Ramazan Bayramı Ziyaretlerinde İkramlıklara Dikkat! Uzman İsim Uyardı...

Ramazan Bayramı Ziyaretlerinde İkramlıklara Dikkat! Uzman İsim Uyardı...
Ramazan Bayramına bir gün kala uzman isimlerden peş peşe bayram sürecinde beslenme ile ilgili uyarılar gelmeye başladı. Ramazan ayında 29 gün boyunca tutulan oruç sonrasında günlük beslenme rutinine birçok insan geçecektir. Ramazan boyunca dinlenen...

Ramazan Bayramına bir gün kala uzman isimlerden peş peşe bayram sürecinde beslenme ile ilgili uyarılar gelmeye başladı. Ramazan ayında 29 gün boyunca tutulan oruç sonrasında günlük beslenme rutinine birçok insan geçecektir. Ramazan boyunca dinlenen mide ve organları Ramazan bayramı günleri ile düzen değiştireceği için Diyetisyen Suna Koçak Konya'nın Sesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

Düzeni değişen vücutların Ramazan sonrasına alışması için beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Diyetisyen Suna Koçak, konuya ilişkin "Ramazan ayı boyunca bir ya da iki öğün tüketiyoruz. Bu da kişinin metabolizmasının yavaşlamasına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra su tüketim miktarının azalması da metabolizmayı etkilemektedir. Ramazan'dan sonra bizlere düşen en etkili görev ise su tüketimimize dikkat etmemizdir" ifadelerini kullandı.

TÜKETİM KONTROLÜ RAMAZAN SONRASI ŞART!

Ramazan Bayramı'nda tüketim kontrolünün önemine değinen Dyt. Suna Koçak, "Ramazan ayı boyunca bir ya da iki öğün tüketiyoruz. Bu da kişinin metabolizmasının yavaşlamasına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra su tüketim miktarının azalması da metabolizmayı etkilemektedir. Ramazan'dan sonra bizlere düşen en etkili görev ise su tüketimimize dikkat etmemizdir. Ramazan ayı boyunca yapılan fiziki aktivitelerde elbette azalmalar meydana geliyor. Bu konuda da kişi dikkat etmeli ve fiziksel aktivitelerine önem göstermelidir. Ramazan Bayramı'nda genellikle tam tahıllı ürünler tercih etmeye çalışmalıyız. Bayram denilince akla şerbetli tatlılar gelmektedir. Bizler şerbetli tatlıların zararlarını ön planda tutarak daha masum olan sütlü tatlıları masalarımız da ikram olarak bulundurmalı eğer tercih hakkımız varsa misafirlikte sütlü tatlıları tercih etmeliyiz" şeklinde konuştu.

ŞERBETLİ TATLILAR DİYABETİN ELİNDEN TUTABİLİR!

Bilinçsizce tüketilen şerbetli tatlıların ileri ki zamanlarda hastalıklara yol açacağını ifade eden Suna Koçak, " Özellikle yüksek şekerli ve hamur işi barındıran tatlılar Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizma da ki kan şekerini artırmaktadır. Bilinçsizce tüketilen bu tatlıların istemsiz olarak kilo aldıracağını unutmadan hareket etmeliyiz. Bayramda aşırı derecede tüketilen bu tatlılar sağlıklı bireylerde bile şeker ve tansiyon hastalıklarına sebep olmaktadır. Özellikle diyabet hastası bireylerde tatlı ihtiyacını karşılamak amacıyla meyvelerin yanında süt ürünleri tüketerek tatlı ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Tavsiye isteyen danışanlarıma ise kuru meyvelerin içerisine kuruyemiş ekleyip üzerini bitter çikolata ile kapladıktan sonra tüketmelerini öneriyorum. Bu ise hem onların tatlı ihtiyacını karşılıyor hemde olabildiğince şerbetli tatlılardan uzak tutuyor" diye konuştu.

'RAMAZAN SONRASI EN AZ ÜÇ LİTRE SU'

Ramazan ayı sonrası günde üç litre su tüketimi sağlanmasının altını çizen Koçak, "Bayram ziyaretlerinde ikram edilecek asitli ve şerbetli içecekler yerine daha doğal olan meyve suları, ayranlar ve su gibi alternatifler seçmelidirler. Bizim kültürümüzde misafirliğe gidildiğinde ikram edilen yemek ve içeceklerin red edilmesi pek mümkün olmuyor. Bu bahsedilenleri kendi evimizde de gelecek misafirlerimize uygulamalıyız. Ramazan boyunca sadece metabolizmamız yavaşlamıyor onun yanı sıra uyku düzenindeki olan bozukluk kilo alımının önünü açmaktadır. Bu sıkıntıların hepsini düzenleyebilmek için sık sık ve az az yemenin yanında günde en az üç litre su tüketimi sağlanmalıdır" açıklamalarında bulundu.

'İLK KAHVALTI HAFİF OLMALIDIR'

Bayramda ilk kahvaltının nasıl olması gerektiğini anlatan Koçak, " Bayram için ilk kahvaltımız kesinlikle yağlı besinlerden yana olmamalıdır. Yağlı besinlere örnek verecek olursak sucuk, yağda pişirilen yumurta ve kızartma gibi. Bunların yerine haşlanmış yumurta, domates, salatalık ve tuz oranı az olacak zeytinler tercih edilmeli. Böyle olmaması vücudun unuttuğu tatları bir anda temin etmesi ile birlikte bir çok kalıcı veya geçici sorunlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

EBEVEYNLER DİKKAT! ÇOCUKLARDA

PORSİYON KONTROLÜNÜN ÖNEMİ...

Çocuklarda porsiyon kontrolünün ebeveynler tarafından sağlanması gerektiğini vurgulayan Koçak, "Bayramın vazgeçilmez lezzetlerinden olan şerbetli tatlıların büyük bir rakibi ise çikolata ve şekerlerdir. Çocuklarımız bu konuda daha katılımcı olup çikolata ve şeker tüketiminde daha aktif rol almaktadır. Bu da onlara büyük oranda zarar vermektedir. Bu zararın önüne geçmek için ebeveynler çocuklarının porsiyon miktarlarını kontrol etmeli ve bu porsiyonları gün içerinde dağıtmalıdır. Çocuklarımıza da bir önceki anlatımımda da dediğim gibi kuru meyvelerin kuru yemişler ile birleştirip farklı tatlar oluşturabilir ve onların dikkatini çekecek şekilde sunmalıyız" dedi. •Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi