Ramazan’ın Sağlıklı Geçmesi İçin Yapılması Gerekenler!

Ramazan döneminde yeme içme düzeni oldukça önemlidir. Uzun bir süreç olan Ramazan döneminde içme yeme düzenine dikkat etmek hayatın kalitesini oldukça yakından etkiler. İftar ve sahur arasındaki uzun süreçte vücudun su ve enerji dengesini sağlamak gün içerisindeki yaşayış için oldukça önemlidir.
Uzun açlık süresi ile insanlar iftar anında gereğinden fazla yemek yiyebilir. Ramazan boyunca yeme düzeni oluşturabilmek daha rahat oruç tutmaya yardımcı olur. Diyetisyen Berna Kalfa Ramazan ayının sağlıklı geçmesi için yapılması gerekenleri sizler için açıkladı.
Ramazan döneminde beslenmemize iki kat dikkat etmemiz gerektiğini belirten Berna Kalfa, “Ramazan ayında hem sağlığımızı korumak hem de kilo almamak için dengeli beslenmek çok önemli. Aşırı yağlı ve tatlı yiyeceklerden uzak durulmalı. İftarda ve sahurda porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Ramazan’da porsiyon kontrolü dikkat etmemiz gereken bir diğer konu. Aslında birçoğumuz iftarda çorbadan sonra açlığımızın gittiğini hissediyoruz ama yine de fazlasıyla yeme isteğini kontrol edemiyoruz. Çorbadan sonra 5-10 dk mola vermek fazla yeme isteğinizi azaltacaktır. Beslenmenizde tek besin grubuna yönelmek yerine protein yağ karbonhidratı dengeli tüketin ve mutlaka salataya yer verin” dedi.
RAMAZANDA UZAK DURULMASI GEREKİRKEN BESİNLER
Ramazan da iftar ve sahurlar da uzak durulması gereken besinler olduğunu söyleyen Kalfa, “Ramazan ayı boyunca uzak durulması gereken yiyecekler mevcuttur.Kilo almamak için paketli gıdalardan, fastfood tüketiminden uzak durulmalı. Tatlı besinlere yönelmek yerine hurma, kuruyemiş tüketilebilir.Fazla karbonhidratlı ve yağlı besinlerden uzak durmak gerekir. Kalorili kahvaltılıklardan uzak durulması gerekir. Reçel, çikolata, bal, pekmez, yağlı besinler ramazan boyunca uzak durulması gereken besinler arasında yer alır. Sürekli olarak pilav ve makarna tüketmekten kaçının. Kalitesiz karbonhidrat içeren bu ürünler kan şekerinde düzensizliğe neden olur. Beyaz ekmek gereğinden fazla tüketildiğinde yağ dokusunun artmasına neden olur. Lezzeti ile tüketim sınırını belirlememek kan şekerinde ani artışlara neden olabilir. İftarın açılması ile hazır tatlılara yönelmek ramazan boyunca yapılmaması gerekenler arasında yer alır. Gıda katkı maddeleri içeren hazır tatlılar ekstra kalori alımı demektir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılara yönelmek daha sağlıklıdır. Süt ve süt ürünlerini ramazan boyunca yeterli tüketmek protein kaynağı yönünden yeterli beslenmeye yardımcı olur” diye açıkladı. -Buse Aşcı