Pandemiyi değil, maskeyi sevdiler

Pandemiyi değil, maskeyi sevdiler
İki yıldır hayatımızın bir parçası olan maskeler artık sağlık kuruluşları ve toplu ulaşımlar dışında kullanılmayacak. Fakat ergenlik dönemindeki gençler maskeleri çıkarmak konusunda tereddüt yaşıyor. Uzmanlar bunun zamana yayılması gerektiğinin ve özellik

Gülşen Çopur

Koronavirüs pandemisi ile birlikte iki yıllık süreçte hayatımızın bir parçası olan maske geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla zorunluluk olmaktan çıktı. Maskeler sadece sağlık kurumlarında ve toplu ulaşım araçlarında kullanılmaya devam edecek. Böylelikle okullarda da öğrenciler maskesiz ders görmeye başladı. Öğrencilerin çoğunluğu maskesiz derse girmenin mutluluğunu yaşasa da özellikle ergenlik dönemine girmiş bazı öğrenciler maskelerini çıkarmak istemiyor. Sadece okulda değil hayatın her alanında maskeyi kendilerine bir kamuflaj olarak gören gençler için bu süreç zor geçecek gibi görünüyor. Peki, onlara bu süreçte nasıl yaklaşılmalı, biz de uzmanına sorduk? Konu hakkında gazetemize konuşan Eğitim ve Aile Danışmanı Tuba Özdemir, ergenlik dönemindeki gençlere dayatma yolu ile bir şey yaptırmanın faydası olmayacağını vurguladı.

Kendilerini maskeyle gizliyorlardı

Ergenlerin gelişimi ile alakalı süreçte zaten genel anlamda böyle bir kamuflaja her zaman ihtiyaç duyduklarını söyleyen Özdemir, “Çocukluktan ergenliğe geçiş sürecinde yüz hatlarındaki değişmeler, yüzlerinde oluşan sivilcelerden dolayı kendilerini beğenmeme problemi yaşıyorlar. Çünkü ergenlik çağı kişinin fiziksel görünüşü ile en çok meşgul olduğu dönemlerden birisi. O yüzden bu pandemi sürecindeki maske zorunluluğu bazı gençlerimize kamuflaj oldu. Yüzlerinde oluşan ve beğenmedikleri değişimi maske ile çok rahat kapatabiliyorlardı. Kendilerini gizliyorlardı. Şu an maskenin kaldırılmasını istememelerindeki en önemli faktör böyle kendilerini çok rahat hissetmeleri” diye konuştu.

Katı bir şekilde yaklaşmayın

Bu duruma hem ailelere hem de öğretmenlerde büyük iş düştüğünü kaydeden Özdemir, “Maske konusunda gençlere çok katı bir şekilde yaklaşılmasını asla tavsiye etmiyoruz. ‘Çıkar artık şu maskeyi, ne var yüzünde’ gibi söylemler çocuğu bu dönemdeki inatçı tavırlarından ötürü daha çok takmaya itebilir. Yaşamış olduğu duyguyu anlamlayarak hissettiğimizi belli ederek yaklaşmamız gerekiyor. ‘Bahsettiğin sebeplerle maskeyi kullanmaya devam etmek istemeni çok iyi anlıyorum. Buna saygı duyuyorum’ diyerek bu sürecin devamında maskenin sağlığımızı olumsuz etkileyeceğini anlatmak ve bununla ilgili ufak ufak bilgilendirmeler yapmak yararlı olacaktır. Çocuğunuzun sizin destek verir bir tavır sergilediğinizi görmesi çok önemli. Ergenlikte en büyük problem zaten anlaşılmadıklarını düşünmeleri. Eğer anlaşıldıklarını hissederlerse daha açık oluyorlar. Aynı şekilde öğretmen arkadaşlarımız da bu minvalde yaklaşım gösterirlerse bu durum rahatlıkla atlatılır” şeklinde konuştu.

Zorlayıcı bir boyuta gelirse yardım alın

Bu konunun yeni bir psikolojik sorun olmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, danışanlarından ve diğer insanlardan bu tip maske sorularının yavaş yavaş gelmeye başladığını belirtti. Özellikle önümüzdeki bayramın bu konuda en çok hassas davranılması gerekilen zamanlardan biri olduğunu söyleyen Özdemir, “Bayramda daha çok kalabalıkların içerisine girecekler. O yüzden bayram da bu konuda baskı yapmamamız gerekiyor. Hatta bu süreçte dışardaki insanların maske takması konusunda söyledikleri cümlelere karşı onların yanında olduklarını belirtmeleri gerekiyor. Umarım ki bu süreç sancısız bir şekilde atlatılır. Fakat bu konu çok uzun süre devam eder ve zorlayıcı bir boyuta gelirse ailelerin bir uzmandan yardım almalarını da tavsiye ediyoruz” dedi.