Kornea tedarikinde Konya birinci sırada

Kornea tedarikinde Konya birinci sırada
Türkiye'deki çeşitli hastanelerde kurulan 45 göz bankası ve kornea nakil merkezlerinin başarılı çalışmaları, kornea temininde yurt dışına bağımlılığı azalttı

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Oltulu, hastane bünyesinde yer alan göz bankasının, kornea ihtiyacının karşılandığı önemli merkezlerden biri olduğunu belirtti.

GÖZ BANKASI DIŞA

BAĞIMLILIĞI AZALTTI

Yurtdışından ithal edilen kornea sayısında azalma olduğunu belirten Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Oltulu, “Ülkemizin kendi vatandaşlarımız için yurt dışından kornea ithal etme gereksinimini yoktur. İthal korneaların  ciddi bir mali yükü de beraberinde getirmektedir.. Bakanlığımızın yoğun çabaları ile bu durumun gerekliliği ortadan kalkmış durumda. Göz Bankamız 2013 yılında ruhsatlandırılarak aktif hale geldi. Şu anda sadece aciliyeti olmayan yabancı uyruklu hastalarımız için ithal kornea kullanma mecburiyetindeyiz.  Kendi vatandaşlarımızın ihtiyacı olan kornealar ise ülkemizin göz bankaları sayesinde elde edilmektedir’’ İfadelerini kullandı.

3 BİN 500 KORNEANIN

800’Ü KONYA’DAN

Konya’nın kornea tedarikinde Türkiye’de birinci olduğunun altını çizen Prof. Dr. Refik Oltulu, “Türkiye’de toplamda 45 tane Göz Bankası var. Bu 45 Göz Bankası içerisinde Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Bankası kornea tedarikinde son altı yıldır ya birinci ya da ikinci sırada yer alıyor. Bizden sonra Konya’da Numune Hastanesi’nde Göz Bankası mevcut. Onlarda genellikle bizden bir sonraki sırada yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye’de yaklaşık ortalama 3.500 kornea temini yapılırken bunun yaklaşık 800 tanesi Konya’dan temin ediliyor. Bu verilere baktığımız zaman Konya Göz Bankası konusunda ileri düzeyde diyebiliriz” şeklinde konuştu.

BİR BAĞIŞ

BİR IŞIK DEMEK

Kornea tedarikini halka bilinçlendirmek sırasında nelere başvurduklarını anlatan Oltulu, “Kornea tedarikini sağlamak için organ ve doku nakli haftaları oluyor. Bizler bu haftalarda bilgilendirmeler yaparak bağışçı sayımızı arttırmaya çalışıyoruz. Bağışçılarımız ne kadar çok olursa kornea temini o kadar artar ve gelecek dönemdeki hastalarımıza umut oluruz. Göz Bankalarının çeşitli yetkileri var. Bizler korneayı bir organ olarak kabul etmiyoruz. Kornea aslında bir dokudur. Bu durumda kornea bağışını yapan kişinin vücut bütünlüğü bozulmadan bu bağış sağlanıyor. Halk arasında bir yanlış anlaşılma söz konusu. Korneasını bağışlayan kişinin göz bütünlüğü bozulmadan korneası alınır. Kesinlikle gözünü çıkartmak gibi bir durum söz konusu değildir. Görüntü olarak cenazede bir deformasyon durumuna neden olmuyoruz. Bu bilinci öncelikle halkımıza yaymamız gerek. Bunun dışında tedarik sağladığımız alanlar ise ailelerin izni olması dâhilinde morglardaki cenazelerden faydalanarak bu işlemi gerçekleştiriyoruz” dedi. •Gizem Başar