İnşaatın Sıvasına Kadın Eli Değecek!

İnşaatın Sıvasına Kadın Eli Değecek!
 İnternet Editörü
İnşaata Kadın Eli Projesi’nin mülakat toplantısında gazetemize özel konuşan TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meryem Betül Duran Özkardeş, projenin hayırlı olmasını diledi. Özkardeş, “Katılım beklediğimizin üzerinde oldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konya Kadın Girişimciler Kurulu ‘İnşaatta Kadın Eli’ projesini hayata geçiriyor. Konya’da inşaatta kadın istihdamının artırılmasının hedeflendiği projeye Konyalı kadınlardan da pozitif dönüşler oldu.

Yoğun başvuruların olduğu projede mülakat aşaması geçildi. Mülakat TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meryem Betül Duran Özkardeş öncülüğünde, Başkan Yardımcısı Berrin Dikici Köseoğlu ve Kurul Üyeleri Burçin Kabakcı, Mürüvvet Uğur, Seda Kuşvuran, Rabia Eke Doğan, Ayşe Betim Ulular’ın katılımı ile yapıldı.

İNŞAATTA KADIN ELİ PROJESİ İLK KEZ KONYA’DA

Projenin detaylarını gazetemiz okurları ile paylaşan TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meryem Betül Duran Özkardeş, “TOBB, ‘İnşaatta Kadın Eli Projesi’ne aslında bizimle başlamış oldu. TOBB’un 81 ilde Kadın Girişimciler Kurulları var. Ve Sanayide Kadın Eli, Turizmde Kadın Eli, Tarımda Kadın Eli, Teknolojide Kadın Eli gibi projeleri vardı. Bizde buna Konya’dan başlayan bir proje ile destek vermiş olduk. İnşaatta Kadın Eli Projesi Konya’da başlayacak ve umuyoruz ki 81 ile de yayılacak. Bizim kurulumuzun içerisinde mimar, inşaat mühendisi arkadaşlarımız ve yan sektörden arkadaşlarımız var. Dolayısıyla onlar işin içinde. Nelere ihtiyaç olduğunu çok iyi biliyorlar. Bir toplantı esnasında bu alandaki eksikliklerden bahsedilince bizde, ‘böyle bir proje neden olmasın’ diye yola çıktık” dedi.

kadin-eli-2.jpeg

BAŞVURULAR BEKLENİN ÜSTÜNDE OLDU

Beklediklerinin çok üstünde bir başvuru olduğunu ifade eden Özkardeş, “Bizim bu proje için herhangi bir ücret talebimiz yok. Eğitimi biz Konya Ticaret Odası olarak karşıladık. Bunun karşılığında da biz sadece istihdam sağlansın istiyoruz. Buradan alınacak belge oldukça kıymetli bir belge. O yüzden alan kişiler bu alanda istihdam edilsin, çalışsınlar, ilerde kendi işlerini kursunlar istiyoruz. Toplamda 15 kişiye eğitim verilecek. 8 Temmuz-2 Ağustos arasında eğitimler gerçekleşecek. Önce 19 Temmuz’a kadar eğitimler verilecek. Ardından Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) ve Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği’nin (KONTİMDER) bize sağladığı alanda staj imkanımız da olacak” ifadelerini kullandı.

SEKTÖR PAYDAŞLARININ TEPKİSİ OLUMLU

Sektör paydaşlarından gelen yaklaşımların da pozitif olduğunu vurgulayan Özkardeş, “Mimar ve İnşaat mühendisi kadın arkadaşlarımız zaten sahada çalışıyor. Bunun yanında kadın ustalarımızın da olması aslında sektör tarafından çok yadırganmadı. Tabi bazı kişilerde soru işaretleri de oluşabildi. Fakat biz projenin detaylarını anlattıktan sonra bu soru işaretlerinin hepsi silindi. O yüzden başta Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk olmak üzere KOMÜT Derneği Başkanı Adem Bulut ve KONTİMDER Başkanı Mehmet Yenikaynak büyük destek oldular, hepsine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

kadin-eli-1.jpeg

GİRİŞİMCİ KADIN SAYISI ARTIYOR

Girişimci olan kadın sayısının arttığını belirten Özkardeş, “Şu an Konya sanayisinde 100’ün üzerinde yönetici pozisyonunda çalışan kadın var. TOBB’a kayıtlı Konya’da 150 kadın girişimci var. KTO’ya kayıtlı çok daha fazla kadın olduğunu da söyleyebiliriz. İlerleyen yıllarda kadın girişimci sayısının artacağını düşünüyorum. Sadece girişimci olmak isteyen kadınlara naçizane söylemek istediğim şu; bütün detayları ile işi araştırdıktan sonra bir cesaretle yola çıktıklarında eminim başaracaklardır. Ayrıca Kadın Girişimiler Kurulu’nun da takip edilmesi bu anlamda onlara katkı sağlayacaktır” dedi.

