SAVUNMA STRATEJİLERİ KONYA'DA ŞEKİLLENİYOR

SAVUNMA STRATEJİLERİ KONYA'DA ŞEKİLLENİYOR
Türkiye’de ilk ve tek olan Selçuk Üniversitesi Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde, Türkiye için güvenlik ve savunma stratejileri hakkında araştırma yapılarak raporlar düzenleniyor.

Türkiye’de ilk ve tek olan Selçuk Üniversitesi Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde, devletin tüm kurumlarının güvenlik ve savunma stratejileri hakkında araştırmalar yapılarak raporlar hazırlanan, devletin ilgili kurumlarına yapılması gereken hakkında önerilerin sunulduğu Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucu Müdür Doç. Dr. Erdal Arslan, Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında konuştu.

HER ALANDA ORGANİZE

ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ

Her alanda organize şekilde çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Erdal Arslan, “ Güvenlik merkezimizin amaçları, ülkemizin her türlü gelecek ile ilgili projeksiyonlarından görüş ifade etmek. Güvenlik ile ilgili konularda ön çalışma yapmak. Bu yapılan çalışmaları ilgi birimlere rapor halinde sunmak. Konular hakkında alternatifler ortaya koymak. Komşularla olan ilişkilerimizin boyutunu planlamak ve diyaloglarımızın yöntemini belirlemek. Bunların hepsi elbette komplike bir çalışmayı gerektiriyor. Bu çalışmaların tamamını organize edip tavsiye niteliğinde rapora dönüştürüp ilgili birimlere sunuyoruz. Bizim raporlarımızda belirttiklerimiz elbette kesin olacak diye bir durum söz konusu değil. Bizim amacımız ve maksadımız devletimize fayda sağlamaktır. Devletimizin birimleri yoğun şekilde çalışıyor bizlerde bu amaçla onlara fayda sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALARIMIZI BİLİMSEL

ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ

Merkez olarak vatandaşlarımızın ülkesine nasıl fayda sağları göz önüne koymayı amaçlayan çalışmaları barındırıyoruz ifadelerini kullanan Erdal Arslan, “ Ulusal kapsamlı savunma denen bir durum söz konusu bu vatandaşlarımızın devletimiz adına neler yapabileceğini bilmesini sağlamak bizim temel amaçlarımızdan bir tanesidir. Sizler bu ülkenin vatandaşısınız. Bu ülkenin halkımıza ihtiyacı olduğunda vatandaşlar bu ülkeye nasıl katkı sağlayabilir ya da ülkeye karşı vatandaşlık sorumlulukları nelerdir? Bu konu ile ilgili vatandaşımızın çok bir bilgisi yok. Biz merkez olarak vatandaşlarımızın ülkesine nasıl fayda sağları göz önüne koymayı amaçlayan çalışmaları barındırıyoruz. Dolayısıyla ülkede normal savaş, soğuk savaş ya da gündemde olan hibrit savaş olarak tabir edilen savaşların her anlamda vatandaşın birey olarak ülkesine bu gibi durumlar da nasıl katkı sağlayacağını, bunlarla ilgili eğitim süreci nasıl olmalı, sanayi tesislerimiz, lojistik desteklerimiz nasıl gelişmeli bunların tamamı ile ilgili çok geniş ve kapsamlı çalışmalarımız var. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı bilimsel olarak yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE VE KONYA’YA

OLUMLU ETKİLERİ VAR

Bir üniversite birimi olmanın dışında geniş yetkilere sahip bir merkez olduklarını belirten Doç. Dr. Erdal Arslan, “ 2016’da kurulan Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde resmi olarak üniversitemizde çalışan tek personel benim. Bu merkez Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olsa da Resmi Gazete’de yayımlanan kuruluş amaçları ve yetkilerine baktığınız zaman bir üniversite merkezinin olması dışında çok güçlü yetkilere sahibiz. Başka yerlerde de araştırma merkezleri var savunma ve güvenlikle ilgili ama bizim hizmet ettiğimiz alanlar doğrultusunda hizmet eden bir birim yok. Bizler IDEF’in yaptığı bütün fuarlara katılım gösterdik. Türkiye’de ki uluslararası terör ile mücadele ve devlet ilişkileri adına yapılan stratejik çalıştaylara da katılım sağladık. Burada görüşlerimizi, neler yapılabilir düşüncelerimizi beyan ettik. Konya’mıza savunma sanayisi adına son yıllarında yapılan atılımlarda bizlerinde çalışmalarının son derece etkili olduğunun kanaatindeyim. Konya’nın hem jeopolitik konumu hem de sanayicinin buna yatkınlığı adına çalışmalarda bulunduk. Bizim çalışmalarımızın meyvesinin bu konuda olumlu olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir’imizin yaptığı Akıllı Şehir uygulamasının çalıştaylarına katıldığımızda Akıllı Şehir teknolojisi devre dışı kaldığında şehrin ayakta durmasını sağlamak adına fikirlerimizi sunarak bunu düşünmeye sevk ettik” dedi. •Gizem Başar