Makine Fuarı’na ziyaretçi akını!

Makine Fuarı’na ziyaretçi akını!
İki yıllık aranın ardından kapılarını açan Konya Makine Teknolojileri Fuarları ziyaretçi akınına uğradı. Firma yetkilileri fuarın şehir ve ülke adına çok verimli geçtiğini vurgularken, özellikle alıcı ziyaretçilerin olmasından da memnunlar.

Gülşen Çopur

Konya Ticaret Odası-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi’nde kapılarını açan Konya Makine Teknolojileri Fuarları, yoğun katılımla sürüyor. Pandemi sebebiyle 2 yıldır yapılamayan fuara yurt içi ve yurt dışından ziyaretçi akını oldu. Seçkin firmaların boy gösterdiği fuarda makine sektörüne ait ürünler sergilenirken katılımcılar yeni işbirlikleri de yapmaya devam ediyor. İSKON, KONELEX, KONMAK, Konya Sac İşleme Teknolojileri Fuarı olmak üzere 4 fuarı içinde barındıran Makine Fuarı enlerin buluşma noktası oldu. Fuarda yerlerini alan firmaların yetkilileri fuarı Konya’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Ülke adına çok verimli bir fuar

Konya bölgesinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Biel Makine Kurucu Ortağı Serkan Turan, “Konya bizim için Anadolu’ya açılan kapı. Biz zaten Marmara ve Ege Bölgelerinde geniş bir kitleye sahibiz ama Anadolu’nun merkezine gelip makinelerimizi göstermek, yüksek teknolojimizden bahsetmek, bizim için mühimdi. Buraya da bir makinamızı getirerek katıldık. Ve gerçekten katılımdan gelen insanlardan çok memnunuz. Yani ben uzun zamandır fuar yapıyorum. 6 senedir böyle bir Konya fuarı görmedim. Karadeniz, Doğu Anadolu bölgelerinden, Ankara’dan çok fazla gelen var. Gerçekten çok verimli bir fuar oluyor. Bizde buraya son teknoloji bir makinamızla katıldık. Makinamıza karşı insanların fikirlerini alıyoruz. Ve bunları kendi içimizde raporluyoruz” ifadelerini kullandı.

İki senede fuarlar özlenmiş

Başarılı bir fuar süreci geçirdiklerini belirten MVD Makine Pazarlama Sorumlusu Uğur Gülen, “Fuar ilk iki gün durgundu. Fakat üçüncü gün müthiş bir yoğunluk oluştu. Eminim cumartesi hafta sonu olduğu için katılım daha da artacaktır. Şu an iki hol var. Ama o halde bile fuarın performansı çok yüksek. İnsanlar pandemi döneminde fuarları özlemişler. Özellikle dikkat çekmek istediğim husus fuarda boş bir kalabalık yok. Gelen tüm ziyaretçiler gerçekten konuya hakim ve talep eden insanlar. Bu durumda tabi bizleri sevindiriyor. Detaylı bir şekilde ürünlerimizi anlatma fırsatı yakalıyoruz” şeklinde konuştu.

Pandemiyi bu fuarla telafi edeceğiz

Pandemi sebebiyle yapılamayan fuarların bu fuarla telafi edildiğini söyleyen Pars Nozul Firma Sahibi Doğan Özçiçek, “Katılım anlamında çok yoğun. Firma standımızda da yoğunluk çok fazla oluyor. Yerli nozul üretiyoruz bunu da en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Lazer makinasına dair tüm yedek parçaları, lazer kesim kafaları, kesici uçlarını ve koruyucu merceklerini fuarda tanıtıyoruz. Yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz var. İnşallah güzel bir şekilde fuarımızı sonlandıracağız” diye konuştu.

İlgi duyulan bir fuar oldu

KONMAK Fuarı’nı Konya’nın Sesi’ne değerlendiren Elfatek Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, pandemi sonrası ilgi gören bir fuar geçirdiklerini belirtti. Düzgün, “Uzun yıllardır bu fuara katılıyoruz. 2 yıldır pandemi nedeniyle olmuyordu. Bu yıl gerçekleştirildi. Biz de burada yeni ürettiğimiz 3D yazıcıları ve diğer ürünlerimizi sergiledik. 3 gündür buradayız. İlgi gayete iyi. Nitelikli ziyaretçi geliyor. Ürünlerimiz beğeniliyor. Elfatek olarak biz hep fuarları destekliyoruz. Gayemiz, ülkemiz için katma değerli ürünler üretmek ve geliştirmek. İnşallah önümüzdeki yılda yeni ürünler ile müşterilerimizin karşısına çıkacağız” dedi. Düzgün, KONMAK fuarının daha fazla tanıtıma ihtiyacının olduğunu, yabancı ziyaretçi noktasında çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Şehir ekonomisine ciddi katkı yapacak

