Binlerce Kişiyi İlgilendiriyor! Alacaklılar Sıraya Girdi

Binlerce Kişiyi İlgilendiriyor! Alacaklılar Sıraya Girdi
 İnternet Editörü
2 sigorta şirketinin faaliyetlerinin durması bütün müşterileri ayağa kaldırdı. Sigortacılıkta adeta deprem yaşanıyor. Peki şimdi ne olacak?

Birkaç gün öncesinde yerli 2 sigorta şirketinin faaliyetleri kötü yönetim, sigortacılık mevzuatına aykırı işlemler ve mali zafiyet nedeniyle durduruldu. Bu şirketlere bağlı olan binlerce müşteri ise paniğe kapıldı. Uzmanı ise müşterilerin sahip olduğu hakları tek tek sıraladı. Peki şimdi ne olacak? Yaşanan sigortacılık depremi nasıl seyredecek? İşte cevaplar...

faizsiz-sigortacilik-nedir-8f6c2b3d-08f9-427d-8832-446172b06350.png

Konuyla ilgili bilgi veren Avukat Gülşah Ekin ise, bir sigorta şirketinin kapanma türünün önemli olduğunu söyleyerek herhangi bir sigorta şirketinin kapanması durumunda müşterilerin hemen endişeye kapılmaması gerektiğini belirtti. Mevcut poliçelerin anında sona ermediğini aktaran Av. Gülşah Ekin, “Devralan şirket veya tasfiye memurluğu üzerinden işlem yapılmaya devam ediyor. Tazminat talebinde bulunanlar veya poliçesi devam edenler tasfiye masasına alacaklı olarak isimlerini kesinlikle yazdırmalı. Müşteriler bu süreçte hukuki olarak korunuyorlar. Ancak fiili mağduriyetler doğabilir. Poliçe kapsamında olanların zararları belki geç ödenebilir. Müşteriler iletişim ve muhatap bulmakta zorluk çekebilirler. Fakat Sigorta Takip Komisyonu ve mahkemeler aslında bu mağduriyetleri gidermek ve tazmin etmek için devreye girer” şeklinde konuştu.

MÜŞTERİLERİN TALEP EDEBİLECEĞİ HAKLARI VAR

Av. Ekin, bu tür durumlarda müşterilerin sahip olduğu haklardan bahsederek ilk önce kişilerin poliçe kapsamındaki haklarını talep edebileceğini anlattı. Av. Ekin, “Tazminat ve teminat hakkı var. Ayrıca alacaklarını tasfiye masasına bildirmeliler. Tazminatları zamanında ve tam alma, yeni sigorta şirketine geçme ve poliçeyi feshetme, bu devralma durumunda geçerli, hakları da bulunuyor. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılması gerekiyor. 2023 yılında 30 bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar için başvuru hızlı ve masrafsız oluyordu. Fakat üst sınır üzerindeki davalarda bilirkişi süreci devreye giriyor. Bilirkişinin incelemesi ve raporu göndermesinden dolayı dava süreci uzayabiliyor. Ayrıca Tüketici Hakem Heyeti ve mahkemeleri var. Burada zarar türüne göre Tüketim Mahkemesi Asli Ticaret Mahkemesi yetkili oluyor” diye konuştu.

7c4410f7-0c55-40f9-b5f0-d68574906ddc.jpg

ÇOK GEÇ KALINMADAN BAŞVURU YAPILMALI

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sigorta sektörünü düzenleyen kurumu olan SEDDK’nın müşterinin zarar görmemesi için poliçeleri devralacak şirketi belirlediğini söyleyen Ekin, son olarak şunları kaydetti: “SEDDK tasfiye sürecini denetliyor, alacaklılara bir ödeme planı oluşturmasını sağlıyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ise, sigorta geçmişiyle ilgili kayıtları tutuyor. Bunların yanında poliçesi devam eden bir kişi aynı şartlarda poliçenin devam etmesini ve sürdürülebilir olmasını devralan şirketle sözleşmeyi yeniden yaparak talep edebilir. Poliçesini feshedip prim iadesini alabilir. Vade süresi boyunca teminat altındadır. Karşılığı tasfiye masası öder ve yeni şirket üstlenir. Bu süreçte müşterilerin alacaklı sıfatıyla tasfiye masasına kayıt yaptırmaları gerekiyor. Tazminat talepleri, yeni talepleri devralan sigorta şirketinden ya da tasfiye makamından alınıyor. Sigortalılar, çalışanlar, vergi ve diğer borç gibi bir sıralamada süreç işliyor. Buna göre müşteriler alacaklarını alıyor. Yani sonuç olarak gerektiğinde hukuki yollara başvurmak gerekiyor. Türk mevzuatında sigorta şirketlerinin kapanması durumunda müşterilerin hakkı güçlü bir şekilde korunuyor. O yüzden mağdur olan müşterilerin gecikmeden bizzat başvuru yapmaları gerekiyor.” -Tuba Kaya

a2415d9f-65bb-481e-8dd4-4c9ec746fcf4.jpg