Süper Star Yağlar Hangileri? Yağsız Hayat Mümkün Mü?

Süper Star Yağlar Hangileri? Yağsız Hayat Mümkün Mü?
 Muhabir
Diyet yaparken yaptığımız en büyük hataların başında yağ tüketimi geliyor. Sağlıksız yağlar olduğu kadar sağlıklı ve tüketilmesi gereken yağlarda mevcut. Peki sağlıklı yağlar neler? Uzmanı sizler için açıkladı.

Vücudumuzun enerji kaynağı olan yağ tüketimi diyetlerde ve günlük yaşantımızdaki en büyük hatalara neden oluyor. Yağ tüketimin sağlıksız olduğu düşünülse de yaşantımızı devam ettirmek için yağ tüketimi yapılması gerekiyor. Sağlıksız yağlar olduğu kadar sağlıklı ve tüketilmesi gerekilen yağlar gerekiyor. Peki sağlıklı yağlar neler? Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. F. Hümeyra Yerlikaya Aydemir, sizler için açıkladı.

Diyet yağı, bilimsel literatür de belirsizliği devam eden bir alan ve halk için kafa karıştırıcı bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. F. Hümeyra Yerlikaya Aydemir, "Bu kafa karışıklığı durumunu yapılan bir çalışmadan örnekler vererek anlatmak istiyorum. 6426 katılımcıya yağlar hakkında bir anket uygulanmış. Ankete katılanların %90'ı yağ ile olumsuz bir şeyi ilişkilendirmiş. Yani, mesela ankete katılan kadınlar, yağ alımını obezite ile ilişkilendirirken, erkekler yağı kalp hastalıkları ile ilişkilendirmiş. Ankete katılanların büyük bir çoğunluğu yağ tüketiminin mümkün olduğunca düşük olması gerektiğine ve sağlıklı bir diyet için yağa ihtiyaç olmadığına inandığını söylemişler. 4 katılımcıdan 3'ü zeytinyağı ve balık yağını sağlıklı olarak tanımlamış. Ancak, 2 katılımcıdan sadece 1'i avokado ve kuruyemişleri sağlıklı yağ kaynağı olarak tanımlamış. Maalesef beslenmemizde olmazsa olmaz temel öğelerden biri olan yağ hakkında hala tam doğru noktada değiliz. Yıllarca bize mümkün olduğunca diyetlerimizden yağı çıkarmamız gerektiği telkin edildi. Az yağlı gıdalara geçtik. Ancak bu değişim bizi daha zayıf ve hatta daha sağlıklı yapmadı" şeklinde konuştu.

saglikli-yaglar.jpg

VÜCUDUN ENERJİ KAYNAĞI YAĞ

Vücudumuzun en önemli enerji kaynağının yağ olduğunu ifade eden Aydemir, "Biyokimya derslerinde yağ konusuna geldiğimde öğrencilerime genelde hep aynı soruyu sorarım. Yağ tüketmesem, beslenmemde hiç yağ olmasa yaşayabilir miyim? Sağlıklı olur muyum? Yağlar vücudunuz için önemli bir enerji kaynağıdır. Bazı vitaminlerin (A,D,E,K vitamini) emilmesine yardımcı olur. Yağ, her hücrenin hayati dış kısmı olan hücre zarlarını ve sinirleri çevreleyen kılıfları oluşturmak için gereklidir. Vücudumuzda hormon gibi çalışan maddelerin sentezinde de görev alırlar. Bir kişi, vücudunda depolanmış yağı enerji için kullanmaya adapte olabileceğinden, diyet yağı olmadan uzun süre hayatta kalabilir. Yalnız, uzun vadede bu durum devam ederse ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilir. Yani yağsız bir yaşam olmaz" ifadelerini kullandı.

