Konya’nın Kalbinde Mezarlar Mı Vardı! Geçerken Dikkat!
Selçuklu Devletine başkentlik yapmış Konya, türbeleri, evliyaları ve alimleriyle de biliniyor. Öyle ki geçmişte bazı dönemlerde kaldırılan ve yerleri değiştirilen mezarlar da Konyalıları şaşırtmaya devam ediyor.
MEZARLAR NEREYE TAŞINDI?
Konya’nın merkezi konumunda yer alan Şems-i Tebrizi Türbesi’nin bulunduğu parkta geçmişte mezarlar olduğunun bilinmesi de vatandaşları düşündürdü. Peki bu mezarlar nereye taşındı? Mezarlar kimlerindi? İşte detaylar…
Hz. Mevlana’nın yakın dostu Şems-i Tebrizi için yapılan türbenin bulunduğu bahçede Osmanlı döneminde bir mezarlık bulunduğu biliniyor.
BELEDİYE TARAFINDAN KALDIRILDI
1944 yılına kadar defin yapılan bu mezarlık 26 Nisan 1944 yılında Konya Belediyesi tarafından yol yapılmak için kaldırıldı. Bu mezarlıkta bulunan ve yakınları olan cenazeler diğer mezarlıklara taşındı. Sahipsiz mezarların ise tarihi değeri olan mezar taşları Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi’ne nakledildi.
Ardından 2010 yılında müze kapatılınca burada bulunan mezar taşlarının büyük bir bölümü Etnografya Müzesi’ne bir kısmı da İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’ne nakledildi.
BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ PARK OLARAK DÜZENLENDİ
Bu mezarların olduğu alanın da bir kısmından yol geçirilip, bir kısmı da ev arsası olarak satıldı. Alanın büyük bir bölümü de park olarak düzenlendi.
Şems mezarlığında, Şems Türbesi mütevellileri, zaviye türbedarları ve bu büyük mutasavvıfa hürmetleri dolayısıyla yakınına defnedilmiş olan Çelik, Süleyman, Bekir, Mustafa, Osman, Abdi, Mehmet ve Mahmut paşalar gibi Konya’da beylerbeyliği, valilik yapmış Osmanlı Devleti ricaliyle ailelerinin; Osmanlı’nın adli, mülki, askerî teşkilatları mensuplarının ve Konya’da yetişmiş şeyh, ulema, müftü, müderris gibi önemli zatların kabirleri de bulunuyor.
Kaynak:Konya'nın Sesi