Taş Bina, Sizi Tarihi Yolculuğa Çağırıyor

Taş Bina, Sizi Tarihi  Yolculuğa Çağırıyor
Ecdat yadigarı tarihi Taş Bina restorasyonun ardından kapılarını açtı. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamı olarak hizmet veren binanın giriş bölümünde misafirleri tarihi bir yolculuğa çıkaran odalar bulunuyor.

TAŞ BİNA, SİZİ TARİHİ YOLCULUĞA ÇAĞIRIYOR

Ecdat yadigarı tarihi Taş Bina restorasyonun ardından kapılarını açtı. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamı olarak hizmet veren binanın giriş bölümünde misafirleri tarihi bir yolculuğa çıkaran odalar bulunuyor. Konuklar, geçmişten günümüze Konya’yı görsel şölenle tanıma fırsatı yakalıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay tüm Konyalıları bu gizemli atmosferi yaşamaya davet etti.

1917 yılında Mimar Muzaffer tarafından imalatına başlanan bina 1922 yılında tamamlanarak uzunca bir süre Kız Muallim Mektebi olarak hizmet verdi. Sonrasında da Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü olarak hizmetine devam eden ecdat yadigarı tarihi bir bina şuanda Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamı olarak hizmet veriyor. Taş Bina içerisinin giriş bölümü 6 ayrı odadan oluşuyor. Bu 6 ayrı odada Konya’nın geçmişten günümüze kadar yolcuğu anlatılıyor. Konya’nın diğer merkezlerini ziyaret etmeye fırsat bulamayan yerli ve yabancı turistler, ziyaretçiler Taş Bina’ya gelerek 6 odayı gezip, Konya’nın geçmişi ve bugünü hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Odaların içinde bulunan dijital slaytlarla ile istenilen bilgi hem yazılı, görsel ve dinletilsel şekilde ziyaretçilere aktarılıyor.

Konya Havzasının Tarihsel Peyzajı

Bu odada Konya’nın tarih öncesi dönemden başlayarak Hitit, Roma-Bizans ve Selçuklu dönemleri anlatılıyor. Dijital tanıtım merkezi ile odalar içinde kurulan dijital ekranlarla bilgiler paylaşılıyor.

Odada bulunan duvar resimleri ise tamamen dönemler arası geçişleri sembolize ediyor. Tarih öncesi, Hitit, Roma-Bizans ve Selçuklu Dönemi şeklinde 4 ayrı ana döneme ayrılan tarihten bugüne uzanan yolculuk misafirlerle buluşuyor. Ekranlarda tamamen Konya’da kalıntıları bulunan eserler sergileniyor.

İvriz Kaya Kabartma Anıtı

Odanın tam ortasında Halkapınar ilçesinde bulunan İvriz Kaya kabartması bulunuyor. Hitit dönemi eseri ve tarım anıtı olarak biliniyor.

Konya Coğrafi Yapı Haritası

Odada kabartmalarla yapılmış bir harita bulunuyor. Konya’nın dağları, akarsuları, nehirleri yani coğrafi yapısını anlatan bir oluşum.

İkinci Oda: Bozkırın Pastoral Panoraması

Ekranlarda 3 tane çiftçi Konya şivesi ile Konya’daki tarımsal işlerde bahsediyor. Yer alan cam vitrinde Tarım Bakanlığı’ndan alınmış Konya’da yetiştirilen ürünlerin verileri sergileniyor. Konya’nın tarım ürün üretimlerinin yüzdelik dilimleri misafirlere sunuluyor. Havuç, ayçiçeği, lale, şeker pancarı, buğday, süt gibi ürünlerin rakamsal verileri veriliyor. Ürünler içinde lale yüzde 99 ile ilk sırada yer alıyor.

‘Go Konya’

Tarım odasının karşı duvarında ise ‘Go Konya’ platformu bulunuyor. ‘Go Konya’ web sitesi. Sitenin içeriğini Konya Büyükşehir Belediyesi üretiyor. Konya ile ilgili A’dan Z’ye ne varsa Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı ve yayında. En üstteki ekranda ise Konya’nın doğal güzellikleri görünüyor.

