Uzayda gizemli bir nesne: 35 yıldır dünyaya 21 dakikalık radyo sinyali gönderiyor
Bilim insanları, uzaydan açıklanamayan bir kaynağın 35 yıldır düzenli olarak Dünya’ya 20 dakikalık radyo sinyali gönderdiğini tespit etti. Bilim insanları bu sinyallerin açıklanamayan gizemli bir kaynaktan geldiğini ve 1988’den beri sürdüğünü söylüyor. Araştırmacılara göre, dalgaların doğası hiçbir modele uymuyor. Düzenli olarak gelen bu enerji patlamalarının parlaklıkları önemli ölçüde değişiyor.
Kaynağı keşfedilemeyen radyo sinyalleri, pulsarlarla ilişkilendirilen patlamalarla benzerlik gösteriyor. Bu patlamalar milisaniyeler içerisinde olabiliyor veya birkaç saniye sürebiliyor. Ancak yeni keşfedilen bir kaynak 21 dakikalık periyotlarla radyo sinyali gönderiyor.
Pulsarlar, kendi eksenleri etrafında dönen nötron yıldızlarıdır ve bu hareketleri sırasında radyo dalgaları yayarlar. Bu radyo emisyonları genellikle çok kısa süreli ve parlak patlamalar olarak biliniyor. Dünya ile yolu kesiştiğinde, bir deniz feneri ışığının yoluna çıkmak gibi çok kısa ve parlak biçimde seçilebiliyor.
Bilim dergisi Nature’da çıkan makaleye göre bilim insanları ancak pulsarın manyetik alanının yeterince güçlü olması ve hızlı döndüğü takdirde işleyeceğine inanıyor. Aksi halde Dünya’dan pulsarı görmek gereken enerji olmadığında mümkün değil. Bu durum, kaynakların özelliklerine dair iddiaların ispatı için “pulsar ölüm çizgisi” teorisinin geliştirilmesine sebep oldu.
Yeni keşfedilen GPMJ1839-10 adlı nesne ise bahsi geçen ölüm çizgisinin çok ötesinde. Eğer bu nesne bir pulsar ise araştırmacıların imkansız olduğunu düşündüğü şekilde çalışıyor olabilir.
YENİ KEŞİFLER OLABİLİR
Bilim insanları, radyo dalgalarının 1988’den beri eski kayıt sinyallerinde var olduğunu ancak bu verileri toplayanların fark etmediğini söyledi. Kaynak tespit edildikten sonra araştırmacılar kaynağın 35 yıldır düzenli olarak kayıt altına alındığını buldu.
McGill Üniversitesi’nden fizik profesörü Victoria M. Kaspi, çalışmaya dahil olmasa da görüşlerini paylaştı. Gelecekte bu şekilde daha fazla keşif yapılabileceğini söyleyen Kaspi, araştırmaya eşlik eden bir makalede, “Bu verilerde başka nelerin gizlendiğini ve birçok astronomik zaman ölçeğindeki gözlemlerin neleri ortaya çıkaracağını sadece zaman gösterecek” diye yazdı.
Bulgular bilimsel dergi Nature’da yayımlanan “30 yıldır aktif olan uzun periyotlu bir radyo geçici dalgası” başlıklı yeni bir makalede yer aldı.
Kaynak:Konya'nın Sesi