Tıbbi Aromatik Bitkiler Kümelenme Çalıştayı düzenlendi

Tıbbi Aromatik Bitkiler Kümelenme Çalıştayı düzenlendi
Ülke olarak biyolojik zenginliği ekonomik zenginliğe dönüştürmemiz gerektiğini vurgulayan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Müdürü Mehmet Hasdemir, “Bu işi Konya’nın potansiyeli ile başaracağız” dedi.

Gülşen ÇOPUR

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Konya Valiliği’nin işbirliği ile Tıbbi Aromatik Bitkiler Kümelenme Çalıştayı düzenlendi. DSİ 4. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen çalıştaya katılım yoğun oldu. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Konya Valisi Vahdettin Özkan Konya’nın üreten bir şehir olduğunu ve böylesi bir şehirde bu çalıştayın yapılmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Özkan, “Konya’nın tarım ili olma özelliği her zaman daha önde gelmektedir. Günümüzde yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim daha çok önem arz etmektedir. Hal böyle olunca bütün kurumlarımız ve devletimiz bu konuya ayrı bir hassasiyet göstermektedir. O yüzden ana konular dışında bu tarz tıbbi ve aromatik bitkiler konularına da dokunmamız ilgi göstermemiz gerekiyor. Koordinasyon ve işbirliği ile neler yapılabilir konusu gündeme getirilecektir diye düşünüyorum. Konya ile ilgili de tıbbi ve aromatik bitkilerde mevcut şehrin durumu nedir, neler yapılabilir, nasıl geliştirilebilir konularında çalışmalarımızı elbette yapacağız” şeklinde konuştu.

Biyolojik zenginliği ekonomik zenginliğe dönüştürelim

Pandemi ile beraber tıbbi bitkilere olan ilginin arttığının altını çizen, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Müdürü Mehmet Hasdemir, “Dünyada 115 milyar doların üzerinde bir ihracat potansiyeli olan 2050 yılına kadar da 3 trilyonun üzerine çıkması beklenen bu pazarın Türkiye açısından ayrı bir önemi vardır. Bu bitkiler bizim topraklarımızda ve yetişiyor ama biz artık sadece bu bitkilerin varlığı ile övünmekten ziyade bu biyolojik zenginliğimizi ekonomik zenginliğe dönüştürmek zorundayız. Konya gerek sabit yağların gerekse uçucu yağların elde edildiği bir merkez halinde. Bu bitkilerin işleme sürecinin yanında tohumunun da üretildiği bir ülke. Konya’nın potansiyeli bize cesaret veriyor ve bunu Konya ile birlikte başaracağız” dedi.

Daha hızlı ve sistemli yol alacağız

2021 yılı itibariyle tıbbi ve aromatik bitkilerin Konya’daki paylarından bahseden, Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin, “2021 yılı itibariyle, anason yüzde 7, aspir yüzde 7, çemen yüzde 16, çörekotu yüzde 5, haşhaş, yüzde 14, kimyon yüzde 40, lavanta yüzde 2, rezene yüzde 17, kişniş yüzde 35 Konya’da üretim yapılıyor. Bu çalıştayımızın sonunda da bir eylem planı çıkacak. Bu eylem planı sayesinde önümüzdeki çalışmalarda daha hızlı ve sistemli yol alacağız. İl müdürlüğü olarak tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda bir çok çalışma yaptık. Kümelenme modeli günümüz dünyasının rekabetçi ortamında pek çok ülkede uygulanan bir model olması ve tıbbi ve aromatik bitkilerin gelişmekte olan bir sektör olması, ve bu bitkilerin üretim miktarının artırılması ve bu kümelenme modelinin uygulanması ilimiz ve ülkemiz açısından önemlidir” dedi.

Kendimizi üretimde geliştirmeliyiz

Konya’nın bu konuda avantajının ve potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, “Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak bizde bu çalıştayda bulunmaktan dolayı mutluyuz. Fakülte olarak tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Ziraat Fakültesi bünyesinde yaklaşık 2 bin metrekarelik alanda Bu konuda üretimlerimiz devam etmektedir. Tabi ki tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çalışmalarımız olsa da istediğimiz yerde değiliz. Bu konuda ihracat yapan ülkelere göre biraz geride olduğumuzu söyleyebilirim. Bu konuda da kendimizi daha fazla çalışıp geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.