SÜPER STAR ZEYTİNYAĞI

Akdeniz diyetinin altın öğesi soğuk sıkım zeytinyağının süper star yağ olduğunu belirten Prof. Dr. F. Hümeyra Yerlikaya Aydemir, "Diyet yağı önerilerinin geçmişi hep diyet doymuş yağını azaltmak yönündedir. Bunun sebebi elbette doymuş yağın ve kolesterolün kalp hastalığı gelişiminde birincil bir rol oynadığını öne süren klasik diyet-kalp hipotezine dayanmış olmasıdır. Ama artık günümüzde bu hipotezi eleştiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki kalp hastalığı gelişimini önemli ölçüde etkileyen birçok risk faktörü (hipertansiyon, sigara, diyabet, aşırı kilo, yetersiz lif tüketimi, bozulmuş mikrobiyota) var. Maalesef düşük yağlı diyetler tüketmeye yönelik onlarca yıllık öneriler ve düşük yağlı ürünlerin yaygınlaşması, tüketicilerin yağ algılarını büyük ölçüde etkilemiş ve hala dünyada kalp hastalığından ölüm ilk sırada kalmıştır. Aslında, son yıllarda yapılmış çalışmalar doymuş yağ yerine toplam rafine karbonhidrat tüketmenin önemli ölçüde daha yüksek kalp hastalığı riski ile ilişkilendirmektedir. Akdeniz diyeti genellikle kalorilerin nispeten yüksek bir oranını yağdan alan bir beslenme şeklidir. Yani günlük besin alımının yarısı nerdeyse yağdır. UNESCO, 2013 yılında Akdeniz diyetini insanlığın somut olmayan kültürel mirası olarak kaydetti. Niye? Çünkü dünyada en uzun ömürlü kişiler Akdeniz diyeti ile beslenenler. Hemen hemen istisnasız her çalışmada Akdeniz diyeti ve kalp hastalığı, obezite, diyabet vs negatif ilişkili bulunmuştur. Elimizdeki bütün bilimsel çalışmaları bölüp çarpıp toplasak kare köküne alsak en iyi diyet modeli ne desek; Akdeniz diyeti çıkacaktır. Yani beslenmesinin yarısı yağ olan diyet. Peki nasıl bir yağ. Evet, o gerçekten süper star olmayı hak eden bir yağ; sızma zeytinyağı. Akdeniz diyetinin altın öğesi soğuk sıkım zeytinyağıdır. Bununla beraber kuruyemiş yani kuruyemişlerden gelen yağıda bol tüketirler. Ve tabi ki bu diyette olanlar sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller yani bol bol lif ve orta miktarda düşük yağlı süt ürünleri ve balık ve son olarak az biraz et" dedi.

sesli-yayin-saglar.jpg

EN KÖTÜ YAĞ: TRANS YAĞ

Doğal olarak oluşan ve yapay olmak üzere gıdalarda iki farklı trans yağ bulunduğunu açıklayan Aydemir, "Doğal olarak oluşan trans yağlar bazı hayvanların bağırsaklarında üretilir ve bu hayvanlardan yapılan gıdalar (örneğin süt ve et ürünleri) bu yağlardan az miktarda içerebilir. Yapay trans yağlar, sıvı bitkisel yağlara hidrojen eklenerek daha katı hale getirilen endüstriyel bir işlem ile oluşturulur. Gıda endüstrisi son yıllarda trans yağ kullanımını büyük ölçüde azaltmış olsa da, bu tür yağlar hala birçok kızarmış, paketlenmiş veya işlenmiş gıdada bulunabilir. Trans yağlar kullanımı kolay, üretimi ucuz ve uzun süre dayanıklı olduğu için özellikle tercih edilir. Satın aldığınız hazır gıdalarda trans yağların varlığını kontrol etmek istiyorsanız, gıda içerikleri etiketinde "hidrojene yağlar" veya "kısmen hidrojene yağlar" terimlerine dikkat edin. Trans yağlar tüm yağların en kötüsüdür" diye açıkladı.

en-saglikli-yag-turu-hangisi-yemeklerde-7a10.jpg

İYİ YAĞLARIN TOP 5’İ

Diyetinden yağları çıkarmak veya diyeti sağlıklı hale getirmek için düşük yağlı beslenmeye geçmek doğru bir karar olmadığını açıklayan Aydemir, "Doğru yaklaşım, kötü yağları azaltarak ve özellikle bitkisel kaynaklardan gelen iyi yağların alımını artırarak diyetteki yağ dengesini değiştirmektir. İlki tabi zeytin yağı, ikinci sırada fındık ve ceviz yağları (bu kuruyemişlerin kendisini yerken aldığınız yağ) bulunurken bunu sırasıyla balık yağı, susam yağı ve avokado takip ediyor. Unutmayalım, sağlıklı bir diyet, birden fazla şekilde ve tercihen çok çeşitli yiyecek ve içeceklerle ve elbette yağlar ile elde edilebilir" ifadelerine yer verdi.