MAKİNE SEKTÖRÜNÜN ‘EN’LERİ BULUŞACAK

MAKİNE SEKTÖRÜNÜN ‘EN’LERİ BULUŞACAK
11 Mayıs’ta kapılarını açacak olan Konya Makine Teknolojileri Fuarları’nın dört fuarı içine barındıracağını ifade eden Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Derya Erdoğan, “23 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip makine sektörü Konya’da buluşac

Gülşen Çopur

Makine, metal işleme ve sac işleme sektörlerinin yanı sıra bu sektörlere otomasyon, elektrik, elektronik, enerji, depolama, istifleme ve taşıma gibi alanlarda ürün ve hizmet sağlayan firmalar 16’ıncı kez Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi’nde, Konya Makine Teknolojileri Fuarları’nda bir araya gelecek. 15 bin metrekare alanda düzenlenecek fuar 11-13 Mayıs 2022 tarihinde, 23 ülkeden 213 firma ve temsilciliği buluşturacak. Fuar kapsamında ziyaretçiler, 118 markanın standını ziyaret edebilecek. Makine ve makine ile ilgili sektörlerden yerli üreticiler ile uluslararası grupların bir araya geleceği fuarın, sektöre pandeminin ardından canlılık katması hedefleniyor.

Sektörün Anadolu buluşması

Konya Makine Teknolojileri Fuarları hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Derya Erdoğan, Konya’nın makine sektörü için lokomotif şehirlerden birisi olduğunu ve bu sebeple Makine Teknolojileri Fuarları’nın Konya’da yapıldığını ifade etti. Erdoğan, “Sanayi sektörü yatırımları için ideal bir şehir olan ve toplam 1.183 makine imalat firmasına ev sahipliği yapan Konya, 12 organize sanayi bölgesi, 38 sanayi sitesi, 14 özel sanayi sitesini de barındırıyor. Türkiye’nin kaynak makinelerinde, kompresörlerde, giyotin makas ve preslerde, motor yenileme makinelerinde, muhtelif matkaplarda ve benzeri metal işleme tezgâhlarında lider firmalarını barındırıyor. Metal işleme alanında Türkiye pazarının yüzde 45’ine sahip olan Konya, traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90’ını ve tarım makinalarında kullanılan parçaların yüzde 100’ünü üretebiliyor ve bu alanda Türkiye pazarının yüzde 65’ini elinde bulunduruyor. Otomotiv yan sanayi sektöründe birçok modelin yüzde 70’ten fazla parça ve ekipmanı ise Konya’da üretiliyor. Konya’da metal döküm sanayi sektöründe 450 firma yılda Türkiye’deki metal döküm üretiminin yüzde 18’ine denk gelecek şekilde 250 bin ton kapasiteyle üretim yapıyor. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda Konya Makine Teknolojileri Fuarları sektörün Anadolu buluşması olma özelliği ile dikkatleri üzerine çekiyor” dedi.

Yeni iş birliği köprüleri kurulacak

Konya Makine Teknolojileri Fuarları’nın uluslararası ihracata katkılarından da bahseden Erdoğan, “Tüyap, 23 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip makine sektörünü Konya’da buluşturacak. Konya Makine Teknolojileri Fuarları; makine, metal işleme ve sac işleme sektörlerinin yanı sıra bu sektörlere otomasyon, elektrik, elektronik, enerji, depolama, istifleme ve taşıma gibi alanlarda ürün ve hizmet sağlayanlarını buluşturacak. Zengin bir ürün portföyüne sahip fuarlar, Türkiye ekonomisi için de kritik bir öneme sahip. Çünkü fuara konu olan sektörlerin, Türkiye’nin 2021 yılı büyüme rakamlarında büyük katkısı bulunuyor. 2021 yılında imalat sanayinin gayri safi yurt içi hasıladaki payı yüzde 21’e yükseldi. Türk makine sektörünün ihracat tutarı ise 23 milyar dolara çıkarak, rekor seviyeye ulaştı. Fuarın, yeni iş birliği köprüleri kurarak, bu paya ivme katması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Fuarın dört ayağı olacak

Bu yıl, 25 ülkeden toplam 136 marka, 252 firma ve temsilciliğin fuarlarda yer alacağını belirten Erdoğan, “Makine ve ilgili sektörlerden yerli üreticiler ile uluslararası alım gruplarının buluşma adresi olacak fuarlar,  sektörün üretim gücünün ve ülke ihracatının üst seviyelere taşımasında kilit bir rol üstleniyor. Konya Makine Teknolojileri Fuarları’na gerek Türkiye’nin dört bir yanından gerekse yurtdışından ziyaretçiler bekleniyor. Tüyap yurt dışı ofisleri ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle organize edilen alım heyetlerinin yanı sıra Konya Ticaret Odası’nın destekleriyle de, fuarlar için yurtdışı alım heyetleri organize ediliyor. Fuarlar süresince Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde heyetler ile fuar katılımcıları arasında ikili görüşmeler de gerçekleşecek. Almanya, Azerbaycan, Fransa, Romanya, Polonya, Gürcistan, Orta Doğu ülkeleri, Balkan ülkeleri, Doğu Avrupa ülkeleri, Hollanda, İran, İsviçre, İtalya, Pakistan ve Rusya başta olmak üzere yurt dışından ziyaretçilerin fuarları ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarın dört ayağı olacak. KONYA SAC (Konya Sac İşleme Teknolojileri Fuarı), İSKON (Konya İstifleme, Depolama, Taşıma, Vinç ve Lojistik Fuarı), KONELEX (Konya Elektrik, Elektronik, Elektromekanik, Enerji Üretimi, Otomasyon Fuarı) ve KONMAK  (Konya Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Delme, Kesme Teknolojileri, Malzemeler, El Aletleri Fuarı) fuarları tek bir çatı altında birleştirilerek; makine, metal ve saç işleme, elektrik/elektronik, otomasyon ve taşıma/depolama sektör profesyonellerini imalat sanayinden zengin bir ziyaretçi kitlesi ile buluşturulacak. Konusu bakımından sektörü 360 derecelik bir perspektifle kapsayan Konya Makine Teknolojileri Fuarları, Konya Ticaret Odası-Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi’nde 11-14 Mayıs tarihleri arasında katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlayacak” şeklinde konuştu.