SOBE İSTİHDAMA ODAKLANACAK

SOBE İSTİHDAMA ODAKLANACAK
Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı otizm vakfı olan SOBE öğrenci yaş sınırlandırılması olmadan öğrencilerine yeni dönemde de destek olmaya devam edecek

SOBE Vakfı Eğitim Direktörü Alperen Sağdıç Selçuklu Belediyesi tarafından Türkiye’ye kazandırılan ve faaliyetleri Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı eliyle sürdürülen SOBE'de 230 öğrencinin eğitim aldığını ve SOBE’ye ilginin her geçen gün arttığını belirtti.

HER YAŞA

KAPIMIZ AÇIK

SOBE’ de yaş sınırlandırması olmadan eğitim verdiklerinin altını çizen SOBE Vakfı Eğitim Direktörü Alperen Sağdıç,“SOBE Vakfı Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı otizm vakfı olarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz. SOBE’ de yaş sınırlandırması olmadan eğitim veriyoruz. Şu an ki en küçük öğrencimiz 18 aylıkken en büyük öğrencimiz 28 yaşındadır. 40-45 yaşlarında da bir otizmli birey de gelse o da bizim öğrencimiz olabilir kapımız her zaman bu konuda açıktır. Vakfımızda özel eğitim öğretmenleri, spor hocaları ve bir ergoterapist bulunuyor. Ayrıca binicilik ve yüzme gibi derslerde vererek çocukları spora yönlendiriyoruz” dedi.

BAKÜ, SİİRT VE

MALATYA’DA SOBE HEYECANI

SOBE’nin farklı şehirlerde danışmanlık verdiğini belirten Alperen Sağdıç, “Otizmli bir çocuk yaşıtlarını yakalayabilmesi için haftalık en az 25-30 saat bireysel eğitim alması gerekiyor. Bu durum çok maliyetli bir durum. Biz burada maksimum 20 saat eğitim verebiliyoruz. Biz bu eğitim saatini çocuklarımızdan mahrum etmemek adına ailelerine eğitim veriyoruz. Ailelerin derslere katılımlarını sağlıyoruz. Kalan süreç içerisinde de ailelerin burada öğrendikleri ile çocuklarına destek olmalarını talep ediyoruz. Birebir eğitimin maliyeti fazla olduğu için bu yöntem ile eğitimlerini tamamlamaya çalışıyoruz. SOBE’de rehberlik birimimiz ile aile bireylerine destek sağlıyoruz. Yaygınlaştırma birimimizin çalışmaları sonucuna baktığımızda eğitim kalitemiz ne kadar arttıysa Konya bir o kadar Otizm göçü almaya başladı. Bu durumda madem insanlar çocuklarının eğitimi için şehir değişikliği yapıyorsa bunun yerine biz onların oldukları şehirlere hizmet götürelim dedik. Bu anlamda uzmanlarımız ve süpervizörlerimiz şu an Siirt, Malatya ve Bakü’ye danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

HAYALİ KURULMAYAN

SÜRPRİZLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ailelerin çocuklarının mezuniyet töreni yapacaklarını hayal dahi etmediklerini dile getiren Sağdıç, “Bizim ailelerimizden aldığımız duyum genelde her okulun hemen hemen yıl sonu faaliyeti olurken bizim çocuklarımızın bundan mahrum kalmasının onlar için üzücü bir süreç olduklarını söylüyorlardı. Mezuniyet faaliyetlerine otizmli çocukların alınmaması hem ailelerin hem de çocukların moralini bozuyor. Aileler şimdiye kadar çocuklarının hiçbir sahne performansına şahit olamamışlar. Bunun sebebi ise bu fırsatın hiçbir kurumda tanınmamış olması. Biz bu durumun farkına vararak acaba bir yıl sonu gösterisi düzenleyebilir miyiz?  Sorusunu kendimize sorduk. Buna olan inancımız ise bizim çocuklarımız gerçekten çalıştıklarında, yeteneklerine uygun şekilde desteklendiklerinde yapamayacakları bir işin olmadığını gördük. İki ay boyunca Selçuklu Sanat Akademisiyle birlikte çalışmalar düzenledik. Onların sahne sanatları uzmanlıkları ve bizim otizmli öğrencilerle nasıl çalışılması gerektiği bilgimiz birleşerek çok güzel bir gösteri ortaya çıktı. Birçok aile çocuklarını izlerken göz yaşlarını tutamadılar. Performans sonrası ailelerin iyi dilekleri ve temennileri bizi çok mutlu etti. Bunun asıl sebebi ise çocuklarını değil sahnede görmek bunun hayalini bile kurmamışlardı. Her sene bu mezuniyet törenimizi yapmayı umut ediyoruz. Bunun yanı sıra Selçuklu Sanat Akademisi ile çalışmalarımız bundan sonra da devam edecektir” şeklinde konuştu.

OTİZMLİ BİREYLER

İSTİHDAM EDİLİYOR

Yeni dönem hazırlıklarında istihdamı ön planda tutacaklarını dile getiren Sağdıç, “Yeni dönem hazırlığı olarak 5 Eylül’de Meram’da 2. Şube açılışımız olacaktır. Bu şubemizin özelliği ise 0-6 yaş aralığındaki çocuklarımız eğitim görecektir. Bekleyen öğrenci sıramıza baktığımızda bu yaş aralığında yoğunluğun fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu şubemizde ise kontenjan sayımız 100 olacaktır. Bir diğer hazırlığımız ise KTO Üniversitesi ile anlaştık. KTO Üniversitesinde çocuk gelişim bölümünde SOBE olarak otizmli çocuklar hakkında dersler vermeye başlayacağız. Selçuk Üniversitesi ile bir protokolümüz mevcut. Psikiyatristlerimiz SOBE’ye gelip gitmeye devam edecekler. Biz bir çalıştay düzenlemek istiyoruz. Bu çalıştay adına hazırlıklarımıza başladık. İstihdam üzerine yoğunlaşmaya başladık. Geçtiğimiz dönem 2 öğrencimizi istihdam ettik. Kendileri iki farklı fabrikada çalışmaya başladı. Bunun sayısını arttırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’de sigortalı çalışan otizmli sayısı 40 biz bu 40 sayısını arttırmaya yönelik ilerleyeceğiz. Bize bu süreçte yardımcı olacak iş verenler ve fabrikalarla görüşmeler yapacağız. Yeni dönemde istihdama önem vereceğiz. Biz SOBE’de üretim yapmak istiyoruz. Arka bahçemizde Tarım İl Müdürlüğü’yle birlikte  sukulentler yetiştiriyoruz. Orada çok güzel sukulentler yetişiyor. Bir üretim tesisi haline gelmek üzere. Sukulent, galoş ve kalem kutusu üretimi SOBE’de başlamak üzere diyebiliriz. İsteğimiz buraya gelen çocukların ders dışında da hizmete dahil olmalarıdır. Biz çocuklarımızı üretime kazandırmak istiyoruz” dedi. •Gizem Başar