Konya’nın havası değişti

Konya’nın havası değişti
Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması Projesi City Air ile Konya’nın temiz hava eylem planı güncellendi. Eylem planının başarı ile yönetildiğini ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Konya İl Müdürü

Gülşen Çopur

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yürütülen ‘Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması Projesi CityAir’in üç yıllık çalışma dönemi tamamlandı. 6-7 Nisan 2022 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen CityAir kapanış toplantısında, proje kapsamında elde edilen teknik bulgu ve sonuçlar 4 ana başlıkta kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre toplam 36 ay devam eden proje çerçevesinde elde edilen teknik bulgu ve sonuçların kamuoyu ile paylaşıldığı toplantıda Konya’nın da aralarında bulunduğu 31 ilin temiz hava eylem planları, elde edilen teknik verilerle güncellendi. Konferansa AB Türkiye Delegasyonu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile 81 ildeki yerel yönetimler ve bakanlık taşra teşkilatı yöneticileri katıldı. Yeni güncelleme ile hava kalitesinin geleceğe yönelik tahminleri artık mahalle ölçeğinde yapılabilecek. Ve hava kalitesinin sokak seviyesinde tespiti için HEY Portalı ve yerli “NEFES” yazılımının da kullanıldığı proje kapsamında elde edilen çıktılar 81 ile yaygınlaştırılacak.

Eylem planı başarılı yönetildi

2012 yılından itibaren temiz hava konusunda çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Konya İl Müdürü Hülya Şevik, “Konya il merkezinde ve ilçelerde, kirlilik önleme ve hava kalitesinin iyileştirme çalışmaları Temiz Hava Programları doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız öncülüğünde, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz koordinasyonu ve işbirliğinde geniş kapsamlı olarak yürütülüyor. Konya’da hava kalitesini artırmak için eylem planları belirliyoruz ve gerekli çalışmaları bu planlar dahilinde yapıyoruz. Bu kapsamda, Bakanlığımız, Hollanda Çevre ve Sağlık Enstitüsü (RIVM), Valiliğimiz ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından birlikte yürütülen ve 2 yıllık çalışma sonunda 2012 yılında tamamlanan IKONAIR Projesi Konya hava kalitesi detaylı bir şekilde çalışılmış ve tüm olumlu-olumsuz senaryo değerlendirilmeleriyle 2012-2019 Temiz Hava Eylem Planları oluşturulmuştu. Bu eylem planı kapsamında merkezi sistem ile ısınmakta olan binalarda katı yakıt kullanımı sonlandırılarak doğalgaz kullanılmasına geçildi.  Bu eylem planında belirlenen hususların çok büyük bir kısmı belirtilen dönemde başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği içinde yeni bir eylem planı hazırlanması gerek görüldü” diye konuştu.

Bin 106 konuta doğalgaz

“2020-2024 yıllarını kapsayacak olan Temiz Hava Eylem Planı hazırlanmış ve İl Mahalli Çevre Kurulunda onaylanmıştır” diyen Şevik, “Bu eylem planı kapsamında da finansmanı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca finanse edilen ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığınca hazırlanan proje ile Karatay ve Meram’da doğalgaz hattının geçmekte olduğu bireysel konutlarda doğalgaza dönüşüm sağlanarak bugün itibariyle bin 106 adet bireysel konuta ücretsiz olarak doğalgaz hizmeti verilmiş ve altyapısı proje kapsamında karşılanmıştır. Önümüzdeki süreçte de Temiz Hava Eylem Planı kapsamında uygulama alanı genişletilerek doğalgaz hattının geçtiği alanlarda 31 Aralık 2024 tarihine kadar bireysel ve ticari alanlarda doğalgaz, elektrikli ısınma vb. yeşil enerji kullanımına geçilmesi hedefleniyor. Burada amaçlanan il merkezimizde olabildiğince kömür kullanımının azaltılarak daha temiz bir havaya sahip olma isteğimizdir” ifadelerini kullandı.

Yerli yazılım geliştirildi

Hava kalitesinin üç boyutlu ortamda tespiti için yerli bir yazılım geliştirildiğini belirten Şevik, “Bu yeni yazılımla sokaklarda metre hassasiyetinde hava kalitesinin tespit edilmesi sağlanacak. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Bisiklet Master Planı ortaya koyuldu ve uygulamaya alındı. Diğer taraftan insan sağlığını en çok etkileyen faktörlerden biri olan gürültünün azaltılması adına 2023 için hedefler koyuldu. Yine Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin başlattığı Sıfır Atık projesi için faaliyetlerimiz devam ediyor. Yani Yeşil dönüşüm için alternatif stratejiler sürekli geliştiriliyor. City Air Projesi kapsamında 36 aydır yürütülen çalışmalar da bu anlamda başarıyla sonuçlandı. Sonuç raporuna göre 31 ilimizde yürütülen kapsamlı faaliyetler neticesinde verimli çıktılar elde ettik. Projenin 81 ile yaygınlaştırılması hedeflendi. Ayrıca toplumumuza temiz yarınlar bırakmak için farkındalık yaratmayı önemsiyoruz. Projede yer alan illerimiz, Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Uşak, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde. İnşallah proje Türkiye geneline yaygınlaştırıldığı zaman yeni nesiller için daha yaşanabilir bir hava bırakmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.