Teknolojinin Kalbi Konya'da Atıyor!
Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Tekno-Sel yarışması dün Selçuklu kongre Merkezi'nde başladı. 2 gün sürecek olan etkinlik 18 nisanda sona erecek. Ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencileri geleceğin teknoloji liderleri olmaya teşvik eden Tekno-Sel yarışması, Hızlı Çizgi İzleyen Robot Yarışması, Temel Seviye Çizgi İzleyen Robot Yarışması, Mini Sumo Robot Yarışması, Yumurta Toplayan Robot Yarışması, Labirent Çözen Robot Yarışması, Serbest Proje Kategorisi olmak üzere 6 ayrı kategoride projeler yarışacak. Yarışmanın yanı sıra etkinliğe gelen öğrenciler için birbirinden farklı birçok etkinlik bulunuyor.
ÇOCUKLAR GERİ DÖNÜŞÜMÜ GÖZLEYEREK ÖĞRENİYORLAR
Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Tayyip Sarı “Okulumuz 2017 yılında proje okulu olarak belirlendi. Bu proje kapsamında şu an 480 öğrencimiz var. Okulumuz bakanlığın belirlediği 51 Ar-Ge merkezlerinden biri olduğu için yoğun bir şekilde Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Şu an Tekno-Sel yarışmasında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için yaptığımız hikaye istasyonumuz var. Yolculukların uzunluğuna göre en kısası 1 dakikalık en uzunu 5 dakikalık olmak üzere istasyonumuzun içinde yaklaşık 5 bin tane hikaye mevcut. Okuduktan sonrada geri dönüşüm kapsamında kağıt parçalayıcı bölümünde parçalanarak doğaya tekrar kazandırılıyor.
Okulumuz olarak ağırlıkla sıfır atık projesi üzerine çalışıyoruz bu kapsam da ürettiğimiz bir diğer teknolojik makinemiz olan Pak-Matik ise cam şişe, metal ve plastik atık kutularını toplama ve ayrıştırma için kullanılıyor. Atık şişe içine atıldığında içinde bulunan sensörlerle plastiği ayrı bir yere, cam şişeyi ayrı bir yere atarak ayrıştırma masrafından hızlıca kurtarıyor.
Solar Kompost Makinemiz okulumuz kendi atölyelerinde üretilen bir diğer ürünümüz. Kompost makinemiz yemek öncesi atıklarda, çay posası, çalı çırpı gibi atıkları tekrar doğaya kazandırmak için yani organik toprağa dönmek için yapılmış bir çalışmadır. Bakanlığımızın destekleriyle Türkiye’nin 81 ili için okulumuzda seri üretim yaptık daha sonrada kurulumunu da kendimiz yaptık. Her ilde ilkokullarda, anaokullarında şu an kompost makinesi mevcut böylelikle çocuklar geri dönüşümü bir fiil gözleyerek öğreniyorlar” şeklinde konuştu.
SU ALTI ARACI TEKNO-SEL’İN GÖZDESİ
Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği 3 sınıf öğrencisi Hasan Fırat Keskin; “Tekno-Sel yarışmasında ileri kategoride İnsansız Su Aracı kategorisinde yarışıyoruz. Parçalarının 3 boyutlu yazıcılardan oluşan sualtı aracımız var. Su altı aracımız görevlerini otonom bir şekilde yani yapay zeka ile gerçekleştirmektedir. İçinde bulunan kumanda sayesinde otonom bir şekilde hareket etmektedir.
Yarışma şartları gereği üzerine ekstradan fırlatma mekanizması eklenecek. Fırlatma mekanizması eklendikten sonra da görevlerini yerine getireceği amaçlanıyor. Şu an da Tekno-Sel yarışmasının en gözdelerinden biri İnsansız Su Aracı oldu. Her yaş grubundan insanlar gelip merakla inceliyor.” dedi.
ETKİNLİKLERE YOĞUN İLGİ VAR
Tekno-Sel yarışmasında düzenlenen etkinliklere ilginin yoğun olduğunu söyleyen Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademisi öğretmeni Bilgehan Haytalar, “Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademisi Moda Tasarımı atölyesi olarak bugün burada Tekno-Sel’e uygun olarak astronot kaskı yapıyoruz.
Balon etrafına sargı bezlerini yapıştırarak etkinliğimizi yapıyoruz. Astronot kaskımız bittikten sonra üzerini istedikleri şekilde boyayarak ister dekor amaçlı, isterlerse gece lambası şeklinde kullanabiliyorlar. Standımızda bulunan bir diğer etkinliğimiz de hama boncuklarından anahtarlık yapmak. Hama boncuklarını tablaya dizerek şekiller oluşturuyoruz daha sonrada ütü ile eritip anahtarlık halkası takıyoruz.
İstedikleri şekilleri yaparken hem yaratıcılıkları gelişiyor hem de el-göz koordinasyonları gelişerek istediklerini yapıyorlar. Anahtarlık olarak kullanmak istemezlerse buzdolabı süsü ya da broş yapabiliyorlar. Çocukların bu etkinliklere ilgili oldukça yüksek hatta en büyük ilgi bizim standımıza diyebilirim” dedi.
METAVERSE EVRENİNİ TANIMA FIRSATI
Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Merkezi Koordinatörü Enes Malik Emiroğlu, “Burada Tekno-Sel kapsamında Wear alanlar oluşturduk. Bu wear alanda iki tane direksiyon ve eğitim setleri bulunuyor. Buraya gelen öğrencilere yarışlar yaptırıyoruz.
Sanal gerçeklik oyun gruplarında da farklı deneyimler yaşatmak için burada bulunuyoruz. Metaverse evrenini burada tanıma fırsatları oluyor. Meyve kesme oyunları ile durdukları yerde meyveleri kesmeye çalışıyorlar. Bir diğer 3 boyutlu oyunumuzda da bir görevimiz var. Sanal gerçeklikte kucağımızda olan bebeği beşiğine yatırmaya çalışıyoruz.
Oyun konsolları ile araba yarışı gibi oyunlar oynayarak keyifli vakit geçiriyor. Dünden beri Wear alanlarına ilgi oldukça yüksek sabahın erken saatlerinden itibaren öğrenciler uzun kuyruklar oluşturmaya başlıyorlar” diye konuştu.
ORTAK ÇALIŞMAYLA YAPILDI
KTO Üniversitesi mekatronik mühendisliği öğrencisi Umut Talha Berberoğlu “Karatay Üniversitesi Otonomi ve Elektrikli Araçlar Topluluğu olarak tasarlayarak ürettik. Geçen sene 10 kişiden oluşan ekibimizin uğraşları sonucunda aracımızı yaptık.
Aracımız elektrikli bir araç 5 KW motor gücü mevcut. 300 kilometre menzil sunan bir bataryamız bulunuyor. Aracımız iki kişilik bir araç ve tamamen öğrencilerin yaptığı bir araç onun dışında Konya’da sanayide bir üretim süreci oldu. Sanayideki süreç tamamlandıktan sonra okulumuzda bulunan atölyede gece gündüz çalışarak son halini verdik.
Şu an aracın her şeyi tamamlandı hatta önümüzdeki ağustos ayında yarışmalar var oraya da katılmayı planlıyoruz. Tekno-Sel’e gelen öğrencilerden genellikle lise öğrencilerinden ilgi oldukça yüksek, merakla inceleyip sorular soruyorlar” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı