Rika hakkında merak edilen tüm bilgiler bu haberde... İşte karşınızda Kosta Rika..

Konyaspor'u Dünya Kupası'nda temsil edecek tek isim olan Francisco Calvo'nun memleketi Kosta Rika hakkında merak edilen tüm bilgiler bu haberde... İşte karşınızda Kosta Rika..

Kuzeyinde Nikaragua, güneyinde Panama ile komşu, batısında Büyük Okyanus, doğusunda ise Karayip Denizi olan bir Orta Amerika ülkesidir.

Resmi dili İspanyolcadır. Kosta Rika, altın ve mücevher olarak zengin bir ülke olduğu için İspanyolcada zengin sahil anlamına gelmektedir.

Kosta Rika'nın yüz ölçümü 51000 kilometrekare, yüzölçümü olarak Konya'dan 40800 kilometrekare yalnızca biraz daha büyüktür.

Kristof Kolomb'un 1502'de bölgeyi ziyaret etmesinden önce yerli kabileler bölgede yer alırken, bu dönemden sonra ise İspanyol göçmenlerin ve Amerikalıların yerleşmesiyle şimdiki halini almıştır. %2.4 civarında halen yerli halk bölgede yaşamaktadır.

Kosta Rika erkekleri kendilerini “ticos” ve kadınları ise “ticas” olarak adlandırmaktadırlar. “Mae”, Kosta Rika sokak dilinde “ahbap” anlamına gelmektedir ve sohbetlerde düzenli olarak kullanılır.

5 Milyon civarında bir nüfusa sahiptir. Başkenti San Jose'dir. Orta Amerika'nın en modern ülkesidir. Ordusu olmayan birkaç ülkeden biridir. Yaklaşık 70 yıldır düzenli bir ordusu yoktur. Ülkenin güvenliğini polisler ve kolluk işlemlerini yürüten küçük çaplı birlikler sağlamaktadır

Kosta Rika, Mutlu Gezegen Endekslerinde hep yüksek skorlar aldığından ötürü dünyanın en mutlu ülkelerinden biri kabul edilmektedir.

Ülkenin gayriresmi mottosu olan ‘pura vida', tasasız, yarına dair hiçbir karamsarlık içermeyen, sahip olduklarından tatminkar,sahip olmadıklarına ihtiyaç hissetmeyen bir yaşamı ima ediyor.Kısaca elindekilere şükreden ve bu yüzden de mutlu insanların yaşadığı bir ülke diyebiliriz.

Başkent San Jose'nin nüfusu yaklaşık 1.5 Milyon civarındadır. Orta Volkanik sıradağlar , Talamanca sıradağlarının etekleri ve Brunquena sırası ile sınırlanan dağlık bir coğrafyaya sahiptir .

Genel olarak kahve üretimi yaygındır. İşgücünden kaynaklı sebeplerle İntel gibi bazı büyük firmaların kampüsleri de Kosta Rika'da yer almaktadır. Kosta Rika, Amazon gibi devasa şirketlerin çağrı merkezi olarak da cazip bir ülkedir. Bu yüzden halkın çoğu İngilizce de bilmektedir

Kosta Rika'da okuma yazma, yüzde 98 gibi çok üst düzeyde bir orana sahip. Ordu ve savunma sanayisine harcayacakları parayı, eğitim ve sağlık harcamalarına ayırıp 'önce insan' demeyi tercih etmişleridir.

Biyolojik çeşitliliğin en yoğun yaşandığı ülkelerden biridir. Bu nedenle resmi paralarına dahi bu çeşitliliği yansıtan figürler yerleştirmişlerdir.Dünyada yaşayan kelebek çeşidinin %10'u bu ülkededir Turizmin gelişmesinin en büyük etkenlerinden biri de bu biyolojik çeşitliliktir

Gelelim futbola. Belki de çoğumuzun adını ilk kez 2002 Dünya Kupası'nda duyduğu Kosta Rika, o dönem Milli Takımımızla gruptan çıkma mücadelesi vermişti. Grup aşamasında 1-1 berabere kaldığımız Kosta Rika'yı averajla geride bırakmış ve gruptan çıkmayı hak başarmıştık.

Kosta Rika , 2022 Dünya Kupası'na katılarak tarihinde 6. kez bu kupaya katılma başarısı göstermiş oldu. 2014 Dünya Kupası'nda en başarılı dönemini yaşadı ve adınan söz ettirdi. İtalya, İngiltere ve Uruguay'ın olduğu gruptan 7 puanla çıkmayı başardı.

Bir dönem Göztepe'de de forma giyen Celso Borges, Milli formayı en fazla giyen futbolcudur.

Avrupa'da adından en fazla söz ettiren futbolcuların başını çeken Bryan Ruiz ise Milli Takımda en fazla forma giyen ikinci futbolcudur.

En ünlü futbolcularından biri de Walter Centeno'dur. 2002'de Türkiye'ye karşı da forma giyen Centeno, 136 kez Milli formayı giymiştir. AEK'da yarım sezonluk Avrupa tecrübesi de elde etmiştir.

Luis Marin, Rolando Fonseca, Alvaro Saborio, Mauricio Solis gibi futbolu bırakan önemli futbolcuların yanı sıra Joel Campbell ve Keylor Navas ise aktif futbol hayatını sürdüren önemli futbolcular da Kosta Rikalıdır.

Kosta Rika, Katar 2022 Dünya Kupasında İspanya, Almanya ve Japonya'nın olduğu grupta mücadele edecek.

Dünya Kupasına en son katılmayı hak eden ülke unvanına sahip Kosta Rika'nın kadrosunda Bryan Ruiz, Navas , Campbell, Duarte ve Calvo gibi önemli isimler yer almakta.

Öte yandan Sunderland forması giyen Bennette, Saprissa forması giyen Alvaro Zamora, Grecia forması giyen Roan Wilson, Puntarenas forması giyen Hernandez gibi genç isimler de kadroda yer alıyor.

Kosta Rika'nın teknik direktörlüğünü ise Kolombiyalı Luis Fernando Suarez yapıyor. (Hazırlayan: Konyaspor Scout)