Fuarın tüm ayakları göz önüne alındığında çok kapsamlı bir fuar olduğunun altını çizen Koyuncu Takım Tezgahları Genel Müdürü Himmet Koyuncu, “Fuar herkes için bir kaynaşma sebebi oldu. 2-3 yıldır virüs sebebiyle yaşayamadığımız atmosferi burada yaşıyoruz. Fuarda sac işleme makinaları ve talaşlı imalat makinalarımızı sergiliyoruz. İkisini ön plana aldık. Enflasyon sebebiyle sıfır makine alımı biraz zor. Bizde ikinci el ağırlıkta çalışıyoruz. Makine alımları konusunda insanlar biraz tereddüt içerisinde. Ama ilgi var tabi ki. Fuarımız şehir ekonomisine ciddi bir katkı yapacaktır diye düşünüyoruz. Bizler de hem mevcut müşterilerimizle görüşüyoruz hem de yeni işbirlikleri için görüşmeler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Ziyaretçilerin ilgisi yoğun

ASKON standında ziyaretçilerini ağırladıklarını dile getiren Ticicard Firma Sahibi Yusuf Erhan Arı, “Ticicard için yeni nesil kartvizit diyebiliriz. Ticicard sahipleri değişen ve gelişen dijital dünyaya uyum sağlayarak diledikleri kişiye bilgilerinizi kolaylıkla aktarıyor. Kartvizit bilgilerinizi hatta daha fazlasını yani sosyal medya hesaplarınızdan, adresinize e-posta bilgilerinize kadar aklınıza gelebilecek kişisel verileriniz bu Ticicard içerisinde bulunuyor. Kartınızı bilgilerinizi paylaşmak istediğiniz kişilerin telefonuna okuttuğunuzda direkt paylaşabiliyorsunuz.  Konumla yol tarifi, iletişime geçme ve bilgileri kaydetme, arama yapma, sosyal medya takibi gibi daha birçok işlemi temassız işlemi Ticicard ile gerçekleştirmeniz mümkün. Yani kartvizit aramaya son diyebiliriz. Fuara katılan ziyaretçilerimizin de Ticicard’a ilgisi yoğun” dedi.

Gerçek alıcılar geliyor

Yeni bir firma olduklarını ve bu yıl da fuara katılım gösterdiklerini belirten Nura Makine Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Aytekin, “Fuarda yoğunluk çok fazla. Biz bir buçuk yıllık firmayız o halde bile fuardan olumlu geri dönüşler alıyoruz. 3 yıldır da fuar olmadığı için insanlar bir arayış içerisine girdi bu sebepten ötürü keyfi gezenlerden ziyade gerçek alıcılar geliyor” dedi. Yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerin yoğunluğuna da dikkat çeken Aytekin, “Yurtiçinden gelen misafirlerimiz oldukça fazla bunun yanında yurtdışından gelen misafirlerimizde yurtiçi misafirlerini bastırmayacak şekilde ziyarette bulunuyorlar” dedi. Firma olarak sergiledikleri ürünlerinden de bahseden Aytekin, “Fiber lazer kesim tezgahı, yüzey temizleme, çapak alma, boru lazer kesim tezgahı, kopmak lazer, fiber lazer kaynak ürünleri satıyoruz ve bunların sarf malzeme ihtiyaçları var kendi bünyemizde bunlarda mevcut. Bizim nezdimizde güzel bir fuar geçiyor” ifadelerini kullandı.

Yabancı katılımcılar yoğun

Konya Makine Fuarı’nda her zaman bulunmaktan memnun olduklarını ifade eden Elmalı Makina Elektrik Teknisyeni İsmail Can, “Konya’da yapılan fuarlarımıza mutlaka katılım sağlarız. Onun dışında İstanbul, İzmir, Bursa fuarlarına devamlı katılırız. Fuar varsa Elmalı Makina vardır diyebilirim. İlk gün yabancı müşteriler çoğunluktaydı. 3. gün daha kalabalık ve yerli müşterilerimiz fazlalıkta. Cumartesi gününün daha kalabalık olacağını düşünüyoruz” dedi. Elmalı Makina’nın dış ticaret ile olan bağlantısına da dikkat çeken İsmail Can, “90 ülkeye ihracat yapıyoruz ve bu sadece Avrupa değil global olarak çalışıyoruz. Özellikle Almanya’ya satışımız fazla. Bizde daha çok özel üretim olduğu için müşterilerimizin ilk tercihi oluyoruz” dedi.

Bütün firmalar çok memnun

Fuarın beklentilerinden fazla ve kapsamlı olduğuna dikkat çeken Azm Genel Müdürü Eyüp Azman, “Talep çok fazla, iyi olan tarafı yabancıların da yoğun olması. Yaklaşık 40 yıldır Konya’da ismimizi sürdürüyoruz. Pandemiden sonra yapılan ilk fuarda verimli geçmesi bizi mutlu etti. Bütün firmalar çok memnun. Yurtdışından gelen müşterilerimiz yoğunlukta olması bizi rahatlatıyor” dedi. İhracat ayaklarından da bahseden Azman, “ İç piyasada alım satım üzerine yapıyoruz. Ağırlıklı Çin ile irtibat halindeyiz. Avrupa, Belçika, Almanya, Romanya, Macaristan, Hindistan bu bölgeler üzerinden alım yapıyoruz. İmalat yapan ihracatçılarımıza tedarikçilik yapıyoruz. İhracatta 17’den fazla ülkedeyiz” ifadelerini kullandı.