Lodos Balık Fiyatlarını Vurdu! İşte Tezgahta Son Durum!

Konya'da bu hafta kurulan semt pazarında kelle balığı olarak bilinen çipura ve levrek tavan fiyatlarını gördü. Karadeniz bölgesinde yaşanılan olumsuz hava durumu ve lodos balık fiyatlarını etkiledi. Konya'da 24 yıldır balıkçılık yapan Ahmet Yılmaz balık fiyatlarındaki artışları Konya'nın Sesi Gazetesi'ne anlattı.
HAVALAR FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Lodosun balık fiyatlarını etkilediğini söyleyen Ahmet Yılmaz, “Karadeniz bölgesinde lodos olduğu için balık az o yüzden de fiyatlar yüksek. Geçen haftaya göre bu hafta çoğu balığın fiyatı değişti. Denize avlanmaya çok balık tekne çıktığı zaman otomatikman balık fiyatları düşüyor ama lodos olduğunda avlanmaya çıkan tekne sayısı az oluyor. Havanın soğuk olduğu günlerde denize 50 kayık giriyorsa 15 tanesi balık getiriyor geri kalan 35 kayık eli boş geliyor. Bunun sonunda ise Konya’ya 5 kamyon balık geleceği yerde 1 kamyon balık geliyor bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Özellikle kelle balığı dediğimiz çipura ve levreğe büyük bir fiyat farkı geldi. Çipura ve levrek 350 TL oldu. Diğerlerinin fiyatı da az çok değişti. Hamsi 200 TL, azman istavriti 150 TL, jumbo hamsi 200 TL, palamut sezon boyunca artık fiyatı değişmez o da 200 TL, alabalık 200 TL, sazan 170 TL şeklinde pazar tezgahlarında yerini alıyor” şeklinde konuştu.
ŞUBAT AYININ BALIĞI LEVREK, MEZGİT VE KALKAN
Şubat ayında kesinlikle yenilmesi gereken balıkların Ocak ayına göre daha fazla olduğunu ve bu ay içerisinde daha fazla balık türünün maksimum yağ seviyesinde bulunduğu ifade eden Yılmaz, “Şubat ayında özellikle ön plana çıkan balıklar; hamsi, istavrit, levrek, mezgit ve kalkan balığı oluyor. Bu balıklar, ay içerisinde hem olgunlaşmış hem de lezzetlenmiş oluyor. Dolayısıyla özellikle bu balıkların tüketilmesini öneriyoruz. Şubat ayı içerisinde bu sayılan balıkları bütün balıkçılarda bulunabilecek balıklar. Kılıç, lahos, çipura, tekir, barbun, uskumru, lüfet, palamut ve kefal balıkları da Şubat ayında yenilmesi gerekiyor.. Bu balık türleri, başta saydığımız balıklara göre nispeten daha az yağlıdır. Kısacası bu balıkların saydığımız ilk balıklara göre belli bir lezzet farklılıkları vardır. Farklı pişirme teknikleriyle Şubat ayı içerisinde tüketilmesi gereken bu balıkları daha farklı lezzet seviyelerine çıkarabilmek de mümkün oluyor. Her balığın kendi pişirme tekniği kullanılmalı ve bu tekniğe bağlı kalarak balık içerisinde bulunan yağın yine balık içerisinde kalması sağlanmalı yoksa aranan lezzet bulunamaz” dedi.