Üçüncü Oda: Şehrin Kültürel Kompozisyonu

Buradaki dijital ekranlarda Konya’nın tarih öncesi dönemden başlayarak Selçuklu ’ya kadar olan Konya’da yerleşmiş medeniyetlerin sembolleri ekranlarda geçiyor. Örneğin: Çatalhöyük için ‘av sahneleri’, Hitit Dönemi için ‘Hitit Güneşi’ Selçuklu için ‘Selçuklu Yıldızı’ gibi simgeler 15 dakikalık videoda gösteriliyor. Videonun müziği ise yapay zeka ile oluşturulmuş.

Oda Neden Aynalı

Aynalı olmasının sebebi ise Hz. Mevlana’nın ‘Ayna Felsefesini’ yansıtması için önemli. Mevlana için sen, ben kavramı yoktur. ‘Sende bensin, bende senim’ Karşındakine baktığında ne hissediyorsan aslında sen o kişisin. Misafirlere bu düşünce daha iyi anlatılması için dizayn edildi.

Gastronomi ve El sanatları Odası

Odada karşılıklı iki tane vitrin ve iki tane ekran bulunuyor. Birinci ekranda Konya’da hala yaşayan sanatlar hakkında bilgiler ve o sanatlara ait el işçiliği ürünler yer alıyor. Yine bu bilgiler dijital olarak gösteriliyor ve okunabiliyor. Ebru, çini, halıcılık, çömlekçilik, keçeçilik, müzik aletleri yapımı, sepetçilik mesleklerden örnekler sergileniyor. Oda içinde dokuma halı sergileniyor.

Konya Yemeklerinin tanıtımı

Konya’da toplam yemekleri dahil 63 tane coğrafi işaretli ürün var. Yemekler içinde 5 tanesi burada dijital ekranlar sayesinde ziyaretçi ile buluşuyor. Ekranda bulunan yemeğe tıklayarak hem yemek hakkında hem de yapışı hakkında bilgi veriliyor. Etliekmek, yaprak sarma, fürun kebabı, bamya çorbası ve saç arası yemeklerinin ekranda ustalar tarafından anlatılıyor.

Şehrin Geçmişine Açılan Kapılar

Oda içerisinde 4 ana dönemden oluşan kapılar var. Tarih öncesi dönem, Roma-Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi kapıları bulunuyor. Ziyaretçiler kapıları açtıklarında o döneme ait video kendilerini karşılıyor. Kapı açıldığında çalınan müzikler özel olarak üretildi. Kapılarda sensörler bulunuyor ve açıldığında müzikli video aynı anda başlıyor, kapı kandığında ise video sona eriyor. Her kapı kendi dönemine açılıyor.

1.Kapı Tarih Öncesi dönemine Çatalhöyük’e açılıyor.

2.Kapı Roma-Bizans dönemine Sille’ye açılıyor. Videoda Aya Eleni Klisesi yer alıyor.

3.Kapı Eşrefoğlu Camii’ne açılıyor. Kapının tasarımı Karatay Medresesi’nin giriş kapısı ile bire bir aynıdır.

4.Kapı Selimiye Camii, Bedesten Çarşısı ve Mevlana Meydanı’na açılıyor. Osmanlı Kapının tasarımı Mevlana Türbesi’nin girişi.

Şehrin Katmanlı Manzarası

Oda içerisinde Konya Büyükşehir Belediyesi’nin projelerine ait videolar yer alıyor. Alınan ödüller ve yapılan, yapılmakta olan ve planlanan projelere ait videolar yer alıyor.

Oda içinde Neden Bisikletler Var

Oda içerisinde ayrıca iki tane bisiklet bulunuyor. Misafirler bisiklete fiziki olarak binebiliyor ve pedal çeviriyorlar. Bu esnada simülatör devreye giriyor ve Konya2nın bisiklet yollarında geziyormuş hissiyatı ziyaretçilere izlenim uyandırıyor.

Konya Kitapçısı

Bina içerisinde ayrıca Konya Kitapçısı Taş Bina Şubesi yer alıyor. Burada misafirler hem hediyelik eşya hem de Konya’yı anlatan tarih kitaplarını satın alabiliyor. ÖZEL HABER - HALİL YILMAZER