Safa Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, konuştu... "Kapsayıcı Bir Dönem İnşa Edeceğiz"

Safa Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, konuştu... "Kapsayıcı Bir Dönem İnşa Edeceğiz"
Konya Sanayi Odası Başkan Adayı Mustafa Büyükeğen, “Ben bu şehirde üretiyorum diyen herkese hizmet eden, kapsayıcı bir dönem inşa edeceğiz” dedi

Konya Sanayi Odası’na başkan adaylığını açıklayan ve 19 Kasım tarihinde yapılacak seçimler öncesi çalışmalarını sürdüren Safa Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın Sesi Genel Müdürü İbrahim Çiçekçi’nin sorularını yanıtladı. Büyükeğen, “Ben bu şehirde üretiyorum diyen herkese hizmet eden, kapsayıcı bir dönem inşa edeceğiz” dedi.

Öncelikle Mustafa Büyükeğen’i ve firmanız Safa Tarım’ı tanıyabilir miyiz?

1962 yılı Konya doğumluyum. Konya’nın Sarayönü ilçesindenim. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuyum.

Küçük yaşlardan bu yana iş hayatının içerisindeyim. İlk başlarda tarımsal ilaçlar ve gübre ticareti yapıyorduk. Ancak daha sonra üretime olan inancımız ve üretimi en sağlam liman görmemiz dolayısıyla ticaretin yanı sıra üretim hayatına başladık.

1995 yılında Safa Tarım’ı kurduk. Bitki koruma ürünleri ve halk sağlığı ürünleri üretiyoruz. Safa Tarım olarak 1997 yılında Konya Organize Sanayi Bölgesi’ne geldiğimizde burada çok az sayıda fabrika vardı. Şu anda tabii maşallah Konya OSB’miz çok büyüdü. Ülkemizin en güçlü OSB’lerinden birisi haline geldi. Ancak o yıllarda bölgede öyle fazla fabrika yoktu.

Şu anda Safa Tarım’da; Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey Afrika’da 20 ülkeye ihracat yapıyoruz. Sektöründe ülkemizin en güçlü sanayi tesislerinden birisiyiz. Bir de bizim için çok kıymetli olan bir Ar-Ge merkezimiz var. Uzun süredir Türkiye’nin ilk 500 ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşları arasında yer alıyoruz.

Konya Sanayi Odası Başkanlığına aday oldunuz ve 19 Kasım’da seçimlere gideceksiniz? Süreç nasıl ilerliyor?

Konya Sanayi Odası Başkanımız Memiş Kütükcü’nün aday olmayacağını açıklamasının ardından Konya iş dünyamızın yaptığı istişarelerde bizim ismimiz öne çıkmış. Bu gelişme bizimle paylaşıldı, Konya Sanayi Odası’na yeni dönemde başkan adayı olarak ismimizin öne çıktığı ifade edildi. Yani bu görev bize tevdi edildi.

Konya’mızda gerçekten büyük fedakarlıklarla üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan sanayicilerimiz 19 Kasım’da başlayacak seçim takvimi içerisinde bizimle birlikte olursa, Konya Sanayi Odamızda hem sanayicilerimizle hem şehrimizin diğer oda ve borsaları, iş dünyası örgütleri, tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlik ve beraberlik içerisinde yol yürümeye başlayacağız.

Şu anda Konya Sanayi Odamızın meslek komiteleri ile üye sanayici kardeşlerimizle toplantılar yapıyor, bir araya geliyoruz. Konya Sanayi Odamızda birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşlik ruhuna uygun ve şehrimizin sanayisine hizmet eden bir seçim dönemi yaşayacağız inşallah. Hedefimiz, yine sanayicilerimizin teveccühü ile mevcut başkanımızdan ve yönetiminden devralacağımız hizmet bayrağını daha ileriye taşımak.

Hedef demişken, biraz da hedeflerinizden bahseder misiniz? Çalışma ajandanızda neler var?

Öncelikle şunu söylemek isterim, Konya Sanayi Odamızın 13. dönemine seçilecek kadrolar, 1974 yılında kurulan Odamızı 50. yılına taşıyacak kadrolar olacak. Önceliğimiz bu köklü kurumu dallarıyla birlikte büyütmek, Konya sanayisinin rekabet gücünü artıracak yeni projeler, yeni yatırımlar hayata geçirmek olacak.

Konya’mızın güçlü üretim kapasitesini daha da geliştirmek istiyoruz. Bunun için de ihracatımızı artırmaya yönelik uluslararası işbirliklerine, B2B organizasyonlarına, yurt içi ve yurt dışı çalışmalara ağırlık vereceğiz. İşletmelerimizin ölçek büyütmelerine yönelik çalışmalar yapacağız.

Sanayicilerimizin sorunlarını ve taleplerini sürekli dinleyerek, takiplerini yapacağız. Konya Sanayi Odası’nın 2 bin üyesi var ama biz üyelerimizin yanı sıra ‘ben bu şehirde üretiyorum diyen’ herkese hizmet eden, kapsayıcı bir dönem yaşayacağız inşallah.

Aynı zamanda biliyorsunuz,dünyada sıfır emisyonu hedefleyen bir Avrupa Yeşil Mutabakatı süreci başladı. Ülkemiz de bu sürecin tarafı. Konya Sanayi Odası olarak biz de, Konya sanayisini Avrupa Yeşil Mutabakatı ile daha da önem kazanan yeşil dönüşüm sürecine hazırlamak için çalışmalar yapacağız.

Yine sanayicilerimizin en büyük sorunlarından birisinin insan kaynağı ile ilgili olduğunu biliyoruz, bunu bizzat yaşıyoruz. Bu konuda da sonuç odaklı, gençlerimizi mesleki eğitime daha fazla yönlendiren çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.

İş dünyamız yeni yatırım yapma veya yatırımlarını büyütme konusunda çok zinde bir duruş sergiliyor. Ancak tabi yatırımların büyümesi için hem sermaye ihtiyaçlarının yani finansın erişebilir olması hem de sanayicilerimize yeni sanayi alanları üretmemiz şart. Bu iki konuda çalışma ajandamızda var. Tabi bunların hepsini ve diğer çalışma başlıklarımızı zaman zaman kamuoyuyla sanayicilerimizle, Konya’mızla paylaşacağız.

Eklemek istedikleriniz var mı?

İbrahim bey Konya’mız aslında her alanda çok müthiş bir başarı hikayesi yazdı. Tarımda çok önemli bir şehiriz. Ancak özellikle son dönemde sanayide takdire şayan bir başarı ivmesi yakaladık. Şu anda ilçelerimizle birlikte 11 organize sanayi bölgemiz var. Çok sayıda sanayi sitemiz var. 3 milyar dolar ihracat yapıyoruz ve ihracatımızın yüzde 90’ı sanayi ürünlerinden oluşuyor. Bakın burası çok önemli, yani artık güçlü bir sanayi şehriyiz. Bugün Türkiye’de öne çıkan endüstri şehirlerini saymaya başlasak, ilk başlara Konya’mızı koyarız.

Bakıyorsunuz; Konya Teknoloji Endüstri Bölgemiz, burada üretimine devam eden ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikamız son dönemlerin en önemli kazanımları. Tüm bu kazanımların arkasında bu şehrin üretim gücü ile birlik ve beraberlik anlayışı var. Her geçen gün gelişen birlikte çalışma kültürü var. Tabi burada teşekkür etmemiz lazım. Valimizden Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası Başkanlarımıza, iş dünyası derneklerimize, tüm kurum ve kuruluşlarımıza ama her şeyden öte Konya’mızı bir sanayi şehri yapan girişimcilerimize, sanayicilerimize çok teşekkür ediyorum.

Kazanımlarımızı artırmak için, bu şehrin birlikteliğinin kıymetini bilmek ve bunu her geçen gün daha da ileriye taşımak zorundayız. İnşallah biz de Konya Sanayi Odası’nda zaten var olan bu duruşu devam ettireceğiz. Ben bu vesileyle Konya Sanayi Odamızın kuruluşundan bu yana, bu şehrin sanayisine hizmet etmiş tüm başkanlarımıza, Memiş Kütükcü başkanımıza, yönetim kurulu üyelerimize, meclis ve meslek komitesi üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

RÖPORTAJ: İBRAHİM ÇİÇEKÇİ