Konya’nın domatesi Bursa’ya rakip çıktı

Konya’nın domatesi Bursa’ya rakip çıktı
Dört mevsim mutfaklarımızın vazgeçilmezleri arasında olan domatesin fiyatı geçtiğimiz günlere oranla düşünce Konya halkı da kışlık hazırlıklarına yavaş yavaş başladı.

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, bu yıl Konya domatesinin daha çok tercih edildiğini söyledi.

Sebze-meyve fiyatlarının şartlara göre normal olduğunu belirten Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, “Sebze ve meyve piyasasındaki son durumda ürün bol elhamdülillah, yok diye bir şey yok ama tabi ki geçmişteki olaylara nispeten maliyetleri oldukça yükseldiği için ambalaj, çiftçinin üretimi ve nakliyat yükseldiği için fiyatlar biraz yüksek ama bu yükseklik ekstra bir yükseklik değil normal seyrediyor. Bugün Konya domatesini halden üç liraya alabiliyorsunuz normal Antalya domatesini beş liraya altı liraya alabiliyorsunuz. Patlıcan yedi sekiz lira seviyesinde yani öyle anormal bir yüksek seyreden bir şey yok. Hepsinin fiyatı şartlarına göre normal seyrediyor. Alım gücü çok önemli bir faktör, piyasa şartları iki ay öncesinden çok daha düşük. İki ay önce meyve fiyatları biraz daha yüksekti şimdi meyve fiyatları da normal, halde şeftali beş lira en iyisi dokuz lira yine üzüm yedi sekiz lira karpuz zaten yerlerde kavun bir iki lira marketçi de pazarcı da ürünleri bu fiyatlara satıyor” dedi.

Konya domatesi daha ucuz

Konya domatesi ile Bursa domatesinin fiyat kıyaslamasını yapan Pirinç, “Fiyat kıyaslaması yaptığınız zaman da Konya domatesi bizde toptan varsa Bursa domatesinden daha ucuz. Bursa domatesi dört iken Konya domatesi de iki buçuk üç lira seviyesinde. Bursa domatesi salçada daha çok tercih ediliyor ama evde kendisi yapan Konya domatesiyle de yapabilir tabi ama o beş kiloda bir kilo veriyorsa diğeri yedi kiloda bir kilo verir.” şeklinde konuştu.

 

Domatesimizi kendimiz üretiyoruz

Ürünlerinin hem üreticisi hem de satıcısı olduğunu belirten pazar esnaflarından Ahmet Uslu, “Ben hem üretici hem de pazarda satıcıyım. Şu anda fiyatlarımız gayet uygun beş liraya domates satıyoruz. Kışın on beş liradan yirmi liradan aşağıya inmeyen domates şu an dört lira ve halkımız gayet alım gücü yerinde alıyorlar o konuda bir sıkıntımız yok. Şu anda kurutmalıklarımız salçalıklar turşuluklar için fiyatlarımız gayet uygun. Ürünlerimiz yerli Bursa domatesimizi de Karapınar’da kendimiz üretiyoruz. Ürünlerimizin hepsi yerli, maliyeti çok yüksek olduğu için Konya dışından ürün gelmesi ve rekabet olması gibi bir durum yok. Genel olarak hepimiz Konya ürünü satıyoruz sıkıntımız yok” dedi.

Konya'nın ürünü Konya'ya yetiyor

Domates satışlarının ilerleyen günlerde daha da artacağını düşünen pazar esnaflarından Süleyman Yolcu, “Domatese talep orta durumda pek hızlılık yok ürünlerimizin hepsi yerli. Konya’nın ürünü Konya’ya yetiyor o nedenle şimdilik dışarıdan sebze gelmez. Satışların eski hızı şimdilik yok ama ilerleyen günlerde olacaktır, kışlık hazırlıklar daha yeni başlıyor sosluk salçalık alanlar daha çok olacaktır” şeklinde konuştu.

Yağışlar ürünleri azalttı

Domates fiyatlarındaki artışın nedeninin yağışlar ve ekim yapılmaması olduğunu vurgulayan pazar esnaflarından Kazım Erten, ”Müşterilerin fiyatlara olan tepkileri iyi geliyorlar alıyorlar. Maliyetlerden dolayı fiyatlarda artış var havaların da serin gitmesinden dolayı mal az, eskisi gibi ekim olmadığı için fiyatlar bu şekilde abartılı ama yine de yiyor insanlar bir sıkıntı yok. Bursa domatesi ile yerli domatesi karıştırıp alıyorlar onu tek alıp yapamıyorlar çünkü ikisini karıştırmaları lazım. Bursa domatesine daha çok yoğunluk var. Yağışlar ürünlerin azalmasında etkili oldu pahalı olması da ondan kaynaklı” dedi.

Fiyatlardan dolayı salça yapımı azaldı

“Geçen yıla göre halkın alım durumu hemen hemen yarı yarıya düştü” diyen pazar esnaflarından Ahmet Yalçın, “İnsanlar fiyat yüksek diye hazır ürünlere yöneldi böylelikle alım azaldı. Bursa domatesi ve yerli domatesi karıştırarak alıyorlar. Sos için genellikle karıştırıyorlar ama salça için sadece Bursa domatesi alıyorlar ama artık fiyatlardan dolayı salça yapımı azaldı. Fiyatlar düşmeyince hazır salçaya yönelme başladı böyle olmasında yağışlardan ziyade masraflar etkili oldu. Üreticinin masrafları artınca onlar da fiyatlara yansıtmak zorunda kaldı. Yine de fiyatlarda piyasaya göre çok fazla bir yükselme olmadı. Mazot olsun ilaç olsun her şey yükseldiği için onlara nazaran bu fiyatlar da normal ve mecburi bir yükselme oldu” ifadelerini kullandı.

Fiyat düşünce alım arttı

Domates fiyatlarının düşmesiyle vatandaşın alım gücünün arttığını söyleyen pazar esnaflarından Halil Sezgin, “ Domates fiyat olarak dört liraya beş liraya düşünce alım oluyor. On lirayken on beş lirayken almakta zorlanıyorlardı ama şimdi düşünce alım arttı. Yerli ile Bursa domatesini karıştırarak alıyorlar” dedi.

Bir iki ay önce on beş yirmi liraydı

Ürünlerinin kendi bahçesinden olduğunu belirten pazar esnaflarından Mehmet Ertüzü, “Ürünlerimiz kendi bahçemizden. Domatesin fiyatı şimdilik çok yüksek olmadığı için alım da şimdilik iyi durumda. Bundan bir iki ay önce pahalıydı on beş yirmi liraydı almak da zordu şimdi dört lira beş lira küçükler üç lira olduğundan insanlar alabiliyorlar. Yerli domatesle Bursa domatesini karıştıran da var ayrı ayrı tercih eden de var” şeklinde konuştu.