TÜRSAB’ın projesi turizmi canlandıracak

TÜRSAB’ın projesi  turizmi canlandıracak
TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı’nın Konya’dan başlayıp Karaman ve Niğde’de sona eren ve üç gün süren Elma Kültür Yolu Projesinde, turizm gelirinin yükseltilmesi amaçlandı.

Mevlüt Boyalı

TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı tarafından 14-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Konya’da başlayan Konya, Karaman ve Niğde illerini kapsayan “Elma Kültür Yolu” Projesine, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir, yönetim kurulu üyesi O. Tolga Gencer, Nalan Yeşilyurt, TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın,  Başkan yardımcısı Erdal Çeri, TÜRSAB Konya B.T.K. Başkanı Özdal Karahan, TÜRSAB İstanbul Asya B.T.K. Başkanı Sedad Başalan, Türk Yemek Uzmanı ve Yazarı Sahrap Sosyal, Türk Hava Yolları Konya Satış Müdürü Ali Ensar Kılıçoğlu ve Gastronomi alanında faaliyet gösteren seyahat acentaları katıldı.

Proje hakkında bilgi veren TÜRSAB Başkan Yardımcısı Ali Bilir, “Gastronomi turizmi Elma Kültür Yolu projesiyle iç turizmi bir canlılık getirecektir. Projenin ilk ayağı Konya, Karaman ve Niğde’de tamamlanmıştır. Her bölgede farklı projeler yürüterek, gastronomi turizmin gelişmesi için çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalar ve projeler sayesinde seyahat acentaları turlar düzenleyerek, iç piyasayı canlandıracaktır. Bölgeler arasında da turizm geliri yükselecektir” dedi.

Bölgelerin cazibesini

artıracağız

TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Ömer Kartın, Elma Kültür Yolu projesi sayesinde turizmi az gelişmiş bölgelerin tanıtılarak cazibesini attıracağını ifade ederek, “

Amacımız, elmanın özelliklerinden başlayarak bölgelerin etnografyasından, her türlü adeti, yemek kültürünün tanımı amaçlanmıştır. Ayrıca turizmi az gelişmiş olan bölgelerimizde cazibeyi attırmayı hedefledik.  Projemiz sayesinde bölgeleri çekici hale getirmek istedik.  Özellikle elmanın hasat zamanında Karaman’a turlar düzenleyerek turlara katılanlara hasattın zevkini ve heyecanını yaşatırken, Niğde’de elma kökenli ürünleri ve içecekleri tattıracağız. Bu turlar yabancı turistlerin ilgisi çekmektedir.  Gastronomi turizmin gelişmesi ve turizmin az geliştiği bölgelerin cazibe merkezi haline gelmesi için maddi ve manevi desteğe ihtiyacımız vardır. Hükümet desteklerse büyük bir Pazar elde edeceğiz. Hükümet desteklerse turizmi az gelişmiş bölgelerde bir hareket başlar. Böylelikle bölgelerin ekonomileri ve istihdamı artacaktır” diye konuştu.

TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan da, projenin yerel yönetimler tarafından desteklenmesiyle iç turizmin gelişeceğine dikkat çekerek, “TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkanlığı tarafından geliştirilen Elma Kültür Yolu Projesinin Konya-Karaman ve Niğde bölümünün 1.etabını tamamladık.  Turizmi az gelişmiş bölgelerin alternatif turizm destinasyonlarının geliştirilmesine TÜRSAB olarak öncülük ediyoruz.  Turizmde yeni markalar çıkaracak olan proje sayesinde seyahat acentalara satış ve pazarlama yaparak gelir elde ettikleri gibi, bölgelerde bir ekonomik hareket gelecektir. Bu projenin önemli iki ayağı vardır. Birincisi turizmin az geliştiği bölgelerde turizmin canlanmasıdır, ikincisi de yine bölgelerdeki turistik hediye yapan ve satan kadın kooperatiflerin güçlenmesini sağlayacaktır. Tabi ki projenin güçlenmesi ve alt yapısının oluşması bölgelerdeki yerel yönetimlerin desteği ve sahiplenmesiyle güçlenecektir” ifadelerini kullandı.