Pazarcı esnafı ‘POS’a geçiyor

Pazarcı esnafı ‘POS’a geçiyor
Semt pazarlarında vatandaşları pazara çekmek amacıyla esnaf, kredi kartlı sisteme geçmeye başladı. Konya Pazarcılar Odası Başkanı Murat Petek, “Şimdi yavaş yavaş sebze ve meyvede de tercih ediliyor” dedi.

Gülşen Çopur

Pazarcı esnafı marketlerde artan fiyatlardan dolayı alım gücü zayıflayan vatandaşları pazarlara çekmek adına nakit alışverişin yanında kredi kartlı alışverişe geçti. Daha öncesinde pazarların sadece tuhafiye ve şarküteri kısmında bulunan pos cihazları artık meyve sebze pazarlarında da kullanılmaya başladı. Özellikle büyükşehirlerde bu sistemin daha yoğun uygulanmaya başladığını Konya’da da yavaş yavaş tercih edildiğini dile getiren Konya Pazarcılar Odası Başkanı Murat Petek, “Bizim esnaflarımızın öncesinde sadece şarküteri ve tuhafiye kısmında kredi kartı kullanılıyordu. Özellikle tuhafiyede her üç tezgahtan birinde kart var artık. Şimdi yavaş yavaş son süreçte marketlerdeki zamlı fiyatlandırmaların ardından pazarcı esnafımız da kartlı sisteme geçerek müşteriyi pazara çekmek istiyor. Şu an sebze meyve bölümlerinde yüzde 30-40 civarında bir pos cihazlarını kullanan esnafımız var. Marketler ciddi anlamda çok pahalı olduğu için ve sebze fiyatlarını epey yüksek tuttukları için bize bir yönelme oldu. Çok fahiş fiyatlara sattıkları sebze meyvenin de tazeliği tartışma konusu olduğundan dolayı pazarcı esnafımız müşteriyi bu anlamda elinde tutmaya çalışıyor” diye konuştu.

Konya’da bin 560 pazarcı esnafı var

Konya Pazarcılar Odası’na kayıtlı bin 560 tane pazarcı esnafı olduğunu belirten Petek, “Tabi bu sayının yanında kayıtlı olmayan esnaflarımı da mevcut. Konya’da şu an kurulan 67 adette pazarımız var. Bayramdan sonra yeni açılacak pazarlarımız var.  Bizim şuanda pazarlarda kar marjlarımız düşük. Bizim tonaj ve kilo satmamız lazım. O yüzden şu an tonajın düşülmesi mümkün değil. Fiyatlarda şu an bir düşme söz konusu tabi ki bunu da söylemeden geçmeyelim. Ama yine de tonajlarımız halen düşük olduğu için tam ucu ucuna kazanabiliyoruz. Giderlerimiz son dönemde ister istemez arttı. Ardından satışların da düşmesiyle biraz geriledik. Fakat artık fiyatlar da düşme olduğu için toparlayacağımız kanaatindeyim. Zaten zarar da etse bu esnaf bu pazarları kuracak. Esnaf bir şekilde pazarlara çıkacak evinin geçimini sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Pazar tazelik demektir

“Pazarlar ucuz olduğu için tercih edilen yerler olmamalı” diyen Petek, “Bizim pazarlarda bugün satacağımız mal gelir. Yarına yine yenisini alırız. Aldığımız malı bir şekilde bitirmek zorundayız. Ve bize her zaman taze mal gelir. Yani sadece bütçesi uygun olan insanların tercih ettiği yerler değildir pazarlar. Bize hakimi, savcısı, işadamı, öğretmeni, doktoru herkes alışverişe gelir. Çünkü pazar ucuz olduğu için değil kaliteli ve taze olduğu için tercih edilir. Pazar demek tazelik demektir. Belediye başkanlarımız da mesela pazarlarımızdan alışveriş yapıyorlar. Mesela pandemi döneminde görüldü ki biz sağlık açısından da doğru bir iş yapıyormuşuz. Şöyle ki bir market reyonundaki sebze ve meyvelere gelen herkes dokunur. Akşama kadar kaç kişinin eli ürünlere değer. Ama biz pazarda ürünlerimize güvendiğimiz için tek elden pazarcının elinden ürünler seçilir ve vatandaşa verilir. Bu açıdan da aslında biz daha güvenliyiz” dedi.

Hediye çekleri verilecek

Pazar kültüründen vatandaşların vazgeçmemesi için yeni projeler ürettiklerini söyleyen Petek, “Pazarları insanlara daha cazibe merkezi haline getirebilmek istiyoruz. Hediye çekleri vermek gibi bir düşüncemiz var. İnşallah hayata geçtiğinde güzel şeyler çıkacak ortaya. Bazı büyük pazarlarımızda esnaflarımızla anlaşıp belli bir miktar ürün fiyatı belirleyeceğiz. Ardından çekiliş yapacağız. O esnaftan çekilişten hak kazanan vatandaş gidip alışverişini yapacak. Böylelikle pazarların görünürlüğünü biraz daha artırırız diye ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.