Peygamber mesleğine Konya’da devam ediyor!

Konya’nın her köşesinde birbirinden önemli zanaatlarla uğraşan değerli birçok usta bulunuyor. “İşin İyisini Konya’nın Ustasından Öğren” serimizde bugünkü konuğumuz Tarihi Bedesten Çarşısı’nda 61 yıldır kumaş ustalığı yapan Mehmet Uğurlu oldu.
Konya’nın en eski kumaş ustalarından biri olan Mehmet Uğurlu, baba mesleği olan bu işi çocukluk yaşlarından beri severek yapıyor. Gençliğinde edebiyat öğretmenliği yapmış olsa da, gönlü hep kumaş tezgâhında kalmış. Yıllar geçtikçe kumaşla olan bağı hiç kopmamış çünkü ona göre bu iş sadece bir meslek değil, ömürlük bir tutku.
Konya’da 61 yıldır baba mesleği olan kumaşçılığı yapan Mehmet Uğurlu, gençlik yıllarında bu sevdasından uzak kalmış olsa da sevgisi hiçbir zaman azalmadı. Gönlü hep kumaş tezgâhında kalan Uğurlu işini halen ilk günkü heyecanı ile yapıyor. pic.twitter.com/1PCCelDu67
— Konya'nın Sesi (@konyanin_sesi) April 26, 2025
Baba mesleğini 61 yıldır severek yapmaya devam ettiğini söyleyen Konyalı kumaş ustası Mehmet Uğurlu, “Konya’da 1964 yılından beri kumaşçılık yapıyorum ve mesleğimde 61. Yılını tamamlamak üzereyim. Bu aslında bizde baba mesleği, bende babamın yanında yetiştiğim için bu işe severek devam ettim. Biraz yorucu bir iş ama ben keyif alıyorum bereketli bir meslek olduğunu düşünüyorum. Hem de peygamber mesleği olduğu için bu işe devam ettim. Her işte olduğu gibi tabi ki bu işin de kendine göre zorlukları var. Kumaştan anlamayan bir insanın bu işi yapması çok zor. Örneğin erkeklerin giydiği kalın kışlık pantolonların kumaşları çok ağır ve çok zorluk çıkaran bir kumaş olduğu için kötüsüne denk geldiğimiz zaman işler daha da çok zorlaşıyor” şeklinde konuştu.
MÜŞTERİYE MAHCUP OLUNMAMALI
Bu işi yaparken en dikkat ettiği noktanın dürüst bir esnaf olup, müşteriye mahcup olmamak için uğraştığını dile getiren Uğurlu, “Müşteriye mahcup olmayacağım kumaşları seçmeye dikkat ediyorum. Solmayan, çekmeyen, kabarmayan kumaşlardan olmasına özen gösteriyorum. Bu işin en önemli noktası bu diyebilirim. Her yerde birbirinden güzel birçok kumaş var. İnsanlar güzelliğe aldanıyor ama önemli olan güzel olması değil. Halk arasında doğru bilinen bir yanlış var. Avrupalılar buna çok düşkün olur. Kumaşın pamuklu olmasına çok dikkat ederim. Şimdilerde insanlar gösterişe meraklı olduğu için, gösterişli olsun da gerekirse naylon kumaş olsun diye düşünüyor. Hâlbuki naylon sıhhatli bir ürün değil” ifadelerine yer verdi.
“BU MESLEK EBEDİYETE KADAR GİDER”
Çoğu meslek unutulmaya yüz tutarken kumaşçılığın ebediyete kadar gideceğini ifade eden Mehmet Uğurlu, “Bu mesleğin diğer mesleklere göre unutulmaya yüz tutması daha zor. Sürekli kendini yeniliyor. Benim burada yetiştirdiğim çıraklardan, kalfaların çoğu şu an bu işi çok üst seviyelerde yapıyor. Toptanını, imalatını yapan çok adam yetiştirdim. Onlarda hala gelir elimi öper vefaları hiç bitmez. Önce çırak olun, sonra kalfa olun. Daha sonrasında zaten usta olursunuz. Bu meslekte dürüst gidersen çok büyürsün. Gerçekten çok bereketli bir meslek. Bu meslek hiçbir zaman bitmez. İnsanlar nasıl yemek yemeden veya su içmeden yaşamazsa üstünü giyinmeden de yaşayamaz o yüzden bu meslek ebediyete kadar gider” dedi.