KOMÜT VE KONTİMDER’DEN GÜÇLÜ DESTEK

İnşaatta Kadın Eli Projesi ile neler hedeflendiğinden bahseden TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Berrin Dikici Köseoğlu, “İnşatta kadın istihdamını artırmak ve sektördeki usta sorununu çözmek hedefiyle yola çıktık. Alçı, boya, duvar kağıdı, laminant kalemlerinde eğitim vermeye başlayacağız. Amacımız inşaat sektörüne de bir kadın elinin değmesi. Bu anlamda bize destek veren bazı firmalar var. Firmalarımız Mesleki Eğitim Merkezi’nde usta ve malzeme desteği ile katılımcılarımıza eğitim desteği verecekler. Ardından buradaki eğitimin sonunda öğrenciler KOMÜT ve Kontimder’in destekleriyle saha eğitimi alacaklar. Yani hem teorik hem de pratik eğitim arka arkaya verilmiş olacak. Eğitimin sonunda da Mesleki Yeterlilik Sertifikası alacaklar. Daha sonrasında ise ya istihdam edilecekler ya da girişimci olarak devam edecekler” diye konuştu.

SEKTÖRDE OLUŞAN USTA AÇIĞINA ÇARE

Kadın ustanın sektörde olmasının avantajları olduğundan bahseden Köseoğlu, “Sektörde usta açığımız çok fazla. Tadilat yapılacak evlere ustalar çok girmiyorlar bile. Bu derece bir eksikliğe kadın ustaların bir merhem olacağını düşünüyoruz. Mesela tadilat yapılacak evler yaşanılan alanlar ise o evde bulunan kadın usta geldiği gün eşinin de orada olmasını istiyor. Hal böyle olunca bir kadın usta ile çok rahat çalışabileceklerini düşünüyoruz. Çünkü bu anlamda çok fazla kadının işinin çözülmediğini duyuyoruz” şeklinde konuştu.

GİRİŞİMCİ OLMAK İSTEYEN HİÇBİR KADIN KORKMASIN

Kadınların ayrım olmaksızın her işi yapabileceğini düşündüğünü belirten Kurul Üyesi Yüksek Mimar Ayşe Betim Ulular, “Kadınların kendileri istedikleri zaman her sektörde tutunabilecek seviyede olduğunu düşünüyorum. O yüzden girişimci olmak isteyen hiçbir kadın korkmasın” dedi.

KADINA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Kadına bakış açısının değişmesi gerektiğinin altını çizen Kurul Üyesi Seda Kuşvuran, “Farklı bakış açıları iyidir, çeşitlilik iyidir. Bizim bu önyargıyı yıkmamız lazım artık. Ben ilk seyahat acentemi açtığımda bu duyguyu net bir şekilde yaşamıştım. Küsur seyahat acentesinin içerisinde bir tane kadın acenteydim. Ama sonradan ben bunu olumluya çevirebildim. İnşaat sektöründe de böyle olacaktır. Zaten ince işçiliği kadınlar eminim daha iyi yapacaktır” şeklinde konuştu.

ÇALIŞIP ÜRETMEK SADECE PARA KAZANMAK İÇİN DEĞİLDİR

Sadece erkeklerin kadınlara bakış açısı değil, kadınların da kendilerine olan bakış açılarının değişmesi lazım” diyen İnşaat Mühendisi Rabia Eke Doğan, “Çalışıp üretmek sadece para kazanmak için değildir. Bu hayata da katkı sağlamaktır. Bunu kadınlarımız asla unutmasınlar” dedi.

İNCE İŞLERE KADINLARIN ELİ DAHA YATKIN

İnşaatta Kadın Eli projesinde verilecek olan eğitimlere kadınların yatkın olduğunu vurgulayan Kurul Üyesi İşletme Sahibi Mürüvvet Uğur, “Kadınların elleri alçı, boya, duvar kağıdı, laminant işlerine eminim daha yatkın olacaktır. Ben her zaman kadınlara güveniyorum” dedi. •Gülşen Çopur

Kaynak:Konya'nın Sesi