MÜSİAD Konya’da Karz-ı Hasen programı yapıldı

MÜSİAD Konya’da Karz-ı Hasen programı yapıldı
MÜSİAD Konya’da, Karz-ı Hasen Sandığı Başkanı M. Ali Özeken ve Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge ile birlikte “Faize Alternatif Bir Finansman Aracı Karz-ı Hasen” programı gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı; “ Bugün gün boyu misafirlerimizle üyelerimizi ziyaret ederek, Karz-ı Hasen’i anlattık, istişarelerde bulunduk. Çok güzel geri dönüşler aldık. Karz-ı Hasen’le sıkıntıya düşmüş üyelerimize bir nebze yardımcı olmak istiyoruz. Bu programda hem M.Ali Başkanımız hem Müftü hocam, konunun pratiği ve dini yönünü detaylı aktaracaklar” dedi.

whatsapp-image-2024-04-22-at-12-44-31-001.jpeg

Karz-ı Hasen Sandığı Başkanı M. Ali Özeken sözlerine şöyle başladı: “ Karz-ı Hasen Rabbimizin tavsiye ettiği ihtiyaç duyan insanlara geri almak üzere verilen üzerine her hangi bir şey konulmadan verilen güzel borç anlamına geliyor. Tarihte çokça kullanılan Karz-ı Hasen Osmanlının son zamanlarına kadar çok işlevsel çalışmış ama Cumhuriyet ile birlikte unutulmuş kurumsal yapı ve isim bile unutulmuş. Bugün Türkiye de Karzı Hasen ismini bilen nüfusun belki yüzde üçü belki beşidir. Karz-ı Hasen aynı zimem defteri gibi MÜSİAD ile birlikte duyulmaya başladı.”

whatsapp-image-2024-04-22-at-12-44-30-1-001.jpeg

‘ENFLASYONA PANZEHİRDİR’
Karz-ı Hasen’in enflasyona karşı bir panzehir olduğunu ifade eden Özeken, “Karz-ı Hasen, sadece Allah’ın (C.C.) rızasını kazanmak maksadı ile başka herhangi bir dünyevi menfaat beklemeksizin ihtiyacı olan kişiye verilen borçtur. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de Karz-ı Hasen’i mecazi anlamda kendisine verilen borç¨ olarak ifade etmektedir ki; bu tanımlama konunun önemini ve faziletini ifade etmeye yeterlidir. Karz-ı Hasenin faydaları Karz veren kişi açısından Allah’ın rızasını kazanmış olmanın ve derde derman olmanın huzurunu yaşar. Karz alan kişi açısından Hem faize bulaşmaktan kurtulmuş olur hem de yaşayacağı muhtemel bunalımdan arınır. Toplum açısından Müslümanlar arasındaki dayanışmayı ve ünsiyeti artırırken, toplumun her kesimini etkiler. Enflasyona panzehirdir.” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-04-22-at-12-44-31-1-001.jpeg

‘İLK OLARAK MÜSİAD KURUMSALLAŞTIRDI’
Karz-ı Hasen’in ilk olarak MÜSİAD tarafından kurumsallaştırıldığını vurgulayan Özeken, “Bireysel olarak toplumumuzda yaygın olan Karz-ı Hasen’i ilk olarak MÜSİAD kurumsallaştırmıştır. 2016 yılında faaliyete geçmiş ve birçok üyemize destek olmuştur. Farklı sivil toplum kuruluşlarına örneklik teşkil etmiş ve yaygınlaşmasına vesile olmuştur. Şuan yatırım yapacak, iş büyütecek üyelerimize borç verecek kadar durumumuz müsait değil. Biz şuan ticarette tıkanıklık yaşamış geçici süre toplu nakitle sorununu aşabilecek olan sandık üyelerimize borç veriyoruz. Verdiğimiz maksimum borç bir milyon Türk lirasıdır ve bunu beş altı ay vadeyle veriyoruz. Türk lirası olarak verdiğimiz borcu hiçbir masraf, vade farkı olmadan Türk lirası olarak geri alıyoruz. Bunu da bir dayanışma örneği olarak gösteriyoruz. Karz-ı Hasen den yalnızca MÜSİAD üyeleri sandık üyesi olduğunda yaralanabilirler. Sadakadan daha eftal olduğunu bilerek sizleri bu dayanışmaya davet ediyorum.” diye aktardı.
‘KARŞILIĞI AHİRETTE ALINACAK’
Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge ise şu şekilde konuştu; “Karz-ı Hasen sandığından bahsettik, hakikaten önemli bir şey. Karz karşılıklı borçlanmak olarak Kur’an’da geçmektedir. Burada biz Karz-ı öne çıkaracağız. Karz-ın diğerlerinden farkı şu diğerlerinde geri ödeme olmaksızın yapılırken zekatta, infakta karz ise geri ödenmesi istenilen bir iyiliğin yapılmasıdır. Dolayısıyla burada bir ayrışma söz konusu buradaki ayrışma karzın üzerine biraz daha yoğunlaşmamızı gerektiriyor. Borç veren karşılığını ahirette alacaktır. Geri ödemek koşuluyla borç alanın yardımcısı Allah’tır.“ dedi.

Program sonunda MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, M.Ali Özeken ve Konya Müftüsü Ali Öge’ye hediye takdim etti.

Kaynak:Haber Merkezi