Togg'a kullanım sınırı getirilmeli! Teslim alınan Togg araçlar hemen satılmasın talebi

Togg'a kullanım sınırı getirilmeli! Teslim alınan Togg araçlar hemen satılmasın talebi
TOGG’da da al-sat piyasasının oluşacağından endişeli olduklarını ifade eden Başkan Abdullah Acıbadem; “Vatandaşalar, TOGG’u teslim aldıktan sonra üzerine 200-300 bin TL kar koyduktan sonra internet sitelerinde satışa çıkartsın istemiyoruz" dedi.

Mart ayında ikinci el pazarı hızlandı. Sıfır kilometre araç pazarında bulunurluk artmış olsa da henüz arz talebin çok gerisinde. Bu da tüketiciyi ikinci el araçlara yöneltmeye devam ettiriyor. Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem mart ayında gerçekleşen ikinci el satış rakamlarını ve TOGG çekilişlerini Konya’nın Sesi’ne değerlendirdi.

0 ARAÇ GELMİYOR

Türkiye’ye son dönemlerde 0 araç gelmediğini ifade eden Başkan Abdullah Acıbadem; “Bizlerin en büyük sıkıntısı Türkiye’ye 0 aracın istenilen arz-talepte gelmemesidir. Türkiye’ye yeteri kadar araç gelse fiyatlarda bu kadar artmazdı. 0 araç gelmiyor, gelecek gibi de durmuyor. Şu an bayilerde 0 araç sırası 6-7 ayı aşmış durumda.” dedi.

FİYATLAR YÜZDE 10 YÜKSELDİ

Sektör yetkililer, ikinci el araç pazarı mart ayında çok canlı olduğunu ve Bir önceki ay olan şubat ayına göre satışların yüzde 20 ile yüzde 25 arasında arttığını ifade ediyor. Yine sektör yetkilileri, Cardata’nın verilerine göre, mükerrer satışlar kapsam dışı tutulduğunda mart ayında yaklaşık 350 bin adet ikinci el araç satışı gerçekleştiğini açıklıyor. Bu durumu değerlendiren Başkan Acıbadem; “İkinci el piyasasında hareketlilik ciddi anlamda yüksekti. Mart ayında ikinci el piyasasındaki araçların fiyatları yüzde 10 kadar artış oldu. Nisan ayında da fiyatların yükselmesini bekliyoruz. Burada seçiminde etkisi olacak ama fiyatların artacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

TALEBİ KARŞILAMIYOR

TOGG’un 2023 yılında 20 bin adet aracı piyasaya sunacağını ve bu rakamın yeterli olmadığını söyleyen Başkan Acıbadem; “2023 yılı için TOGG’dan daha fazla araç çıkışını bekliyorduk ancak 20 bin ile sınırlı kaldı. TOGG’u alacak olan kişilerde genelde ikinci araba olarak alıyorlar. 20 bin sayısı ilk aşamada yetersiz bir rakam. Çevrede çekilişte kendisine TOGG çıkmış birçok arkadaşım var. TOGG’u ikinci araba olarak kullanacaklar. Talep karşılamıyor” açıklamalarını yaptı.

TOGG’DA KULLANIM SINIRLARI GETİRİLMELİ

TOGG’da da al-sat piyasasının oluşacağından endişeli olduklarını ifade eden Acıbadem; “Vatandaşalar, TOGG’u teslim aldıktan sonra üzerine 200-300 bin TL kar koyduktan sonra internet sitelerinde satışa çıkartsın istemiyoruz. Hem Ticaret Bakanlığı’na hem de TOGG yetkililerinden istediğimiz araçlarda belirli kullanım sınırlarının getirilmesidir. Kilometre sınırı veya geçen yıl Ticaret Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu 6 ay-6 bin kilometre durumunun TOGG için geçerli olmasını istiyoruz. Türk vatandaşı bundan ticaret yapmasın. Ticaret yapma niyetindeyse bu insanlara verilmesin, başka sırada bekleyenlere verilsin. Bu noktada tutumumuz oldukça net” dedi.

MERDİVEN ALTI İŞLETMELER PİYASAYI BOZUYOR

Piyasanın yükselmesinin en büyük sebeplerinden birinin merdiven altı işletmeler olduğunu ifade eden Başkan Abdullah Acıbadem; “Vatandaşlar kenarda bir birikmiş parası ile araç alıp satmaya başlıyor. Bir ay önce 400 bin TL’ye aldığı araç bir ay sonra 430 bin TL’den alıcı bulabiliyor. Burada insanlar para kazandım sanıyorlar ancak maalesef sektörü bozuyorlar. Piyasa kendi kendine yükseliyor. 3 yıl önce Türkiye’de 0’ı 200 bin TL olan araç bugün 1.6 milyon TL’ye satılıyor. Elbette bunda pandeminin getirmiş olduğu çip krizi, Türkiye’ye araç gelmemesi gibi durumlar ancak en az bunlar kadar merdiven altı işletmelerin, al-satçılarında büyük payları var. Kendi kendimize araba piyasasını kara borsaya çevirdik. Araba fiyatlarını kendi kendimize yükselttik” açıklamalarında bulundu. •Halil Yılmazer

Kaynak:Konya'nın Sesi